ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Αναχαιτίστηκαν πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από εναέριο χώρο του Ισραήλ

Συρία: Αναχαιτίστηκαν πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από εναέριο χώρο του Ισραήλ
ASSOCIATED PRESS/ File

Συστοιχίες των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας των κυβερνητικών δυνάμεων της Συρίας αναχαίτισαν σήμερα πάνω από τη Δαμασκό πολλούς πυραύλους οι οποίοι εκτοξεύθηκαν από τον εναέριο χώρο του τμήματος των Υψιπέδων του Γκολάν που κατέχει το Ισραήλ, μετέδωσε το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

«Η αντιαεροπορική άμυνά μας αναχαίτισε εχθρικούς στόχους στον ουρανό της Δαμασκού», ανέφερε το πρακτορείο, διευκρινίζοντας ότι «οι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από τα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν».

Πολλοί πύραυλοι καταρρίφθηκαν πριν μπορέσουν να πλήξουν τους στόχους τους, σύμφωνα με το SANA.

Η επίθεση εξαπολύθηκε περί τις 23:45 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στις συριακές ένοπλες δυνάμεις που επικαλέστηκε το πρακτορείο. Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου επιβεβαίωσε την πληροφορία αυτή, μεταδίδοντας ότι άκουσε πολλές ισχυρές εκρήξεις εκείνη την ώρα.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ΜΚΟ η οποία εδρεύει στη Βρετανία, ανέφερε πως επρόκειτο για επίθεση της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ, πληροφορία που δεν επιβεβαίωσε — κατά την πάγια πολιτική του — το ισραηλινό επιτελείο.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, στόχος ήταν παραστρατιωτικοί που υποστηρίζονται από το Ιράν κοντά στη συριακή πρωτεύουσα και κάποιοι από τους πυραύλους έπληξαν τους στόχους τους, συμπεριλαμβανομένης μιας αποθήκης όπλων κοντά στο αεροδρόμιο.

Το Ισραήλ εξαπολύει συχνά βομβαρδισμούς εναντίον παραστρατιωτικών ομάδων στη Συρία, διαμηνύοντας ότι δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να μετατρέψει τη συριακή επικράτεια σε προγεφύρωμα και ότι θέλει να βάλει τέλος στην ιρανική στρατιωτική παρουσία όπως και αυτή τμημάτων του στρατιωτικού βραχίονα της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Την 6η Φεβρουαρίου 23 Σύριοι στρατιωτικοί και ξένοι μαχητές σκοτώθηκαν σε ισραηλινά πλήγματα στη Συρία. Ανάμεσα στα θύματα ήταν τρεις Ιρανοί και επτά ξένοι μαχητές, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Μία ημέρα αργότερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι επιβατικό αεροσκάφος Airbus A-320 λίγο έλειψε να καταρριφθεί από τη συριακή αντιαεροπορική άμυνα όταν ισραηλινά μαχητικά το χρησιμοποίησαν για αντιπερισπασμό, ώστε να μπορέσουν να αποφύγουν πυραύλους επιφανείας-αέρος που βλήθηκαν εναντίον τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ