ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Η Συρία θα πληρώσει πολύ ακριβό τίμημα για τις επιθέσεις

Ερντογάν: Η Συρία θα πληρώσει πολύ ακριβό τίμημα για τις επιθέσεις
(Presidential Press Service via AP, Pool)

Σε νέες απειλές εναντίον της Δαμασκού προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διαμηνύοντας πως η συριακή κυβέρνηση θα πληρώσει «πολύ ακριβό τίμημα» για τις επιθέσεις εναντίον Τούρκων στρατιωτών τη Δευτέρα.

«Χθες, οι δυνάμεις του καθεστώτος έλαβαν μία ισχυρή απάντηση, αλλά δεν ήταν αρκετή. Θα υπάρξει και συνέχεια. Θα πληρώσουν πολύ ακριβό τίμημα. Αύριο, από το βήμα του Κοινοβουλίου, θα γνωστοποιήσω τα επόμενα βήματα» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η δήλωση αυτή έρχεται μια ημέρα μετά την ανάφλεξη της έντασης στην επαρχία Ιντλίμπ στη Συρία και τον θάνατο πέντε Τούρκων στρατιωτικών έπειτα από επίθεση του συριακού κυβερνητικού στρατού.

Είχε προηγηθεί, άλλωστε, ο θάνατος ακόμη οκτώ Τούρκων υπηκόων την προηγούμενη εβδομάδα.

Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις

Η ένταση μεταξύ Τουρκίας και Συρίας οξύνθηκε ακόμη περισσότερο χθες, Δευτέρα, με νέες αιματηρές συγκρούσεις να σημειώνονται μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεών τους στην Ιντλίμπ, μια επαρχία που συνορεύει με την Τουρκία και όπου ο συριακός στρατός προελαύνει προκειμένου να θέσει υπό τον έλεγχό του το τελευταίο προπύργιο των τζιχαντιστών.

Από τον Δεκέμβριο τα βίαια επεισόδια στην περιοχή αυτή της βορειοδυτικής Συρίας έχουν προκαλέσει τον εκτοπισμό περίπου 700.000 ανθρώπων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Το βράδυ της Δευτέρας, η Άγκυρα που στηρίζει κάποιες ομάδες των Σύρων ανταρτών και διαθέτει στρατεύματα στην περιοχή, ανακοίνωσε ότι «εξουδετέρωσε» περισσότερους από 100 Σύρους στρατιώτες, απαντώντας στον θάνατο πέντε Τούρκων στρατιωτών που είχαν σκοτωθεί νωρίτερα την ίδια ημέρα.

Οι συγκρούσεις αυτές σημειώθηκαν σε ένα πλαίσιο άνευ προηγουμένου έντασης μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού μία εβδομάδα μετά τις μάχες στις οποίες σκοτώθηκαν περίπου 20 άνδρες και από τις δύο πλευρές στην Ιντλίμπ.

Η Άγκυρα ανησυχεί ότι η επιχείρηση της Δαμασκού, την οποία στηρίζει η Ρωσία, στην επαρχία αυτή θα προκαλέσει νέο μεταναστευτικό κύμα προς την Τουρκία, όπου ήδη έχουν αναζητήσει καταφύγιο περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια Σύροι.

Ρωσική αντιπροσωπεία βρισκόταν στην Άγκυρα προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση, όμως τελικά αποχώρησε άπρακτη. Τούρκοι αξιωματούχοι ζήτησαν από τη Μόσχα «να αναλάβει τις ευθύνες της» ως χώρα εγγυήτρια της εκεχειρίας η οποία συνήφθη μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας το 2018 στο Σότσι, μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

Οι Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν συνομιλίες με Τούρκους ομολόγους τους στο υπουργείο Εξωτερικών το Σάββατο και, αφού δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία, συναντήθηκαν ξανά χθες, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Συνομίλησαν επίσης με σύμβουλο του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πληροφορίες για κατάρριψη ελικοπτέρου του συριακού στρατού

Σύροι αντάρτες που υποστηρίζονται από την Τουρκία κατέρριψαν ελικόπτερο που πιστεύεται ότι ανήκει στις ένοπλες δυνάμεις της Συρίας στην πόλη Ναϊράμπ της επαρχίας Ιντλίμπ, μετέδωσε το κρατικό τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber, καθώς συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ των τουρκικών και των συριακών δυνάμεων στη συριακή επαρχία.

Το TRT Haber δεν έδωσε άλλες πληροφορίες για το συμβάν, το οποίο σημειώνεται μία ημέρα αφού ο συριακός κυβερνητικός στρατός σκότωσε πέντε Τούρκους στρατιώτες στη βορειοδυτική Συρία, προκαλώντας τα αντίποινα των τουρκικών στρατευμάτων στην περιοχή.

Σύμφωνα με δύο διοικητές των σύρων ανταρτών, το ελικόπτερο καταρρίφθηκε από πύραυλο εδάφους - αέρος τον οποίο εκτόξευσαν οι δυνάμεις τους.

Επίσης, βίντεο -η αυθεντικότητα του οποίου δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί- αναρτήθηκε στο διαδίκτυο και δείχνει το ελικόπτερο να φλέγεται και να συνεχίζει την πορεία του προτού πέσει στο έδαφος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ