ΚΟΣΜΟΣ

«Αισθάνομαι ότι δεν είμαστε ασφαλείς»: Τι λένε όσοι βρίσκονται σε καραντίνα λόγω του κοροναϊού

«Αισθάνομαι ότι δεν είμαστε ασφαλείς»: Τι λένε όσοι βρίσκονται σε καραντίνα λόγω του κοροναϊού
AP Photo/Beto Barata

Είναι φοιτητές, νεόνυμφοι, συνταξιούχοι -οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, που έτυχε να κλείσουν τις διακοπές τους μη γνωρίζοντας ότι θα ξεσπάσει επιδημία κοροναϊού. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι ανά τον κόσμο βρίσκονται «φυλακισμένοι» σε καραντίνες αξιωματούχων υγείας που προσπαθούν να… φρενάρουν την εξάπλωση της ιογενούς πνευμονίας, η οποία έχει ήδη σκοτώσει 813 ανθρώπους.

Ορισμένοι είναι εγκλωβισμένοι σε στρατιωτικές βάσεις μετά από την απομάκρυνσή τους από τη Γουχάν της Κίνας, άλλοι σε ξενοδοχεία στο Πεκίνο ενώ χιλιάδες είναι και αυτοί που απαγορεύεται να αποβιβαστούν από κρουαζιερόπλοια στα οποία εμφανίστηκαν κρούσματα της νόσου.

Για όλους αυτούς τους ανθρώπους η καραντίνα θα διαρκέσει δύο εβδομάδες

«Απίστευτα τρομακτικά νέα…»

Πάνω από 3.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 428 Αμερικανοί, είναι εγκλωβισμένοι σε κρουαζιερόπλοιο στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας, καθώς δεκάδες επιβάτες νοσούν από το νέο κοροναϊό.

Μεταξύ αυτών και ο Αμερικανός Σπένσερ Φέχρενμπαχερ, που κάνει το μάστερ του στην Τιεντσίν της Κίνας και θέλησε να γιορτάσει την κινεζική Πρωτοχρονιά στο κρουαζιερόπλοιο με φίλους του.

200207160317 quarantine spencer fehrenbacher exlarge 169


Πηγή: CNNi

Και τώρα, αντί να διασκεδάζει με την παρέα του στο πλοίο, περνάει τις ώρες του διαβάζοντας και βλέποντας τηλεόραση στην καμπίνα του.

Στις αρχές της εβδομάδας, η διάθεση του Φέχρενμπαχερ ήταν «αρκετά καλή». Το πλήρωμα του κρουαζιερόπλοιου ήταν εξυπηρετικό και μοίραζε φαγητό και αναψυκτικά ενώ το ίντερνετ ήταν δωρεάν…

Μετά την τρίτη ημέρα της καραντίνας, ο καπετάνιος επέτρεψε στους επιβάτες που έμεναν σε εσωτερικές καμπίνες να βγουν για λίγο καθαρό αέρα, είπε ο Φέχρενμπαχερ.

Μόνο για 1,5 ώρα, όμως, και μόνο φορώντας μάσκες. Έπρεπε, μάλιστα, να κρατούν αποστάσεις ασφαλείας από τους υπόλοιπους επιβάτες του πλοίου…

Στη συνέχεια ο Φέχρενμπαχερ έμαθε ότι 41 επιβάτες διαγνώστηκαν με τον κοροναϊό, αριθμός που έκτοτε έχει αυξηθεί στους 64.

«Αυτά ήταν απίστευτα τρομακτικά νέα» λέει ο ίδιος.

«Κατεβάστε μας από το πλοίο»

Θετική στην ιογενή πνευμονία βρέθηκε και η Ρεμπέκα Φρέιζουρ, που ταξιδεύει με το σύζυγό της Κεντ.

«Ήμουν ένα από αυτά τα 41 άτομα» είπε η ίδια, αποκαλύπτοντας πως έχει έναν ελαφρό βήχα αλλά κανένα άλλο σύμπτωμα.

Πλάνα που τραβήχτηκαν από το σύζυγό της, Κεντ, δείχνουν Ιάπωνες αξιωματούχους στην πόρτα της καμπίνας τους, οι οποίοι ενημέρωσαν τη Ρεμπέκα ότι θα έπρεπε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο μέσα στην επόμενη ώρα.

Εκείνος, που δεν είχε κολλήσει, δεν μπορούσε να την ακολουθήσει…

«Μάζεψε τα πράγματά σου, πήγαινε στην τουαλέτα και μείνε μέσα στην καμπίνα» είπε ο αξιωματούχος στη γυναίκα.

«Μπορεί να είναι για τρεις ημέρες μέχρι δεν ξέρω και εγώ πόσο καιρό…» λέει η ίδια, και συνεχίζει: «Φαντάζομαι ότι εξαρτάται από το αν θα εμφανίσω άλλα συμπτώματα. Είναι σοκαριστικό».

Οι νεόνυμφοι Μιλένα Μπάσο και Γκετάνο Τσερούλο είναι επίσης ανάμεσα στους επιβάτες του πλοίου… Αντί, όμως, να ευχαριστηθούν το ταξίδι του μέλιτος για το οποίο μάζευαν χρήματα επί δύο χρόνια, τώρα απλώς ελπίζουν να μην κολλήσουν τον κοροναϊό.

«Αισθάνομαι ότι δεν είμαστε ασφαλείς» είπε η Μπάσο στο CNNi, και συμπληρώνει: «Θα έπρεπε να είμαστε σε καραντίνα σε ένα ασφαλές περιβάλλον, όχι σε ένα κρουαζιερόπλοιο όπου έχουν εμφανιστεί ήδη κρούσματα».

«Ντόναλντ Τραμπ, σώσε μας… Στείλε ένα κυβερνητικό αεροπλάνο… Κατέβασέ μας από το πλοίο» δήλωσε η ίδια.

«Δεν μπορώ να πάω πουθενά…»

Η 20χρονη Κλερ Κάμπελ, φοιτήτρια του πανεπιστημίου Κλέμσον, περίμενε με αγωνία το εξάμηνο που θα περνούσε στην Κίνα. Έμαθε τη γλώσσα, έγραψε πολλές εκθέσεις και μετά από μεγάλη προσπάθεια άρχισε να φοιτά στο πανεπιστήμιο της Σανγκάης.

Ωστόσο, αναγκάστηκε να επιστρέψει στις ΗΠΑ λόγω της επιδημίας κοροναϊού.

«Ήμουν πολύ στεναχωρημένη…» είπε η ίδια στο συνεργαζόμενο με το CNNi δίκτυο WIS.

«Έχω καιρό να αισθανθώ τόσο κενή» συμπλήρωσε η ίδια…

Η 20χρονη φοιτήτρια επέστρεψε στις ΗΠΑ και πλέον είναι σε καραντίνα στο σπίτι της στο Λέξινγκτον της Νότιας Καρολίνας.

«Ξυπνάω και δεν έχω πού να πάω» δήλωσε η Κάμπελ, μιλώντας στο CNNi.

Στην αρχή διάβαζε, ζωγράφιζε και άκουγε μουσική… Τώρα κάνει διαδικτυακά μαθήματα για να περνάει η ώρα της…

Παραπονιέται, ωστόσο, ότι όλες οι μέρες είναι ίδιες… «Όπως όταν είσαι διακοπές. Είναι Πέμπτη ή Παρασκευή;» εξηγεί η Κάμπελ.

Ρεπορτάζ από ξενοδοχείο στο Πεκίνο

Πριν από δύο και πλέον εβδομάδες, ο ανταποκριτής του CNNi Ντέιβιντ Κάλβερ, η φωτορεπόρτερ Νάταλι Τόμας και ο παραγωγός Γιονγκ Σιόνγκ ήταν ανάμεσα στους δημοσιογράφους που βρέθηκαν στην επαρχία Γουχάν -το επίκεντρο της επιδημίας- για να κάνουν ρεπορτάζ.

Μόλις μια ημέρα αργότερα, έμαθαν ότι Κινέζοι αξιωματούχοι ετοιμάζονταν να βάλουν σε καραντίνα ολόκληρη την πόλη της Γουχάν. Έπρεπε να φύγουν…

Η δημοσιογραφική ομάδα επέστρεψε στο Πεκίνο και συνέχισε να κάνει ρεπορτάζ για τον θανατηφόρο κοροναϊό. Ήξεραν, όμως, ότι έπρεπε να περιορίσουν την επαφή τους με τον υπόλοιπο κόσμο. Έτσι, μετέτρεψαν ένα δωμάτιο ξενοδοχείου σε τηλεοπτικό στούντιο και συνέχισαν να εργάζονται…

Η Τόμας «κυνηγούσε» ιστορίες για τις ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικά υλικά, την ώρα που ο Σιόνγκ μάθαινε ό,τι μπορούσε για τον Κινέζο γιατρό που προσπάθησε να προειδοποιήσει για την εμφάνιση του κοροναϊού τον Δεκέμβριο.

Ο εν λόγω γιατρός τελικά νόσησε και ο ίδιος και πέθανε την περασμένη εβδομάδα.

Τα γεύματά τους προετοιμάζονταν από το προσωπικό του ξενοδοχείου, ωστόσο κανένας από τους εργαζόμενους δεν ερχόταν σε επαφή με την δημοσιογραφική ομάδα.

Μετά από 14 ημέρες, βγήκαν και πάλι από το ξενοδοχείο αλλά φορούν ακόμα προστατευτικές μάσκες.

This is life under coronavirus quarantine on a cruise ship, military base, in a hotel or at home, by Dakin Andone, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ