ΚΟΣΜΟΣ

Η Λιβύη σε πρώτο πλάνο: Τα «στρατόπεδα» της Διάσκεψης του Βερολίνου

Η Λιβύη σε πρώτο πλάνο: Τα «στρατόπεδα» της Διάσκεψης του Βερολίνου
(AP Photo/Jens Meyer)

Μετά από εννέα χρόνια συγκρούσεων και αναταραχών και έπειτα από ένα έντονο διπλωματικό παρασκήνιο μερικών εβδομάδων, η διεθνής κοινότητα αναμένεται να θέσει σήμερα επί τάπητος το λιβυκό ζήτημα και να αναζητήσει μια κοινά αποδεκτή ειρηνευτική λύση.

Στη Διάσκεψη του Βερολίνου αναμένεται να δώσουν το «παρών» -μεταξύ άλλων- ηγέτες και αντιπρόσωποι της Ρωσίας, της Αλγερίας, της Αιγύπτου, της Γαλλίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ιταλίας, της Βρετανίας, της Κίνας και των ΗΠΑ.

Στο Βερολίνο έχουν φθάσει, επίσης, ο πρωθυπουργός της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Τρίπολης Φαγιέζ αλ Σάρατζ αλλά και ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ). Παραμένει, ωστόσο, ασαφές εάν οι δύο άνδρες θα βρεθούν στον ίδιο χώρο.

Σημειώνεται ότι πριν πριν την έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων Πούτιν και Ερντογάν είχαν σύντομη κατ' ιδίαν συνάντηση.

Πώς διαμορφώνονται, όμως, τα «στρατόπεδα», μερικές ώρες πριν ξεκινήσουν οι συζητήσεις που θα κρίνουν το μέλλον της Λιβύης;

Γερμανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: «Όχι» σε στρατιωτική λύση

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Bild πως η σημερινή Διάσκεψη είναι ένα πρώτο βήμα προς την ειρήνη στη Λιβύη.

AP 20019341103679


Η Μέρκελ υποδέχεται τον πρόεδρο της Δημοκρατίας του Κονγκό για τη Διάσκεψη / Πηγή: (AP Photo/Jens Meyer)

Τόνισε δε, πως η Διάσκεψη είναι απαραίτητη ώστε να διασφαλιστεί ότι η «Λιβύη δεν θα γίνει η επόμενη Συρία».

Όπως γράφει η Deutsche Welle, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία της Άνγκελα Μέρκελ με τον πρίγκιπα διάδοχο του Αμπού Ντάμπι Μοχάμεντ μπιν Ζάγιεντ αλ Ναχιάν ότι και οι δύο πλευρές συμφωνούν πως μια στρατιωτική επέμβαση δεν θα φέρει την ειρήνη στην περιοχή.

AP 20019342935262


Πηγή: (AP Photo/Jens Meyer)

«Η ειρήνη και η σταθερότητα στη Λιβύη θα πρέπει να επιτευχθούν μέσω διαπραγματεύσεων» δήλωσε ο Ζάιμπερτ, και συμπλήρωσε:

«Και οι δύο ηγέτες πιστεύουν πως προϋπόθεση αυτού είναι να σταματήσουν οι ξένες επεμβάσεις στα εσωτερικά θέματα της Λιβύης».

Σάρατζ: Απαιτείται διεθνής προστασία

Με τη σειρά του, ο Σάρατζ ζήτησε διεθνή στρατεύματα προστασίας, σε περίπτωση που ο Χαφτάρ συνεχίσει την επίθεσή του.

«Μια τέτοια δύναμη προστασίας θα πρέπει να λειτουργεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Οι ειδικοί θα πρέπει να καθορίσουν ποιοι θα πρέπει να συμμετάσχουν, όπως για παράδειγμα η Ευρωπαϊκή Ένωση ή η Αφρικανική Ένωση ή ο Αραβικός Σύνδεσμος» δήλωσε ο Σάρατζ, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Die Welt την Κυριακή.

Μάλιστα, ακολουθώντας τη «γραμμή» του Ερντογάν,ο Σάρατζ άσκησε κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση επειδή δεν έλαβε ταχύτερα πρωτοβουλίες για τη Λιβύη.

Ηνωμένα Έθνη: Πολιτική λύση

Ο Γκασσάν Σαλαμέ, ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη, δήλωσε το Σάββατο ότι παρουσίασε ένα σχέδιο ασφάλειας που προβλέπει την απομάκρυνση όλων των ξένων στρατιωτών, ανεξαρτήτου εθνικότητας.

«Τα περισσότερα από τα εθνικά συμφέροντα όλων αυτών των χωρών, και ιδιαίτερα τα επικερδή συμβόλαια για το πετρέλαιο αλλά και οι γεωπολιτικές επιδιώξεις μπορούν να εξυπηρετηθούν από μια ειρηνική και ευημερούσα Λιβύη πολύ καλύτερα από μια διχασμένη από τον πόλεμο χώρα» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Τουρκία: Ιστορικό λάθος ο Χαφτάρ

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει κρύψει στιγμή την… προτίμησή του στο πρόσωπο του αλ Σάρατζ.

Εκτός από το γεγονός ότι η χώρα του υπέγραψε μνημόνια συνεργασίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης, ο Ερντογάν έγραψε σε άρθρο του στο Politico το Σάββατο ότι θα ήταν «ιστορικό λάθος» να στηριχθεί από τη διεθνή κοινότητα ο Χαφτάρ.

«Το να αφεθεί η Λιβύη στο έλεος ενός πολέμαρχου θα ήταν ένα λάθος ιστορικών διαστάσεων» έγραψε -μεταξύ άλλων- ο Τούρκος πρόεδρος.

ΗΠΑ: Είναι περίπλοκο

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο θα είναι αυτός που θα εκπροσωπήσει την Ουάσιγκτον στη διάσκεψη ωστόσο οι προσδοκίες από τις συνομιλίες είναι «μετριοπαθείς», δήλωσε ανώτερο μέλος της αντιπροσωπίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που συνταξιδεύει με τον Πομπέο.

Ο αξιωματούχος συνέκρινε επίσης την κατάσταση με τον πόλεμο στη Συρία λέγοντας:

«Νομίζω ότι είναι τόσο περίπλοκο και οι δύο πλευρές έχουν στηλώσει τόσο τα πόδια, που θα είχα μετρημένες προσδοκίες, προσερχόμενος στις συζητήσεις».

Νωρίτερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωνε ότι ο Πομπέο προτίθετο να στηρίξει τις προσπάθειες για εκεχειρία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ