ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα χωρών – μελών της Ε.Ε.

Γαλλία: Η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα χωρών – μελών της Ε.Ε.
AP / Francois Mori

Την εκτίμηση ότι το Μνημόνιο Συνεργασίας, που είχαν συνυπογράψει το Νοέμβρη του 2019 η Άγκυρα και η κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης της Τρίπολης, αποτελεί θέμα μείζονος ανησυχίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξέφρασε το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας την Πέμπτη, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με το εάν θα συζητηθεί η συμφωνία αυτή κατά τη διάρκεια της επικείμενης Διάσκεψης στο Βερολίνο για την Λιβύη, στις 19 Ιανουαρίου το γαλλικό ΥΠΕΞ σημειώνει πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράστηκε σαφέστατα για το θέμα αυτό στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 12 και 13 Δεκεμβρίου. Η συμφωνία αυτή αποτελεί άμεση αμφισβήτηση των συμφερόντων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικότερα της Κύπρου και της Ελλάδας, και δεν είναι σύμφωνη με το δίκαιο της θάλασσας».

Ο εκπρόσωπος του Γάλλου ΥΠΕΞ Ζαν Υβ Λε Ντριάν, παρέπεμψε, εξάλλου, τους δημοσιογράφους «στην ανακοίνωση, που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Αιγύπτου, της Γαλλίας, της Κύπρου και της Ελλάδας, στις 8 Ιανουαρίου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ