ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν σε Μέρκελ: Η Τουρκία δεν θα αφήσει αβοήθητο τον Σάρατζ

Ερντογάν σε Μέρκελ: Η Τουρκία δεν θα αφήσει αβοήθητο τον Σάρατζ
AP Photo/Emrah Gurel

Κοινή συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο της διμερούς συνάντησης στην Κωνσταντινούπολη.

«Η Τουρκία δεν θα αφήσει αβοήθητο τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ και είναι αποφασισμένη να προσφέρει περισσότερη βοήθεια», είπε αρχικά ο Ερντογάν αναφερόμενος στη Λιβύη, τονίζοντας «δεν θα αφήσουμε μόνους του Λίβυους αδερφούς μας στις δύσκολες αυτές μέρες».

«Tο τουρκικό στρατιωτικό προσωπικό που αποστέλλεται στη Λιβύη υποστηρίζει και εκπαιδεύει τις δυνάμεις της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Τρίπολης», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Αναφερόμενος στη συνεργασία της Άγκυρας με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) είπε πως η στήριξη «δεν αποτελεί επιλογή, αλλά υποχρέωση που απορρέει από το Ψήφισμα 2259 των Ηνωμένων Εθνών».

Με τη σειρά της η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως «η εύθραυστη κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη πρέπει να γίνει μόνιμη» και τόνισε πως «τα άρθρα που συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής του Βερολίνου για τη Λιβύη θα εγκριθούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Η καγκελάριος σημείωσε πως η Γερμανία είναι έτοιμη να παράσχει οικονομική βοήθεια για τη βελτίωση των συνθηκών φιλοξενίας των Σύρων προσφύγων που φεύγουν από την επαρχία Ιντλίμπ προς την Τουρκία.

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε αυτήν την ανησυχία του στην Γερμανίδα καγκελάριο. «Αν δεν εξασφαλιστεί η ηρεμία το συντομότερο δυνατό, το χάος στη Λιβύη θα επηρεάσει ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου», είπε κατά την ομιλία του.

Παράλληλα, ο Ερντογάν ζήτησε να αυξηθεί η πίεση στον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Η εκτόξευση πυραύλων αυτήν την εβδομάδα στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, για την οποία κατηγορείται ο ηγέτης του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, δείχνει «ποιος είναι υπέρ της ειρήνης και ποιος είναι υπέρ της αιματοχυσίας και των δακρύων», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

«Ελπίζουμε η διεθνής κοινότητα να μην κάνει το ίδιο λάθος που έκανε στη Συρία», τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ