ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Συνάντηση Ερντογάν - Σάρατζ στην Κωνσταντινούπολη

Τουρκία: Συνάντηση Ερντογάν - Σάρατζ στην Κωνσταντινούπολη
AP / Pool Turkish Presidency

Ο πρόεδρος της Τούρκιας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποδέχτηκε την Πέμπτη τον Λίβυο επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) της Τρίπολης, Φαγέζ αλ Σάρατζ, όπως μετέδωσε το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu.

Η συνάντηση των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, στο Παλάτι Ντολμαμπαχτσέ και δεν συμπεριλαμβανόταν στο επίσημο πρόγραμμα του Τούρκου προέδρου, τόνισε η τουρκική προεδρία χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Νωρίτερα την Πέμπτη, επανήλθαν στη Γενεύη οι υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών συνομιλίες, με την εμπλοκή στρατιωτικών από τις δύο πλευρές της Λιβύης.

Η Τουρκία στηρίζει την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης υπό την ηγεσία του Σάρατζ, με την οποία υπέγραψε τον Νοέμβριο του 2019 συμφωνίες συνεργασίας. Ο αντίπαλος του Σάρατζ, ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, ισχυρός άνδρας της Ανατολικής Λιβύης, ο οποίος υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ξεκίνησε επίθεση για να καταλάβει την Τρίπολη τον Απρίλιο του 2019.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε την Πέμπτη, στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT πως οι δεσμεύσεις της Τουρκίας στη Λιβύη «συνδέονται με την εκεχειρία».

«Εάν δεν τηρηθεί η εκεχειρία, η μετάβαση σε μια πολιτική διαδικασία είναι πολύ δύσκολη. Ο κόσμος καταδικάζει, αλλά τι κάνουμε για να σταματήσουμε τον Χαφτάρ», σημείωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Υπενθυμίζεται ότι μία ημέρα νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, είχε συνάντηση με τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, το στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, με τον οποίο συμφώνησαν ότι η πολιτική λύση είναι η μοναδική επιλογή για την χώρα.

«Επεσήμαναν τη σημασία των συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν στη Μόσχα στις 13 Ιανουαρίου για την εκεχειρία και την έναρξη της διαδικασίας εξομάλυνσης της κατάστασης της χώρας», επεσήμανε το υπουργείο.

Σημειώνεται πως την Τρίτη σημειώθηκε επίθεση στο λιμάνι της πρωτεύουσας της Λιβύης, όπως δήλωσε ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη Γασάν Σαλάμε, στο πιο πρόσφατο επεισόδιο βίας στη μάχη για τον έλεγχο της Τρίπολης, της έδρας, δηλαδή, της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της χώρας.

Ρεπόρτερ του Reuters στην Τρίπολη, την οποία οι εδρεύουσες στην ανατολική Λιβύη δυνάμεις προσπαθούν να κατακτήσουν σε μια επίθεση που διαρκεί σχεδόν έναν χρόνο, είδε πυκνό καπνό να υψώνεται από την περιοχή του λιμανιού. Λιμενική πηγή δήλωσε πως επλήγη μια αποθήκη, αλλά κανένα πλοίο.

Αργότερα το ίδιο πρακτορείο μετέδωσε πως δύο λιμενικοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως τα πλοία, περιλαμβανομένων και δεξαμενόπλοιων, που βρίσκονταν στο λιμάνι της Τρίπολης, εκκενώθηκαν έπειτα από μια επίθεση.

Παράλληλα, οι δυνάμεις της ανατολικής Λιβύης, που προσπαθούν να καταλάβουν την πρωτεύουσα από τον Απρίλιο, ανακοίνωσαν πως επιτέθηκαν σε τουρκικό πλοίο το οποίο ξεφόρτωνε όπλα, σύμφωνα με αξιωματούχο των δυνάμεων αυτών.

Το λιμάνι της Τρίπολης παρέμεινε ανοικτό για εισαγωγές τροφίμων και άλλων αγαθών αφότου ο εδρεύων στην ανατολική Λιβύη Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ), υπό την ηγεσία του διοικητή Χαλίφα Χάφταρ, ξεκίνησε εκστρατεία για την κατάκτηση της Τρίπολης πέρυσι τον Απρίλιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ