ΚΟΣΜΟΣ

Νέος κοροναϊός – ΠΟΥ: Πιο εύκολη η μετάδοσή του από άνθρωπο σε άνθρωπο απ’ ό,τι πιστεύαμε αρχικά

Νέος κοροναϊός – ΠΟΥ: Πιο εύκολη η μετάδοσή του από άνθρωπο σε άνθρωπο απ’ ό,τι πιστεύαμε αρχικά
AP Photo

Ο κοροναϊός που ξεκίνησε από την πόλη Γουχάν της Κίνας και απειλεί να λάβει διαστάσεις επιδημίας μεταδίδεται πιο εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο απ’ ό,τι πιστεύαμε αρχικά, αποκάλυψε σήμερα αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Πλέον βλέπουμε μια δεύτερη και τρίτη γενιά μετάδοσης», ανέφερε σήμερα ο δρ. Ντέιβιντ Χέιμαν, προεδρεύων της επιτροπής του ΠΟΥ η οποία συγκεντρώνει δεδομένα για τον ιό.

Το πέρασμα στην «τρίτη γενιά» σημαίνει ότι κάποιος που μολύνθηκε με τον ιό μετά από επαφή που είχε με ζώα στην αγορά της Γουχάν στην Κίνα, μετέδωσε τον ιό σε κάποιον άλλο, ο οποίος με τη σειρά του τον μετέδωσε σε ένα τρίτο πρόσωπο.

Αρχικά ο ιός εμφανίστηκε να μεταδίδεται μόνο μέσω πολύ στενής επαφής, η οποία συνήθως προκύπτει στο πλαίσιο μιας οικογένειας όπως είναι μέσω της αγκαλιάς, του φιλιού ή της κοινής χρήσης οικοσκευών, πρόσθεσε ο Χέιμαν.

Τα στοιχεία, ωστόσο, πλέον δείχνουν ότι και πιο μακρινή επαφή μπορεί να μεταδώσει τον ιό, όπως με τον βήχα ή το φτέρνισμα ενός φορέα κοντά στο πρόσωπο ενός υγιούς ανθρώπου.

Προς το παρόν πάντως, σύμφωνα με τον γιατρό, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι ο ιός μεταφέρεται μέσω του αέρα και μπορεί να μεταδοθεί μέσα σε ένα δωμάτιο, όπως συμβαίνει με την κοινή γρίπη ή την ιλαρά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ