ΚΟΣΜΟΣ

Δανία: Σε ισχύ ο νόμος για την κατάσχεση τιμαλφών από μετανάστες

Δανία: Σε ισχύ ο νόμος για την κατάσχεση τιμαλφών από μετανάστες
Μετανάστες (φωτό αρχείου) REUTERS/Fabrizio Bensch

Σε ισχύ τέθηκε την Παρασκευή στη Δανία ο νόμος που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, καθώς επιτρέπει την κατάσχεση αντικειμένων αξίας των μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα.

Ωστόσο η κυβέρνηση της Δανίας, σε μια προσπάθεια να μετριάσει τις σφοδρές αντιδράσεις, έκανε γνωστό πως από την κατάσχεση θα εξαιρούνται αντικείμενα συναισθηματικής αξίας, όπως για παράδειγμα οι βέρες.

Όπως γράφει το υπουργείο Μετανάστευσης στις οδηγίες του προς τις δυνάμεις της τάξης, «οποιοδήποτε αντικείμενο έχει συναισθηματική αξία, αποκλείεται από το πεδίο εφαρμογής αυτού του νόμου, εφόσον συνδέεται με μια ιδιαίτερη προσωπική ιστορία, που το καθιστά αναντικατάστατο».

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το ΑΠΕ, οι αστυνομικοί, πριν από οποιαδήποτε έρευνα οφείλουν να ζητούν από τους μετανάστες που φτάνουν στη Δανία να επιδεικνύουν όλα τα χρήματα σε μετρητά και τα αντικείμενα αξίας που μεταφέρουν. Στη συνέχεια μπορούν να ψάχνουν τις τσάντες ή τις βαλίτσες.

«Η επιθεώρηση μπορεί να πραγματοποιηθεί με ψηλάφηση και άγγιγμα των ρούχων και με ψάξιμο των τσεπών», διευκρινίζει το υπουργείο Μετανάστευσης της Δανίας. Η αστυνομία μπορεί να ζητήσει να ξεκουμπωθεί το πάνω μέρος του πουκάμισου ή να σηκωθούν τα μανίκια, αλλά δεν έχει δικαίωμα να διατάξει κάποιον να γδυθεί ή να προχωρήσει σε διείσδυση σε σωματική κοιλότητα.

«Οφείλουμε να ψηλαφούμε τους ανθρώπους όπως όταν προβαίνουμε σε μια σύλληψη και να βεβαιωνόμαστε ότι δεν φέρουν όπλο», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ritzau ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου των αστυνομικών Politiforbundet Κλάους Όξφελτ, ο οποίος πρόσθεσε πως δεν μπορεί να φανταστεί ότι «θα είναι πολλά τα κοσμήματα που θα κατασχεθούν».

Ο νόμος, ο οποίος προβλέπει άλλα περιοριστικά μέτρα, όπως ένα περιθώριο αναμονής τριών ετών πριν από οποιοδήποτε αίτημα οικογενειακής επανένωσης, είχε υιοθετηθεί στις 26 Ιανουαρίου με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Καθώς επιτρέπει την κατάσχεση μετρητών πέραν των 10.000 κορωνών (1.340 ευρώ) ή αντικειμένων που αξίζουν περισσότερο από το ποσό αυτό, προκάλεσε ζωηρές επικρίσεις στο εξωτερικό, με την Washington Post να τολμά μια σύγκριση με τις κατασχέσεις αγαθών των εβραίων από τη ναζιστική Γερμανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ