ΚΟΣΜΟΣ

Νέος κοροναϊός: O πρώτος θάνατος εκτός Κίνας - Πάνω από 300 οι νεκροί

Νέος κοροναϊός: O πρώτος θάνατος εκτός Κίνας - Πάνω από 300 οι νεκροί
AP Photo/Ben Margot

Το πρώτο θύμα του εκτός Κίνας, όπου πρωτοεμφανίστηκε, καταγράφει πλέον ο νέος κοροναϊός, την ώρα που όλο και περισσότερες χώρες ανακοινώνουν την εμφάνιση νέων κρουσμάτων επί του εδάφους τους, αποδεικνύοντας ότι ο περιορισμός της εξάπλωσής του είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη μάχη. 

Οι Φιλιππίνες ανακοίνωσαν ότι ο πρώτος νεκρός εκτός Κίνας από τον κοροναϊό είναι ένας κινέζος πολίτης από την πόλη Γουχάν περίπου 44 ετών, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θανάτων στους 304, ενώ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η ιογενής αυτή πνευμονία έχει εξαπλωθεί σε περίπου είκοσι χώρες.

Ο άνδρας, κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές των Φιλιππίνων, εμφάνισε πνευμονία και τελικά υπέκυψε.

Κατά το υπουργείο Υγείας των Φιλιππίνων, έχει επιβεβαιωθεί τουλάχιστον άλλο ένα κρούσμα του 2019-nCoV στη χώρα, εκτός του θανόντος.

Περιορισμός στις κινήσεις των πολιτών

Την ίδια στιγμή, στο επίκεντρο της ασθένειας, την Κίνα, οι αρχές της πόλης Ουέντζου στην ανατολική Κίνα, μιας από αυτές που πλήττονται περισσότερο από την επιδημία ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός, επέβαλε σήμερα περιορισμούς στις κινήσεις των 9 και πλέον εκατομμυρίων πολιτών της, ειδικά στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων.

Η Ουέντζου βρίσκεται σε απόσταση 800 χιλιομέτρων και πλέον από την Γουχάν, στην κεντρική Κίνα, όπου εμφανίστηκε ο νέος κοροναϊός τον Δεκέμβριο. Η πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι, μεγαλούπολη 11 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει πρακτικά τεθεί σε καραντίνα από την 23η Ιανουαρίου.

Νέα κρούσματα στην Ιαπωνία

Νέα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν και στην Ιαπωνία, συμπεριλαμβανομένου ενός που οι αρχικές εργαστηριακές εξετάσεις είχαν αρνητικό αποτέλεσμα, αυξάνοντας σε είκοσι τον αριθμό των ασθενών στη χώρα.

Στην περίπτωση του ενός από τους τρεις ασθενείς, ενός άνδρα 40 ετών που είχε συμπτώματα — πυρετό και βήχα — οι εξετάσεις επέτρεψαν αρνητικές για την παρουσία του κοροναϊού. Αλλά ο άνδρας, που διαγνώστηκε ότι έχει πνευμονία, κατόπιν επιβεβαιώθηκε πως έχει μολυνθεί έπειτα από άλλη μια εξέταση, σύμφωνα με το ιαπωνικό υπουργείο Υγείας.

Το Τόκιο σκοπεύει να στείλει άλλο ένα μισθωμένο αεροσκάφος στα μέσα της εβδομάδας ή αργότερα για να επαναπατριστούν οι Ιάπωνες που βρίσκονται στην κινεζική επαρχία Χουμπέι και στην πρωτεύουσά της Γουχάν, ενημέρωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών.

ΗΠΑ: Καταλύματα από το Πεντάγωνο για τους νοσούντες

Εκτός Ασίας, οι αρχές των ΗΠΑ επιβεβαίωσαν χθες Σάββατο το όγδοο κρούσμα του κοροναϊού στη χώρα, ενώ το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι μπορεί να προσφέρει κατάλυμα σε όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό και χρειάζεται να τεθούν σε καραντίνα.

Το πιο πρόσφατο κρούσμα αφορά έναν ασθενή στη Μασαχουσέτη ο οποίος επέστρεψε πρόσφατα από την επαρχία Χουμπέι της κεντρικής Κίνας, χωρίς να δοθούν άλλα στοιχεία για την ταυτότητά του.

Όλοι όσοι έχουν νοσήσει από τον νέο κοροναϊό στις ΗΠΑ, πλην ενός, πιστεύεται ότι μολύνθηκαν από την ασθένεια κατά την επίσκεψή τους στην Γουχάν.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν αυτή την εβδομάδα την πρώτη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο του νέου κοροναϊού στο Ιλινόις των ΗΠΑ.

virus3


Πηγή: Huseyin Avci/Turkish Ministry of Health via AP

Εξαιτίας των ανησυχιών για την εξάπλωση της επιδημίας η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε υγειονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αποφάσισε να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα όλων των αλλοδαπών που έχουν επισκεφθεί πρόσφατα στην Κίνα.

Επιπλέον οι Αμερικανοί πολίτες που ταξίδεψαν τις δύο τελευταίες εβδομάδες στη Χουμπέι θα πρέπει να τίθενται σε καραντίνα επί 14 ημέρες μετά την άφιξή τους στις ΗΠΑ.

Σε ανακοίνωσή του χθες το Πεντάγωνο ανέφερε ότι ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ ενέκρινε το αίτημα που του υπέβαλε το υπουργείο Υγείας για την παροχή καταλυμάτων για έως και 1.000 ανθρώπους που ενδέχεται να χρειαστεί να τεθούν σε καραντίνα άμα τη επιστροφή τους από το εξωτερικό.

Σχεδόν 200 Αμερικάνοι που απομακρύνθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από την Γουχάν και τέθηκαν οικειοθελώς σε καραντίνα για 72 ώρες σε στρατιωτική βάση στην Καλιφόρνια, την Παρασκευή ανακοινώθηκε ότι θα παραμείνουν αναγκαστικά σε καραντίνα επί 14 ημέρες.

Αυτή είναι η πρώτη φορά εδώ και 50 χρόνια που το CDC θέτει ασθενείς σε καραντίνα.

Απαγόρευση εισόδου από Νέα Ζηλανδία

Η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα απαγορεύει την είσοδο στη χώρα σε όλους τους αλλοδαπούς που προέρχονται από την Κίνα εξαιτίας της αυξανόμενης απειλής από την επιδημία του νέου κοροναϊού.

Αλλά και η Νότια Κορέα θα απαγορεύσει από την Τρίτη την είσοδο στη χώρα όλων των αλλοδαπών που έχουν επισκεφθεί την επαρχία Χουμπέι, ανακοίνωσε σήμερα ο Νοτιοκορεάτης πρωθυπουργός Τσουνγκ Σίε- Κιούν. Εξάλλου σήμερα η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν τρία νέα κρούσματα, ανεβάζοντας σε 15 τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα.

Ο χάρτης της εξάπλωσης σήμερα

Ακολουθεί κατάλογος των χωρών και των περιοχών που έχουν επιβεβαιώσει κρούσματα του νέου κοροναϊού που άρχισε να εξαπλώνεται από την κινεζική πόλη Ουχάν, στην οποία έκανε την εμφάνισή του τον Δεκέμβριο. Πέραν της ηπειρωτικής Κίνας, του Μακάο και του Χονγκ Κονγκ, έχουν επιβεβαιωθεί περίπου 150 κρούσματα μόλυνσης σε περίπου είκοσι χώρες.

Κίνα
Πάνω από 14.000 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό στην Κίνα, όπου 304 ασθενείς είναι νεκροί, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των υγειονομικών αρχών, ο οποίος δημοσιοποιήθηκε σήμερα Κυριακή. Στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι θάνατοι των ασθενών έχουν καταγραφεί την επαρχία Χουμπέι, την εστία της επιδημίας.

* 14 κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί στην αυτόνομη περιοχή του Χονγκ Κονγκ. Πολλοί από τους ασθενείς είχαν επισκεφθεί την Ουχάν.
* Επτά κρούσματα έχουν αναφερθεί στην αυτόνομη περιοχή του Μακάο.
* Ένα κρούσμα έχει καταγραφεί στο Θιβέτ.

virus4


Πηγή: AP Photo/Damian Dovarganes

Ασία-Ειρηνικός

Αυστραλία
Δώδεκα κρούσματα.

Καμπότζη
Ένα κρούσμα.

Νότια Κορέα
Δεκαπέντε κρούσματα.

Ινδία
Ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Κεράλα (νότια), φοιτητής στην Γουχάν.

Ιαπωνία
20 κρούσματα.

Μαλαισία
Οκτώ κρούσματα.

Νεπάλ
Ένα κρούσμα.

Φιλιππίνες
Ένα κρούσμα.

Σιγκαπούρη
18 κρούσματα.

Σρι Λάνκα
Ένα κρούσμα.

Ταϊβάν
10 κρούσματα.

Ταϊλάνδη
19 κρούσματα.

Βιετνάμ
Έξι κρούσματα.

Αμερική

Καναδάς
Τέσσερα κρούσματα.

ΗΠΑ
Επτά κρούσματα.

Ευρώπη

Ηνωμένο Βασίλειο
Δύο κρούσματα.

Γερμανία
Οκτώ κρούσματα.

Ισπανία
Ένα κρούσμα.

Φινλανδία
Ένα κρούσμα.

Γαλλία
Έξι κρούσματα.

Ιταλία
Δύο κρούσματα.

Σουηδία
Ένα κρούσμα.

Ρωσία
Δύο κρούσματα. Κινέζοι πολίτες.

Μέση Ανατολή

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Πέντε κρούσματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ