Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εμπιστεύονται την Κίνα σχετικά με τους αριθμούς που παρέχουν για τον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων από τον νέο κοροναϊό. Αυτό δήλωσε στο CNNi, ο Αμερικανός υπουργός Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών Αλεξάρ Αζάρ.

«Ορισμένα από τα ζητήματα δεδομένων ενδέχεται να προκύπτουν από το χάος διαχείρισης μιας κρίσης στη δημόσια υγεία», δήλωσε ο Αζάρ, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να ζητά από την Κίνα να λογοδοτεί για θέματα διαφάνειας και συνεργασίας.

Ο Αζάρ επανέλαβε την ανάγκη να σταλούν στην Κίνα εμπειρογνώμονες από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει πότε θα συμβεί αυτό.

Το CDC προσφέρθηκε για πρώτη φορά να στείλει τους εμπειρογνώμονές του στην Κίνα στις 6 Ιανουαρίου.

Κοροναϊός: Πώς τα fake news μπορούν να επιδεινώσουν την εξάπλωσή του

«Εξαρτάται από τους Κινέζους να λάβουν τις αποφάσεις τους για να προχωρήσει αυτό», σημείωσε ο Αζάρ. «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει συμφωνήσει να στήσει μια ομάδα, με τους Αμερικανούς εμπειρογνώμονες στον τομέα της δημόσιας υγείας, ως μέρος αυτής ομάδας. Είμαστε έτοιμοι να πάμε και περιμένουμε το πράσινο φως από την κινεζική κυβέρνηση για να συμβεί αυτό», πρόσθεσε.

Επιπλέον, ο Αζάρ υποστηρίζει την πολιτική που απαγορεύει στους ξένους που επισκέφτηκαν την Κίνα τις τελευταίες 14 ημέρες να εισέλθουν στην χώρα, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν «περιορισμένους πόρους δημόσιας υγείας», και πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στους πολίτες που επιστρέφουν από την Κίνα.

«Εφόσον έχουν βρεθεί εκτός Κίνας για αυτή την περίοδο επώασης των 14 ημερών, είναι ευπρόσδεκτοι όπως πάντα, στις Ηνωμένες Πολιτείες», κατέληξε.

Κοροναϊός - Κίνα: Περισσότεροι από 1.700 γιατροί έχουν μολυνθεί – Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Σημειώνεται ότι ο Λευκός Οίκος διατύπωσε χθες εξίσου τη «λύπη» του, για την έλλειψη διαφάνειας από το Πεκίνο σχετικά με τον νέο κοροναϊό, κρίνοντας πως αυτή θα καταστήσει δύσκολη την ανάλυση της κατάστασης και των κινδύνων.

«Είμαστε λίγο απογοητευμένοι από την έλλειψη διαφάνειας εκ μέρους των Κινέζων» δήλωσε ο Λάρι Κούντλοου, ο οικονομικός σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας με δημοσιογράφους.

«Ο πρόεδρος Σι διαβεβαίωσε τον πρόεδρο Τραμπ ότι η Κίνα ελέγχει το θέμα, ότι θα είναι ανοικτοί και θα αποδεχθούν τη βοήθειά μας» εξήγησε ο Κούντλοου, λέγοντας ότι αυτό δεν συνέβη.

«Άραγε το πολιτικό γραφείο (του κομμουνιστικού κόμματος) είναι πραγματικά ειλικρινές μαζί μας;» διερωτήθηκε.

Σε ερώτηση που του τέθηκε σχετικά με τον αντίκτυπο της επιδημίας Covid-19 στην αμερικανική οικονομία, ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου απάντησε πως εκτιμά ότι θα είναι «πολύ μικρή», υπογράμμισε, όμως, ότι αποτελεί έναν παράγοντα «αβεβαιότητας».

Ο ΠΟΥ υπερασπίζεται το Πεκίνο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπερασπίστηκε σήμερα το Πεκίνο, μετά τις αμερικανικές επικρίσεις περί «έλλειψης διαφάνειας» εκ μέρους της Κίνας σχετικά με την επιδημία του νέου κοροναϊού.

«Έχουμε μια κυβέρνηση που συνεργάζεται μαζί μας, που προσκαλεί διεθνείς εμπειρογνώμονες, που έχει μοιραστεί τις αλληλουχίες (του ιού), που συνεχίζει να εργάζεται με τον έξω κόσμο, που κάνει δημοσιεύσεις ξανά και ξανά σε αξιόπιστες διεθνείς ιατρικές επιθεωρήσεις» υπογράμμισε ο επικεφαλής του τμήματος υγειονομικών Εκτάκτων Αναγκών του ΠΟΥ Μάικλ Ράιαν.

«Θεωρώ ότι αυτό δεν συνάδει με τα σχόλια του κυρίου Κούντλοου, όμως ο καθένας είναι ελεύθερος να έχει την άποψή του» συμπλήρωσε ο ίδιος, που μίλησε σε δημοσιογράφους, αναφερόμενος στις επικρίσεις που διατύπωσε ο οικονομικός σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Πάνω από 1.380 οι νεκροί 

Σημειώνεται ότι η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε ότι ακόμη 121 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που έχει προκαλέσει ο COVID-19 την Πέμπτη. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 1.383, ενώ τα κρούσματα παγκοσμίως είναι 64.435.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών της επιδημίας του νέου κοροναϊού ανήλθε έτσι σε 1.383, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Επιπλέον, εντοπίστηκαν σε όλη την ηπειρωτική Κίνα 5.090 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του COVID-19, γεγονός που αυξάνει σε 55.748 το σύνολο των κρουσμάτων.

Πέραν των 116 θανάτων που καταγράφηκαν στην επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο της επιδημίας, αναφέρθηκαν δύο θάνατοι στην επαρχία Χεϊλονγκτζιάνγκ και από ένας στις επαρχίες ΑνχούιΧενάν και Τσονγκτσίνγκ, κατά την Εθνική Επιτροπή Υγείας.

Επίσης, 6.723 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και μπόρεσαν να λάβουν εξιτήριο από τα νοσοκομεία, κατά την ίδια πηγή.

Επιπλέον, ανώτατος αξιωματούχος του κινεζικού υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε ότι έχουν καταγραφεί 1.716 κρούσματα και έξι θάνατοι μεταξύ των εργαζομένων στο χώρο της υγείας.

Διαβάστε επίσης