ΚΟΣΜΟΣ

Ισχυρός σεισμός στην Τουρκία: Αυξήθηκαν οι νεκροί και οι τραυματίες - Αγωνία για τους εγκλωβισμένους

Ισχυρός σεισμός στην Τουρκία: Αυξήθηκαν οι νεκροί και οι τραυματίες - Αγωνία για τους εγκλωβισμένους
EPA/OMER YASIN ERGIN SHUTTERSTOCK OUT/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τους 21 έφτασαν οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό των 6,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Τουρκία το βράδυ της Παρασκευής, ενώ οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους 1.000. Συγκεκριμένα, ο νεότερος απολογισμός κάνει λόγο για 1.030 τραυματισμένους. 

Η δόνηση σημειώθηκε λίγο πριν τις 21:00 (τοπική ώρα), ήταν επιφανειακή και το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χιλιόμετρα, ενώ το επίκεντρο εντοπίζεται κοντά στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία. Το γραφείο διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων ανέφερε ότι το επίκεντρο του σεισμού είναι το Σιβρίτζε.

Η πληγείσα περιοχή είναι απομακρυσμένη και σχετικά αραιοκατοικημένη και ενδέχεται να χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι να εκτιμήσουν οι Αρχές το πλήρες μέγεθος της καταστροφής.

Από το «χτύπημα» του Εγκελάδου προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σε πολλά κτήρια που βρίσκονταν κοντά στο επίκεντρο.

Ο υπουργός Υγείας, Φαχρετίν Κoτσά, γνωστοποίησε πως «υπάρχουν περί τους 30 εγκλωβισμένους κάτω από συντρίμμια στο Ελαζίγ».

Πέντε κτήρια στην πόλη Σιβρίς και 25 στην πόλη Ντογκανιόλ της επαρχίας Μαλάτεια καταστράφηκαν, γνωστοποίησε ο υπουργός Περιβάλλοντος Μουράτ Κουρούμ.

Ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, που μετέβη στις πληγείσες περιοχές, επισήμανε ότι ο τουρκικός στρατός είναι έτοιμος να συνδράμει στις επιχειρήσεις διάσωσης, εφόσον χρειαστεί.

Στο σημείο έχουν σταλεί σωστικά συνεργεία και ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, είπε ότι ο σεισμός είναι συμβάν «επιπέδου 3», με βάση το σχέδιο αντιμετώπισης καταστροφών της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται βοήθεια σε πανεθνικό επίπεδο, όχι όμως και αποστολή διεθνούς βοήθειας.

Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία. Όσοι έχασαν τις περιουσίες τους ή φοβήθηκαν να μπουν στα σπίτια τους που έχουν υποστεί ζημιές πέρασαν τη νύχτα σε φοιτητικούς κοιτώνες ή αθλητικά κέντρα που άνοιξαν για την φιλοξενία τους.

Η δημόσια τηλεόραση ΤΡΤ έδειξε εικόνες στις οποίες αστυνομικοί και διασώστες ερευνούν ένα κτήριο που έχει καταρρεύσει εν μέρει στο Ελαζίγ. Τα τζάμια των παραθύρων έσπασαν και τα μπαλκόνια έπεσαν στο έδαφος.

Η τουρική Αρχή διαχείρισης καταστροφών και εκτάκτων καταστάσεων (AFAD)ανέφερε ότι σημειώθηκαν 228 μετασεισμοί μεγέθους από 2,7 έως 5,4 βαθμών. Εκατοντάδες σκηνές, κρεβάτια και χιλιάδες κουβέρτες έχουν σταλεί στις πληγείσες πόλεις.

Οι πρώτες μαρτυρίες

«Ήταν τρομακτικό, τα έπιπλα έπεσαν πάνω μας. Τρέξαμε γρήγορα έξω», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο 47χρονος Μελαχάτ Τζαν, κάτοικος του Ελαζίγ.

Ο 68χρονος Ζεκέριγια Γκιουνές, περιέγραψε ότι είδε ένα κτήριο να καταρρέει σε απόσταση 200 μέτρων από την οικία του, χωρίς να μπορεί να γνωρίζει εάν ήταν κατοικημένο.

«Όλοι κατέβηκαν στους δρόμους, ο σεισμός ήταν πολύ ισχυρός, πολύ τρομαχτικός», σημείωσε.

Εικόνες που έρχονται από την Τουρκία και διαδίδονται στα social media δείχνουν κτήρια που έχουν καταρρεύσει. Παράλληλα, κρατικά ΜΜΕ στη γειτονική Συρία μετέδωσαν ότι ο σεισμός έγινε αισθητός σε περιοχές της χώρας.

Μέσα μαζικής ενημέρωσης στον Λίβανο μετέδωσαν ότι η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στη Βηρυτό και την Τρίπολη.

Ο κόσμος τρομοκρατήθηκε από την μεγάλη δόνηση και όπως φαίνεται σε βίντεο που δημοσιεύεται από τα τοπικά μέσα, βγήκε πανικόβλητος στους δρόμους.

Δείτε εικόνες από την Τουρκία:

Εκατοντάδες ομάδες διασωστών στην περιοχή

Περισσότερες από 400 ομάδες διασωστών έχουν σταλεί στην περιοχή για να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις.

«Κινητοποιήσαμε τέσσερις ομάδες στην περιοχή», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρετζέπ Σαλτζί, της τουρκικής Ένωσης Ερευνών και Διάσωσης (AKUT).

«Μάθαμε ότι έχουν πέσει κτήρια, ετοιμαζόμαστε να στείλουμε και άλλες ομάδες, αν χρειαστεί», πρόσθεσε.

Τι είναι το ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας

Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, το ρήγμα που έχει ενεργοποιηθεί είναι της Ανατολικής Ανατολίας.

Η περιοχή του Ελαζίγ βρίσκεται επάνω στο ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας, το οποίο έχει δώσει ισχυρούς σεισμούς στο παρελθόν. Ειδικά στην περιοχή του Ελαζίγ, είχε σημειωθεί ισχυρός σεισμός μεγέθους 6 βαθμών το 2010.

Στη δόνηση αυτη είχαν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τουρκίας 41 άτομα και είχαν τραυματιστεί άλλα 34.

anatolia

ΔΗΜΟΦΙΛΗ