ΚΟΣΜΟΣ

Κυπριακή ΑΟΖ: Γαλλική επίδειξη ισχύος με αεροπλανοφόρο δίπλα στο Yavuz

Κυπριακή ΑΟΖ: Γαλλική επίδειξη ισχύος με αεροπλανοφόρο δίπλα στο Yavuz
AP Photo/Jerome Delay

Στο οικόπεδο 8 της κυπριακής ΑΟΖ βρέθηκε να πλέει χθες, Τρίτη, το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Charles De Gaulle», σε κοντινή απόσταση από το τουρκικό γεωτρύπανο «Yavuz».

Όπως μεταδίδει το Offsite, το γαλλικό αεροπλανοφόρο, το οποίο ακολουθούν έξι συνοδευτικά πλοία, συνέχισε την πορεία του και πλέον βρίσκεται δυτικά του τεμαχίου 8, στα ανοιχτά της Κύπρου.

Στις 18 Ιανουαρίου, η Τουρκία απέστειλε το «Yavuz» στο τεμάχιο 8, το οποίο είναι αδειοδοτημένο από την Κυπριακή Δημοκρατία στην ιταλο-γαλλική κοινοπραξία ENI - Total.

H κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα περιμετρικά της κυπριακής ΑΟΖ έχει προκαλέσει τελευταία ανησυχία στην κοινοπραξία εξορύξεων.

Την εικόνα της κατάστασης της περιοχής αποτυπώνει ένας χάρτης που δημοσίευσε το Petroleum Economist και δείχνει σε ποια σημεία πλέουν πλοία της Ελλάδας, των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Τουρκίας, της Αιγύπτου αλλά και της Γερμανίας.

Σύμφωνα με την Καθημερινή Κύπρου, από τη σημερινή ναυτική δραστηριότητα δυτικά της Κύπρου, το γαλλικό αεροπλανοφόρο βρίσκεται στα βόρεια όρια των τεμαχίων 4 και 5. Δίπλα στο «Charles De Gaulle» βρίσκεται μια από τις γαλλικές φρεγάτες, η «Chevalier«Paul» και ένα πετρελαιοφόρο πλοίο, για ανεφοδιασμό της αρμάδας του αεροπλανοφόρου. Ανάμεσα στα πολεμικά πλοία που συνοδεύουν το «Charles De Gaulle» βρίσκεται επίσης μια ιταλική φρεγάτα, η Virginio Fasan, η οποία το πρωί Τετάρτης βρισκόταν εντός του τεμαχίου 7, στα βόρεια όρια του τεμαχίου.

Το γαλλικό αεροπλανοφόρο θα βρίσκεται σε περιοχή που έχει δεσμεύσει για σεισμολογικές έρευνες, παράνομα, η Τουρκία από τις 14 Ιανουαρίου έως τις 10 Απριλίου.

Σημειώνεται πως το μεσημέρι της Κυριακής, γαλλικά μαχητικά Rafale έκαναν πτήσεις πάνω από την Πάφο, το Τρόοδος και τη Λάρνακα, με άδεια από την Κυπριακή Δημοκρατία, στο πλαίσιο κοινών ασκήσεων που έχουν συμφωνηθεί.

Στο Charles De Gaulle μετέβη και η πρέσβειρα της Γαλλίας στην Κύπρο, Ιζαμπέλα Ντιουμόντ, η οποία δημοσίευσε ένα βίντεο με την προσγείωση και την απογείωση των Rafale. Στην ανάρτησή της στο Twitter, η πρέσβειρα σχολίασε:

«Κατά την επίσκεψή μου στο αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, το οποίο συμμετέχει στην αποστολή Chammal, παρευρέθηκα στην προσγείωση και απογείωση των Rafale».

ΗΠΑ: Υποστηρίζουμε την ανάπτυξη ενεργειακών πόρων της κυπριακής ΑΟΖ

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα ενέργειας Φράνσις Φάνον, κληθείς να τοποθετηθεί ως προς την απρόσκοπτη λειτουργία των εταιρειών που ασχολούνται με την ανάπτυξη υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, κάλεσε όλα τα μέρη να μην προβαίνουν σε προκλητικές ενέργειες, «που μπορούν να προκαλέσουν περαιτέρω αστάθεια» στην περιοχή.

Σε δηλώσεις του στη Λευκωσία, αναφέρθηκε στη σημασία του σχήματος «3+1» μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και ΗΠΑ για την ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο.

ο Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θεωρούν την ενεργειακή συνεργασία στην περιοχή ως «ένα μέσο για την προώθηση ευρύτερα της πολιτικής σταθερότητας και ευημερίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ