ΚΟΣΜΟΣ

Νέος κοροναϊός: Παγκόσμια απειλή κήρυξε ο ΠΟΥ - Ξεπέρασαν τους 200 οι νεκροί

Νέος κοροναϊός: Παγκόσμια απειλή κήρυξε ο ΠΟΥ - Ξεπέρασαν τους 200 οι νεκροί
AP Photo

Περί από 40 άτομα άφησαν την τελευταία τους πνοή την Πέμπτη στην Κίνα από τον κοροναϊό – τα περισσότερα από κάθε άλλη μέρα – την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε παγκόσμιο συναγερμό. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τους 200. Παράλληλα, οι εξετάσεις του ασθενούς που βρισκόταν σε καραντίνα στη Θεσσαλονίκη έδειξαν πως είναι αρνητικός στη μολυσματική ασθένεια.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών είναι 213, ενώ είναι σχεδόν 10.000 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως.

Οι Κινεζικές Αρχές γνωστοποίησαν ότι όλοι οι θάνατοι της χθεσινής ημέρας κατεγράφησαν στην επαρχία Χουμπέι, το σημείο «μηδέν», δηλαδή, της επιδημίας που επεκτείνεται καθημερινά σε όλο και περισσότερες χώρες.

Τέλος συναγερμού στη Θεσσαλονίκη

Ο συναγερμός που σήμανε στη Θεσσαλονίκη το απόγευμα της Πέμπτης, όταν ένας Κινέζος υπήκοος εισήχθη εσπευσμένα ασθενής στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ με συμπτώματα παρόμοια του κοροναϊού, έλαβε τέλος το βράδυ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 60χρονος που είχε μπει σε καραντίνα, δεν έχει προσβληθεί από τον κοροναϊό, καθώς τα δείγματα από τις ιατρικές εξετάσεις του βγήκαν αρνητικά από το Ινστιτούτο Παστέρ.

Παγκόσμια απειλή

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους ανακοίνωσε την απόφαση να κηρυχθεί ο ιός παγκόσμια απειλή έπειτα από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτάκτων Αναγκών, ενός ανεξάρτητου πάνελ ειδικών, την ώρα που έχουν καταγραφεί κρούσματα του νέου κοροναϊού σε τουλάχιστον 18 χώρες.

«Η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι το ενδεχόμενο ο ιός να εξαπλωθεί σε χώρες τα σύστηματα υγείας των οποίων είναι πιο αδύναμα (...). Δεν πρόκειται για μια ψήφο περιφρόνησης προς την Κίνα», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι δεν υπάρχει λόγος να περιοριστούν τα ταξίδια και οι εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα, ωστόσο η μία μετά την άλλη οι αεροπορικές σταματούν τις πτήσεις τους προς την ασιατική χώρα, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία καλώντας τους Αμερικανούς υπηκόους να μην ταξιδέψουν στην Κίνα.

Ταξιδιωτική οδηγία ΗΠΑ

Συγκεκριμένα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνιστά στους Αμερικανούς πολίτες να «μην πηγαίνουν» στην Κίνα, εξαιτίας της.

«Οι ταξιδιώτες πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για την επιβολή περιορισμών στις μετακινήσεις χωρίς προειδοποίηση ή πολύ γρήγορα», τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ που υπενθυμίζει, επίσης, ότι έχουν μειωθεί οι συνδέσεις προς και από την Κίνα από εταιρείες του τομέα των μεταφορών.

Οι Αμερικανοί που «βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Κίνα πρέπει να εξετάσουν την πιθανότητα να εγκαταλείψουν τη χώρα χρησιμοποιώντας εμπορικά μέσα. Το υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από όλο το μη απολύτως απαραίτητο προσωπικό της αμερικανικής κυβέρνησης να αναβάλλει τα ταξίδια προς την Κίνα εξαιτίας του νέου κοροναϊού», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το επίπεδο συναγερμού αυξήθηκε εξάλλου στη βαθμίδα 4 της κλίμακας, το υψηλότερο, όπου κατατάσσονται χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Ιράκ και το Ιράν. Η Ουάσινγκτον είχε, ήδη, αυξήσει το επίπεδο συναγερμού τη Δευτέρα, καλώντας τους Αμερικανούς να αποφεύγουν να πηγαίνουν στην Κίνα.

Σύμφωνα με επίσημες κινεζικές στατιστικές, σχεδόν 2,5 εκατομμύρια ταξιδιώτες προερχόμενοι από τις ΗΠΑ εισήλθαν στην Κίνα το 2018. Την ίδια χρονιά, καταγράφηκαν 3 εκατομμύρια αφίξεις στις ΗΠΑ από την Κίνα, κατά τον αμερικανικό εθνικό οργανισμό τουρισμού.

Τα πρώτα κρούσματα και στην Ιταλία

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ευρώπη έχουν ξεπεράσει τα 10, καθώς χθες ο Ιταλός πρωθυπουργός επιβεβαιώσε ότι υπάρχουν δύο ασθενείς στην Ιταλία.

Σύμφωνα με την corriere della sera, δύο Κινέζοι τουρίστες που βρίσκονται στη Ρώμη βρέθηκαν θετικοί στον θανατηφόρο ιό και νοσηλεύονται σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας.

Το δωμάτιο ξενοδοχείου στο οποίο διέμειναν οι δύο τουρίστες έχει σφραγιστεί και μπορεί να υποβληθούν σε εξετάσεις άτομα που ήρθαν σε επαφή μαζί τους.

Επίσης, η κυβέρνηση αποφάσισε να αναστείλει και τις αεροπορικές πτήσεις από και προς την Κίνα.

Πρώτη μετάδοση του ιού στις ΗΠΑ

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσαν οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές, ο σύζυγος μιας 60χρονης γυναίκας, η οποία είχε προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό στην Κίνα, μολύνθηκε, αφού εκείνη επέστρεψε στο Σικάγο.

«Γνωρίζουμε ότι αυτό θα μπορούσε να φανεί ανησυχητικό» δήλωσε ο διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, όμως «ο άμεσος κίνδυνος για τους Αμερικανούς είναι μικρός» επισήμανε, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια μετάδοση μεταξύ συζύγων.

«Δεν εξαπλώνεται ευρέως στην κοινότητα, εκτιμάμε ότι ο πληθυσμός δεν διατρέχει κίνδυνο» είπε η Νγκόζι Εζάικε, η διευθύντρια Δημόσιας Υγείας στο Ιλινόι, όπου βρίσκεται το Σικάγο.

Η 60χρονη είχε ταξιδέψει στην Ουχάν και είχε επιστρέψει στο Σικάγο τη 13η Ιανουαρίου. Ο σύζυγός της δεν είχε ταξιδέψει στην Κίνα και κόλλησε από τη σύζυγό του μετά την επιστροφή της.

Οι ΗΠΑ δεν συστήνουν στους πολίτες να φοράνε μάσκες, επανέλαβε η Νάνσι Μεσονιέρ, η διευθύντρια Αναπνευστικών Νόσων στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών.

Αντιθέτως, οι συστάσεις παραμένουν οι ίδιες με εκείνες των μολυσματικών ασθενειών της εποχής: «Να πλένετε τα χέρια σας, να καλύπτετε το στόμα σας όταν βήχετε, να φροντίζετε τον εαυτό σας» είπε η Μεσονιέρ.

Η γυναίκα παραμένει υπό νοσηλεία και «πάει καλά». Ο σύζυγός της νοσηλεύτηκε πρόσφατα και η κατάσταση της υγείας του είναι «σταθερή», σύμφωνα με την Τζένιφερ Λέιντεν, τη διευθύντρια ιατρικών υπηρεσιών της πολιτείας του Ιλινόι.

Συνολικά, στις ΗΠΑ, έχουν καταγραφεί έξι επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού. Εξετάσεις διενεργούνται σε 92 ανθρώπους στη χώρα.

Τα πρώτα πέντε κρούσματα μολύνθηκαν στην Κίνα.

Τα fake news

Την ώρα που η επιδημία εξαπλώνεται, οι ψευδείς πληροφορίες, που συχνά παραπλανούν και τρομοκρατούν τον κόσμο.

Από «φάρμακα» μέχρι εικόνες και βίντεο που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, ακολουθούν ορισμένες νέες «ειδήσεις» που επαληθεύτηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο σε όλον τον κόσμο.

Σε πολλές χώρες και σε πολλές γλώσσες κυκλοφορούν μέσω του Facebook και του WhatsApp κείμενα που υποτίθεται ότι αναπαράγουν μια επίσημη ενημέρωση των τοπικών υγειονομικών αρχών. Εκεί αναφέρεται ότι αν κάποιος βρέχει τακτικά τον λαιμό του, πίνοντας πολύ νερό, δεν θα προσβληθεί από τον ιό. Στην πραγματικότητα, το να πίνει κανείς νερό δεν αποτελεί προληπτικό μέτρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ