ΚΟΣΜΟΣ

Η πιο θανατηφόρα μέρα της επιδημίας: 722 νεκροί από τον κοροναϊό, 34.400 κρούσματα

Η πιο θανατηφόρα μέρα της επιδημίας: 722 νεκροί από τον κοροναϊό, 34.400 κρούσματα
(AP Photo/Francois Mori)

Ο απολογισμός των νεκρών από τον νέο κοροναϊό ανέρχεται πλέον σε 722, καθώς όπως ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής κατέληξαν ακόμη 86 ασθενείς.

Στην επαρχία Χουμπέι, την εστία της επιδημίας καταγράφηκαν επιπλέον 81 θάνατοι, εκ των οποίων 67 στην πόλη Γουχάν.

Σε όλη την ηπειρωτική Κίνα, καταγράφησαν χθες επιπλέον 3.399 επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα του 2019-nCoV, αυξάνοντας σε πάνω από 31.774 το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο κοροναϊός έχει προσβάλλει περισσότερους από 34.400 ανθρώπους σε 27 χώρες.

Εκτός από τα εκατομμύρια που βρίσκονται σε καραντίνα σε διάφορες κινεζικές πόλεις, χιλιάδες άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι και σε δύο κρουαζιερόπλοια που έχουν δέσει σε λιμάνια της Ιαπωνίας και του Χονγκ Κονγκ.

Στο ένα πλοίο, υπάρχουν 64 άνθρωποι που νοσούν από τον θανατηφόρο ιό.

Το υπουργείο Δημόσιας Υγείας της Ταϊλάνδης ανακοίνωσε σήμερα, Σάββατο, επτά νέα κρούσματα του κοροναϊού -τρεις Ταϊλανδούς και τέσσερις Κινέζους- αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των ασθενών στη χώρα στους 32.

Παράλληλα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επιβεβαίωσαν δύο νέα κρούσματα στη χώρα -ένας Κινέζος και ένας Φιλιππινέζος. Το πρακτορείο ειδήσεων Emirates μεταδίδει ότι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πλέον επτά.

Πέθαναν ένας Ιάπωνας και ένας Αμερικανός

Την ίδια ώρα, τη ζωή τους έχασαν ένας Ιάπωνας και ένας Αμερικανός που νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία της Γουχάν.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας, πρόκειται για έναν άνδρα περίπου 60 ετών, που θεωρείτο ύποπτο κρούσμα του κοροναϊού αλλά λόγω των δυσκολιών στη διάγνωση της νόσου δόθηκε ως αιτία θανάτου η ιογενής πνευμονία.

Ο άνδρας αυτός είναι δυνητικά ο πρώτος Ιάπωνας που πεθαίνει από την ασθένεια, όπως είπε αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών.

Την ίδια ώρα, κατέληξε και ένας Αμερικανός που είχε προσβληθεί από τον κοροναϊό στην κινεζικήΓουχάν πόλη .

Η είδηση επιβεβαιώθηκε από την Αμερικανική πρεσβεία στο Πεκίνο και πρόκειται για το πρώτο επιβεβαιωμένο θάνατο πολίτη των ΗΠΑ από την επιδημία.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι ένας Αμερικανός πολίτης 60 ετών, που ήταν φορέας του κοροναϊού, πέθανε σε νοσοκομείο της Ουχάν, στην Κίνα, στις 6 Φεβρουαρίου», δήλωσε εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στο Πεκίνο.

«Εκφράζουμε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια», πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι δεν θα υπάρξει άλλο σχόλιο προκειμένου να προστατευτεί η ιδιωτική ζωή των οικείων του θανόντος.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι 19 ξένοι πολίτες έχουν προσβληθεί από τον ιό στην Κίνα και ότι δύο από αυτούς έγιναν καλά.

Αρνήθηκε, ωστόσο, να δημοσιοποιήσει την εθνικότητα των ασθενών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ