ΚΟΣΜΟΣ

Κυπριακό: Συντονισμένα πυρά κατά Ακιντζί από την Άγκυρα

Κυπριακό: Συντονισμένα πυρά κατά Ακιντζί από την Άγκυρα
AP / Burhan Ozbilici

Τεταμένο φαίνεται πως είναι το κλίμα τις τελευταίες ώρες στην Τουρκία σε βάρος του Μουσταφά Ακιντζί, στον απόηχο της συνέντευξης που παραχώρησε ο τουρκοκύπριος ηγέτης στη βρετανική εφημερίδα Guardian, στην οποία ανέφερε πως «θα είναι τρομακτικό να προσαρτηθεί η “βόρεια Κύπρος” στην Τουρκία», ενώ είχε επικρίνει νωρίτερα και τις κινήσεις της Άγκυρας σε ό,τι αφορά την τουρκική εισβολή στη Συρία.

Οι τοποθετήσεις του κ. Ακιντζί προκάλεσαν «θύελλα» αντιδράσεων, με τον κυβερνητικό εταίρο του Ερντογάν και επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί να ζητά την άμεση παραίτησή του.

Ο Μπαχτσελί υποστήριξε ότι «ο Μουσταφά Ακιντζί έχει αλυσοδέσει τους Τουρκοκυπρίους στα σχέδια των Ελληνοκυπρίων με στόχο να τους υποτάξει» και πρόσθεσε πως «έχει γυρίσει την πλάτη του στον τουρκικό λαό και την Τουρκία, ενώ θα έπρεπε να τους ευχαριστεί».

«Αυτή η ντροπή και ατιμία σε καμιά συνείδηση και καμιά πολιτική αντίληψη δεν θα έχει θέση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Τουρκία: Την παραίτηση Ακιντζί ζητά ο Μπαχτσελί

Ενοχλημένο το κόμμα του Ερντογάν

Ωστόσο, η αντίδραση του Μπαχτσελί δεν ήταν παρά μόνον η αρχή. Στο θέμα παρενέβη λίγο αργότερα και ο εκπρόσωπος του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ελευθερίας (AKP), Ομέρ Τσελίκ, σημειώνοντας πως «Ο Ακιντζί πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για την έλλειψη σεβασμού που επέδειξε προς την Τουρκία και το έθνος μας».

«Οι δηλώσεις του κακοποιούν τα εθνικά επιτεύγματα και τις αξιοσέβαστες προσωπικότητες που έχει να επιδείξει η Τουρκία», προσέθεσε ο Τσελίκ.

«Ομοβροντία» από στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης

Αμέσως μετά, τη «σκυτάλη» των επικρίσεων έλαβε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ερντογάν, ο Φουάτ Οκτάι.

Ο κ. Οκτάι επιτέθηκε με δριμύτητα στον Μουσταφά Ακιντζί, λέγοντας πως «οι δηλώσεις του δεν είναι ανεκτές ως εργαλείο προεκλογικής εκστρατείας, καθώς στερούνται οράματος».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αμπντουλάχ Γκιούλ, ο οποίος επέκρινε και αυτό με τη σειρά του τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, προσθέτοντας, πάντως, ότι η Τουρκία «θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό των Τουρκοκυπρίων όπως έχει κάνει μέχρι και σήμερα».

Τέλος, για «λανθασμένη τακτική» του Ακιντζί «με σκοπό να κερδίσει τις εκλογές», έκανε λόγο και ο πρωθυπουργός του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, κατά τη διάρκεια επαφών που είχε το Σάββατο με Τούρκους αξιωματούχους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ