ΚΟΣΜΟΣ

Κόσοβο: Συμφωνήθηκε ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού

Κόσοβο: Συμφωνήθηκε ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού
Φωτογραφία ρχείου AP Photo/Darko Vojinovic

Σε κυβέρνηση συνασπισμού οδηγείται το Κόσοβο, τέσσερις σχεδόν μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές, όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ στην Πρίστινα. Το κίνημα «Αυτοδιάθεση» (LVV) και η Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου (LDK) συμφώνησαν να συνεργαστούν σε κυβερνητικό επίπεδο έχοντας την υποστήριξη κομμάτων που εκπροσωπούν τις εθνικές μειονότητες.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, πρωθυπουργός θα αναλάβει ο αρχηγός του κινήματος «Αυτοδιάθεση» Άλμπιν Κούρτι, ενώ η κυβέρνηση θα έχει 15 υπουργούς από τους οποίους οι δύο θα προέρχονται από την «Σερβική Λίστα».

Η συμφωνία συνεργασίας προβλέπει επίσης ότι ο σημερινός πρόεδρος του κοινοβουλίου, Γκλαούκ Κονιούφτσα, θα παραιτηθεί και στην θέση αυτή θα εκλεγεί η αντιπρόεδρος της Δημοκρατικής Ένωσης Κοσόβου, Βιόσα Οσμάνι.

Τα ΜΜΕ στην Πρίστινα αναφέρουν επίσης ότι ο Άλμπιν Κούρτι δεσμεύτηκε γραπτώς ότι οι βουλευτές του κινήματος «Αυτοδιάθεση» κατά την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας από το κοινοβούλιο το 2021, όταν θα λήξει η θητεία του σημερινού προέδρου Χάσιμ Θάτσι, θα υποστηρίξουν τον υποψήφιο της Δημοκρατικής Ένωσης Κοσόβου.

Η νέα κυβέρνηση αναμένεται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο σε συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Φεβρουαρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ