ΚΟΣΜΟΣ

Την αποστρατιωτικοποίηση 16 ελληνικών νησιών ζητά ο Χουλουσί Ακάρ

Την αποστρατιωτικοποίηση 16 ελληνικών νησιών ζητά ο Χουλουσί Ακάρ
Turkish Defence Ministry via AP, Pool

Σε νέες προκλήσεις απέναντι στη χώρα μας προχωρά η Άγκυρα, με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ να δηλώνει πως η Ελλάδα διατηρεί στρατεύματα σε 16 νησιά, παραβιάζοντας το διεθνές Δίκαιο.

«Η Τουρκία αναμένει από την Ελλάδα να τηρεί το διεθνές Δίκαιο και τις συμφωνίες και να σέβεται τις σχέσεις καλής γειτονίας» είπε ο Ακάρ, όπως μεταδίδει η τουρκική εφημερίδα Daily Sabah.

Πρόκειται για μια πάγια τουρκική θέση, την οποία εκφράζουν κατά καιρούς Τούρκοι αξιωματούχοι -ανάλογα και με τις ανά περίοδο ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Οι δηλώσεις του Ακάρ έγιναν αργά την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην τουρκική αμυντική εταιρεία Roketsan.

Ο Τούρκος υπουργός υπογράμμισε, παράλληλα, ότι το Κυπριακό είναι ένα ζήτημα εθνικής ανησυχίας για την Τουρκία και πως η χώρα θα συνεχίσει να κάνει βήματα για την προστασία των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων.

«Κάνουμε ό,τι είναι δυνατό (σ.σ. στην Κύπρο) μέχρι σήμερα και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε» είπε ο Ακάρ, συμπληρώνοντας ότι κανένα έργο στην Ανατολική Μεσόγειο ή την Κύπρο δεν θα είναι βιώσιμο εάν δεν υπάρχει συμμετοχή της Τουρκίας.

Στο... ζενίθ η τουρκική προκλητικότητα

Η τουρκική προκλητικότητα έχει χτυπήσει… κόκκινο το τελευταίο διάστημα, με Τούρκους υπουργούς αλλά και τον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προχωρούν σε επιθέσεις εναντίον της χώρας μας.

Μάλιστα, προ ημερών ο Τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε «βολές» εναντίον του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο για «παράλογη συμπεριφορά» του Έλληνα πρωθυπουργού για τη Διάσκεψη του Βερολίνου.

«Γιατί ο Μητσοτάκης κάλεσε στην Ελλάδα τον Χαφτάρ; Τον κάλεσε αποκλειστικά για να μας προκαλέσει. Απόψε ένας ηγέτης, δεν θα πω το όνομά του, μου είπε ότι ‘ο Μητσοτάκης θέλει να τα βρείτε’. Απάντησα: ‘Πώς γίνεται; Από τη μια θέλει να τα βρει μαζί μου και από την άλλη πάει και προσκαλεί τον Χαφτάρ στην Ελλάδα. Πώς είναι δυνατόν τέτοιος παραλογισμός;» φέρεται να είπε ο Τούρκος πρόεδρος, στη συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από το Βερολίνο.

Επέμεινε δε, πως δεν τίθεται θέμα υφαλοκρηπίδας γύρω από τα νησιά -μια θέση που επαναλαμβάνεται τακτικά το τελευταίο διάστημα από την Άγκυρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ