ΚΟΣΜΟΣ

Αμερικάνικο think tank προτείνει τη μεταφορά δυνάμεων των ΗΠΑ από την Τουρκία στην Ελλάδα

Αμερικάνικο think tank προτείνει τη μεταφορά δυνάμεων των ΗΠΑ από την Τουρκία στην Ελλάδα
Hellenic Air Force via AP

Πρόταση για μεταφορά στρατιωτικών πόρων στην Ελλάδα και πιθανώς την Κύπρο, αλλά και ενίσχυση της στήριξης στις δύο χώρες, κάνει στην αμερικάνικη ηγεσία ένα από τα σημαντικότερα think tank των ΗΠΑ, το  Jewish Institute for National Security of America (JINSA).

Δεδομένης της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, με την ολοένα αυξανόμενη προκλητικότητα από πλευράς Τουρκίας, το JINSA εκτιμά ότι είναι μεγάλη η ανάγκη συντονισμού από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών.

Το think tank σημειώνει ότι η Αθήνα αναδεικνύεται σε έναν «κρίσιμο γεωπολιτικό παράγοντα», αναφέρεται στην «μεταμόρφωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από έναν δημοκρατικό και αξιόπιστο εταίρο του ΝΑΤΟ σε έναν φιλορώσο απολυταρχικό και εχθρικό ηγέτη ως προς τη Δύση», ενώ, τονίζει πως σημείο καμπής στις σχέσεις της Άγκυρας με τους γείτονές της ήταν η «παράλληλη ανακάλυψη αποθεμάτων φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο».

«Αυτές οι σημαντικές περιφερειακές εξελίξεις συνέβαλαν σε μία θεμελιώδη αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας», σημειώνει και εκτιμά πως στην Αθήνα υπάρχει «μία αυξανόμενη εθνική συναίνεση ότι μια ισχυρή σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να αποτελέσει το θεμέλιο για την ασφάλεια της χώρας».

«Η Ελλάδα φιλοδοξεί να γίνει διπλωματικός και οικονομικός κόμβος που διασυνδέει την Ευρώπη και άλλους αναπτυσσόμενους περιφερειακούς παράγοντες όπως το Ισραήλ, την Κύπρο και την Αίγυπτο», συμπληρώνει, τονίζοντας όμως πως η «Ελλάδα χρειάζεται μία εμβάθυνση της συνεργασίας με τις ΗΠΑ για να αναδειχθεί σε πλατφόρμα για την προβολή της αμερικανικής δύναμης και την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας».

Το JINSA καλεί την αμερικάνικη ηγεσία να ξεφύγει από την «ρητορική στήριξη» στην τετραμερή Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ – Αιγύπτου, και να ενισχύει την ικανότητα της Ελλάδας «να στηρίζει τα αμερικάνικα συμφέροντα», μεταξύ άλλων, «παρέχοντας σημαντικά ποσά για την αγορά (σ.σ. από ελληνικής πλευράς) όπλων».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να διερευνήσουν τις επιλογές για την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας τους στην Ελλάδα και θα πρέπει να δουν την Ελλάδα -και ενδεχομένως την Κύπρο- ως βιώσιμες και αξιόπιστες επιλογές για τη μετεγκατάσταση των στρατιωτικών πόρων των ΗΠΑ που βρίσκονται σήμερα στην Τουρκία. Με την Ελλάδα να υποδηλώνει την προθυμία της να φιλοξενήσει τις περισσότερες ή όλες αυτές τις δυνάμεις, οι Αμερικανοί θα πρέπει να διερευνήσουν τη μετεγκατάσταση ορισμένων δυνάμεων στην Ελλάδα και να εξερευνήσουν τις επιλογές τους σε περίπτωση που η παρατεταμένη παρουσία στην Τουρκία δεν αποτελεί πλέον λύση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ