ΚΟΣΜΟΣ

Χιλιάδες Σύροι εγκαταλείπουν το Χαλέπι και διασχίζουν τα σύνορα με την Τουρκία

Χιλιάδες Σύροι εγκαταλείπουν το Χαλέπι και διασχίζουν τα σύνορα με την Τουρκία
REUTERS/Osman Orsal

Τα σύνορα της Τουρκίας με την Συρία εξακολουθούν να είναι ανοιχτά και πάνω από 55.000 άνθρωποι οδεύουν προς αυτά, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

«Κρατάμε τα σύνορα ανοιχτά για τους ανθρώπους που έρχονται από τη Συρία,» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά την συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Άμστερνταμ.

«Έχουμε υποδεχτεί ήδη 5.000, ενώ άλλοι 50.000 βρίσκονται καθοδόν και δεν μπορούμε να τους αφήσουμε μόνους επειδή οι (ρωσικές) αεροπορικές επιδρομές βρίσκονται σε εξέλιξη...Επιτίθενται σε σχολεία, νοσοκομεία και πολίτες,» είπε ο Τσαβούσογλου.

Νωρίτερα το πρωί, οι Ευρωπαίοι υπενθύμισαν στην Τουρκία πως έχει καθήκον έναντι του διεθνούς δικαίου να υποδεχθεί τους χιλιάδες σύρους πρόσφυγες οι οποίοι είναι αποκλεισμένοι στα σύνορά της αφού διέφυγαν από μια επίθεση του στρατού του καθεστώτος που υποστηρίζεται από τη ρωσική αεροπορία.

«Η Συμβαση της Γενεύης, η οποία προβλέπει ρητώς την υποδοχή των προσφύγων, εξακολουθεί να ισχύει», δήλωσε ο επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, κατά την άφιξή του σε σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Άμστερνταμ.

Σύμφωνα με τους τελευταίους αριθμούς που ανακοινώθηκαν από τον ΟΗΕ, 20.000 άνθρωποι συνωστίζονται ήδη από τη συριακή πλευρά του μεθοριακού περάσματος ενώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η επίθεση του καθεστώτος στην επαρχία του Χαλεπιού (βόρεια Συρία) με την υποστήριξη περισσοτέρων των χιλίων ρωσικών αεροπορικών επιδρομών έχει ωθήσει από τη Δευτέρα σχεδόν 40.000 αμάχους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, οι οποίοι συνεδριάζουν ατύπως από χθες Παρασκευή στο Άμστερνταμ, αναμενόταν να επωφεληθούν από την παρουσία του τούρκου ομολόγου τους Μεβλούτ Τσαβούσογλου για του επισημάνουν την ανησυχία τους για την τύχη αυτών των προσφύγων, σύμφωνα με μια διπλωματική πηγή.

«Όλος ο κόσμος είδε τις εικόνες από το Χαλέπι, τις δεκάδες χιλιάδες των ανθρώπων που διαφεύγουν, που διαφεύγουν για να σώσουν τη ζωή τους», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν.

«Δεν έχουμε αρμοδιότητα να πούμε στην Τουρκία τι πρέπει να κάνει», υπογράμμισε σχετικά με τους πρόσφυγες που είναι αποκλεισμένοι στα σύνορα. Όμως στη διάρκεια της διάσκεψης των δωρητών για τη Συρία, την Πέμπτη στο Λονδίνο, ο τούρκος πρωθυπουργλός Αχμέτ Νταβούτογλου είπε πως «θα επιτραπεί σ' αυτούς τους ανθρώπους να μπουν στην Τουρκία».

«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουμε μια νέα μεγάλη ροή προσφύγων προς την Ευρώπη», συνέχισε ο Άσελμπορν. «Είναι η συνέπεια των βομβαρδισμών που πραγματοποιούνται αδιακρίτως μέσα στο Χαλέπι και γύρω απ' αυτό», τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ