ΚΟΣΜΟΣ

Διάσκεψη Βερολίνου - Αραβικός Σύνδεσμος: Αδύνατη η κατάπαυση του πυρός στην Λιβύη χωρίς αφοπλισμό

Διάσκεψη Βερολίνου - Αραβικός Σύνδεσμος: Αδύνατη η κατάπαυση του πυρός στην Λιβύη χωρίς αφοπλισμό
AP / Jens Meyer

Ο γ.γ. του Αραβικού Συνδέσμου, Αχμέντ Αμπουλ Γκέιτ, προσερχόμενος το απόγευμα της Κυριακής στη Διάσκεψη που πραγματοποιείται στο Βερολίνο, για την ειρήνευση στην Λιβύη, εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα αυτή.

«Δεν είναι δυνατό να πετύχει οποιοδήποτε σχέδιο κατάπαυσης του πυρός στην Λιβύη, εάν δεν εξετάσουμε την ρίζα του προβλήματος, το οποίο ουσιαστικά αφορά στον αφοπλισμό των ένοπλων πολιτοφυλακών», δήλωσε σχετικά ο γ.γ. του Αραβικού Συνδέσμου.

Στη Διάσκεψη του Βερολίνου δίνουν το «παρών» - μεταξύ άλλων - ηγέτες και αξιωματούχοι της Ρωσίας, της Αλγερίας, της Αιγύπτου, της Γαλλίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ιταλίας, της Βρετανίας, της Κίνας και των ΗΠΑ.

Στο Βερολίνο έχουν φθάσει, επίσης, ο πρωθυπουργός της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Τρίπολης Φαγιέζ αλ Σάρατζ αλλά και ο στρατάρχης ΧαλίφαΧαφτάρ του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ).

Παραμένει, ωστόσο, ασαφές εάν οι δύο άνδρες θα βρεθούν στον ίδιο χώρο.

Η Γερμανία και τα Ηνωμένα Έθνη ελπίζουν να πείσουν τη Ρωσία, την Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αλλά και την Αίγυπτο να πιέσουν τις δύο πλευρές -τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ και τον Χαλίφα Χαφτάρ- ώστε να καταλήξουν σε μια εκεχειρία διαρκείας στην Τρίπολη, βάζοντας ένα τέλος στον αιματηρό εμφύλιο που ξεκίνησε από την πτώση του Μουαμάρ Καντάφι και υπολογίζεται ότι έχει εκτοπίζει τουλάχιστον 140.000 ανθρώπους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ