ΚΟΣΜΟΣ

Κοροναϊός: 97 νέοι θάνατοι και 2.015 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Κοροναϊός: 97 νέοι θάνατοι και 2.015 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα
AP Photo

Συνολικά 97 νέους θανάτους και 2.015 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού που έχει προκαλέσει επιδημία πνευμονίας κατέγραψαν την Τρίτη οι υγειονομικές Αρχές στην ηπειρωτική Κίνα.

Και οι δύο αριθμοί είναι χαμηλότεροι από τους απολογισμούς της τελευταίας καταμέτρησης (108 και 2.478 αντίστοιχα). Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που επιβεβαιώθηκαν την Τρίτη είναι ο χαμηλότερος που έχει καταγραφεί από την 30ή Ιανουαρίου.

Ο συνολικός αριθμός των θανάτων εξαιτίας της επιδημίας ανήλθε σε 1.113 ως τα μεσάνυχτα της 11ης Φεβρουαρίου, ενώ ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται σε 44.653.

Οι περισσότεροι θάνατοι (94) καταγράφηκαν στην επαρχία Χουμπέι, την εστία της επιδημίας, όπως και τα περισσότερα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα (1.638). Στη Γουχάν, πρωτεύουσα αυτής της επαρχίας, εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο ιός τον Δεκέμβριο.

39 επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα στο Diamond Princess

Δεκάδες είναι τα νέα κρούσματα μόλυνσης από τον κοροναϊό στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess.

Ειδικότερα, εμφανίστηκαν 39 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα πάνω στο κρουαζιερόπλοιο, το οποίο παραμένει ακινητοποιημένο έξω από το λιμάνι στη Γιοκοχάμα, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας της Ιαπωνίας.

Με τον εντοπισμό των νέων κρουσμάτων, το σύνολο στο σκάφος αυξάνεται σε 174.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων που έγιναν σε 53 επιβαίνοντες στο κρουαζιερόπλοιο έδειξαν ότι «39 άνθρωποι έχουν μολυνθεί», τόνισε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Κατσουνόμπου Κάτο, προσθέτοντας ότι ένας από τους υπεύθυνους για την καραντίνα έχει επίσης μολυνθεί από τον ιό.

Στο «Αττικόν» ασθενής με ύποπτα συμπτώματα

Ασθενής μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο «Αττικόν», το απόγευμα της Τρίτης, με πληροφορίες να αναφέρουν πως έχει ύποπτα συμπτώματα, που μοιάζουν με αυτά του κοροναϊού.

Ο 33χρονος Κινέζος έχει δώσει ήδη δείγμα και τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν το πρωί της Τετάρτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, ο ασθενής ταξίδεψε πρόσφατα στην Κίνα.

Σημειώνεται πως το ΠΓΝ «Αττικόν» έχει οριστεί με εντολή του υπουργείου Υγείας ως Κέντρο αναφοράς για την υποδοχή των πρώτων ύποπτων κρουσμάτων λοίμωξης από τον νέο κοροναϊό στην Ελλάδα και δραστηριοποιείται επίσης στην παροχή ιατρικής φροντίδας και την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων από τον κοραναϊό.

Αυτό θα είναι το νέο όνομα του ιού

Η ονομασία «Covid-19» δόθηκε στον νέο κοροναϊό, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Τώρα έχουμε ένα όνομα για την ασθένεια και είναι το Covid-19», δήλωσε ο επικεφαλής του Οργανισμού Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγέσιους σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.

Όπως εξήγησε, το «co» αντανακλά στο «corona» (κορώνα), το «vi» στο «virus» (ιός) και το «d» στο «disease» (ασθένεια).

Ο Τέντρος προειδοποίησε ότι το πρώτο εμβόλιο για την καταπολέμηση του Covid-19 ενδέχεται να είναι έτοιμο σε 18 μήνες.

«Για αυτό πρέπει να κάνουμε τα πάντα σήμερα, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα όπλα για να αντιμετωπίσουμε τον ιό», πρόσθεσε.

Ενδέχεται να εξαπλωθεί στο 60% του παγκόσμιου πληθυσμού

Ο κοροναϊός ενδέχεται να εξαπλωθεί στα δύο τρία του παγκόσμιου πληθυσμού εάν δεν τεθεί σύντομα υπό έλεγχο, όπως δήλωσε ο Γκάμπριελ Λουάνγκ, επιφανής επιδημιολόγος του Χονγκ Κονγκ.

Η προειδοποίηση αυτή έρχεται μετά τη δήλωση του επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΫ), που είπε πως τα πρόσφατα κρούσματα σε ανθρώπους που δεν έχουν επισκεφτεί ποτέ την Κίνα είναι απλώς «η κορυφή του παγόβουνου».

Ο καθηγητής Γκάμπριελ Λουάνγκ του πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ ότι αυτό που έχει σημασία αυτή τη στιγμή είναι «να κατανοήσουμε το μέγεθος και το σχήμα του παγόβουνου».

Οι περισσότεροι ειδικοί εκτιμούν πως κάθε ένας από τους ασθενείς θα κολλήσει στη συνέχεια 2,5 ανθρώπους. Αυτό δίνει μια «συχνότητα επίθεσης 60-80%».

«Το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι πολύ μεγάλος αριθμός» είπε ο Λουάνγκ, μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα «Τhe Guardian».

Ακόμη και αν το γενικό ποσοστό θνησιμότητας είναι 1% -το οποίο θεωρεί πιθανό ο Λουάνγκ εάν ληφθούν υπόψη και οι πιο ελαφρές περιπτώσεις- ο απολογισμός θα είναι δραματικός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ