ΚΟΣΜΟΣ

Οργή στην Κίνα: Άφαντες οι δωρεές για τη φοιτήτρια που πέθανε από ασιτία

Οργή στην Κίνα: Άφαντες οι δωρεές για τη φοιτήτρια που πέθανε από ασιτία
CNNi

Οργή έχει προκληθεί στην Κίνα μετά από αποκάλυψη σχετικά με το πού πήγαν οι δωρεές που είχαν συγκεντρωθεί για τη νεαρή φοιτήτρια η οποία ζούσε στην ένδεια και, δυστυχώς, πέθανε πριν λίγες ημέρες.

Η Wu Huayan ζούσε σοβαρά υποσιτισμένη και στην απόλυτη φτώχεια για να συντηρεί τον άρρωστο αδερφό της. Όταν η ιστορία της γνωστοποιήθηκε, πλήθος κόσμου έσπευσε να δωρίσει χρηματικά ποσά για να τη βοηθήσει.

Ωστόσο, το BBC αποκαλύπτει ότι η 24χρονη φοιτήτρια δεν έλαβε ποτέ όλα τα χρήματα.

Συγκεκριμένα, η πλειονότητα των χρημάτων δεν έφτασε ποτέ στα χέρια της νεαρής κοπέλας, καθώς επίσημα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι πληρώθηκαν μόνο ιατρικά έξοδα αξίας 2.900 δολαρίων, ενώ το αρχικό ποσό που συγκεντρώθηκε έφτανε τις144.000 δολάρια!

Οι καταγγελίες

Το σκάνδαλο άρχισε να «ξεσκεπάζεται» λίγες μόλις ημέρες μετά τον θάνατό της.

Ειδικότερα, το κρατικό μέσο ενημέρωσης «The Cover» κατηγόρησε τον οργανισμό Charity 9958 ότι διεξήγαγε «μια θανατηφόρα απάτη».

Ο Zheng Hehong, ακτιβιστής και πρώην μέλος του προσωπικού του Charity 9958, κατήγγειλε ότι ο οργανισμός στόχευε ιδιαίτερα άρρωστους και ευάλωτους ανθρώπους.

«Περίμεναν μέχρι ο ασθενής να πεθάνει, ώστε τότε να μπορέσουν να πάρουν το χρηματικό ποσό που είχε συγκεντρωθεί», δήλωσε σε τοπικό μέσο ο Hehong.

«Αυτό το εισόδημα, από τον νόμο, μπορεί να δοθεί ως μπόνους προσωπικού αντί για φιλανθρωπική βοήθεια».

Από την πλευρά του, ο οργανισμός υποστηρίζει ότι απλά ακολουθούσε τις εντολές συγγενών της φοιτήτριας και ότι η 24χρονη δεν πληρούσε ακόμη όλα τα κριτήρια για να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Τόνισε, μάλιστα, ότι θα της μεταφέρονταν όλα τα χρήματα μόλις ανακοινωνόταν η ημερομηνία του χειρουργείου.

Ύστερα αποκαλύφθηκαν κι άλλα «σφάλματα» του οργανισμού: Σε ανακοίνωσή του είχε αναφέρει ότι σταμάτησε να συγκεντρώνει χρήματα, καθώς τοπικοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι τους ενημέρωσαν ότι θα αναλάβουν οι ίδιοι να καλύψουν το ποσό που έμενε.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δεν έχουν έρθει ποτέ σε επικοινωνία με τον οργανισμό.

Η ιστορία της άτυχης φοιτήτριας

Τον Οκτώβρη του περασμένου έτους είχαν δοθεί στη δημοσιότητα και φωτογραφίες του κοριτσιού, το οποίο ζύγιζε μόλις 20 κιλά. Τον ίδιο μήνα εισήχθη στο νοσοκομείο μετά από έντονο πρήξιμο στα πόδια της.

Μετά τις απαραίτητες εξετάσεις οι γιατροί ανακάλυψαν πως η βαλβίδα της καρδιάς της είχε υποστεί μεγάλη ζημιά και χρειαζόταν εγχείρηση που θα κόστιζε περίπου 200.000 γουάν (περίπου 26.093 ευρώ).

Ζούσε μόνο με ρύζι και τσίλι

Και οι δύο γονείς της φοιτήτριας είχαν πεθάνει και ζούσε με τον μικρότερό της αδερφό με 300 γουάν τον μήνα (39,16 Ευρώ ευρώ), σύμφωνα με ανακοίνωση της κινεζικής κυβέρνησης.

Ο αδερφός της έπασχε από διανοητική ταραχή και η Wu έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να συντηρεί εκείνον.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες η 24χρονη παρέλειπε μονίμως το πρωινό καθώς και άλλα σημαντικά γεύματα και έτρωγε μόνο ρύζι με τσίλι.

Μάλιστα, φαίνεται πως τρεφόταν έτσι από όταν ήταν ακόμη μαθήτρια, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του CNNi.


Με πληροφορίες από: A student was too poor to buy enough food. Her death has raised poverty concerns in China / By Eric Cheung and Yong Xiong, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ