ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Ο Τζόνσον χρησιμοποιεί τους δασμούς ως «μοχλό πίεσης» σε ΕΕ - ΗΠΑ

Brexit: Ο Τζόνσον χρησιμοποιεί τους δασμούς ως «μοχλό πίεσης» σε ΕΕ - ΗΠΑ
(AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

Την περίπτωση να χρησιμοποιήσει την απειλή υψηλών δασμών για να εντείνει τις πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ και άλλα κράτη προκειμένου να συνάψουν εμπορικές συμφωνίες με το Ηνωμένο Βασίλειο μελετά ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας The Times.

Ο Τζόνσον και οι υπουργοί του συζήτησαν την περίπτωση να χρησιμοποιήσουν τους δασμούς ως «μοχλό πίεσης» σε μια προσπάθεια να επιταχύνουν τις εμπορικές συνομιλίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε δασμούς ύψους 30% σε κάποια γαλλικά τυριά και 10% σε γερμανικά αυτοκίνητα, ανέφερε η βρετανική εφημερίδα.

Στη συνεδρίαση της επιτροπής που είναι αρμόδια για τη στρατηγική εξόδου από την ΕΕ και που διεξήχθη προχθές, Πέμπτη, οι υπουργοί συμφώνησαν ότι οι δασμοί είναι μια περίπτωση που θα πρέπει να εξεταστεί, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Οι υπουργοί συμφώνησαν, επίσης, να θέσουν ως προτεραιότητα την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία ως χώρες «πρώτης βαθμίδας» στις διαπραγματεύσεις και να θέσουν άλλες χώρες στη «δεύτερη βαθμίδα», ανέφερε η εφημερίδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ