ΚΟΣΜΟΣ

Τετραμερή συνάντηση κορυφής Ρωσίας-Γαλλίας-Γερμανίας-Τουρκίας για το Ιντλίμπ

Τετραμερή συνάντηση κορυφής Ρωσίας-Γαλλίας-Γερμανίας-Τουρκίας για το Ιντλίμπ
Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με τους ομολόγους του της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας στις 5 Μαρτίου για να συζητήσουν την κατάσταση στην περιοχή του Ιντλίμπ στην Συρία. 

«Εξέφρασα ξεκάθαρα στον Βλαντίμιρ Πούτιν την αποφασιστικότητά μας για το Ιντλίμπ. Το ανέφερα επίσης στην Άνγκελα Μέρκελ και στον Εμανουέ Μακρόν. Στις 5 Μαρτίου θα συναντηθούμε με τους Πούτιν, Μακρόν και Μέρκελ και θα μιλήσουμε γι΄αυτό εκ νέου», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Έπειτα από σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών, οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ανθρωπιστική κατάσταση στο Ιντλίμπ και ζήτησαν τον τερματισμό των συγκρούσεων, την ώρα που το Κρεμλίνο ανακοίνωνε ότι συζητεί την πιθανότητα σύγκλησης τετραμερούς συνάντησης κορυφής.

Τι συζήτησαν Ερντογάν - Πούτιν

Σημειώται πως σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Βλαντιμίρ Πούτιν την Παρασκευή, o Τούρκος πρόεδρος ζήτησε να τεθεί υπό έλεγχο ο συριακός κυβερνητικός στρατός στην περιοχή της επαρχίας Ιντλίμπ.

Ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε έμφαση στην αναγκαιότητα να τεθούν υπό έλεγχο οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και να αποτραπεί η ανθρωπιστική καταστροφή στην περιοχή του Ιντλίμπ στη Συρία, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.

Ο Ερντογάν επισήμανε στον Πούτιν ότι η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Σότσι της Ρωσίας το 2018, θα πρέπει να θέσει τέλος στις εχθροπραξίες στην περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας δεν αναφέρει αν επιτεύχθηκε οποιαδήποτε νέα συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για τις εξελίξεις στη Συρία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν από την πλευρά του, κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, εξέφρασε τη σοβαρή του ανησυχία για τις ενέργειες των εξτρεμιστών στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ.

«Στο επίκεντρο της προσοχής τους βρέθηκε για μια ακόμη φορά η κατάσταση που διαμορφώθηκε στη ζώνη αποκλιμάκωσης στην επαρχία Ιντλίμπ. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε την σοβαρή του ανησυχία για τις συνεχιζόμενες επιθετικές ενέργειες των εξτρεμιστικών ομάδων» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Παράλληλα, στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «δόθηκε έμφαση στην αναγκαιότητα του άνευ όρων σεβασμού της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας».

Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν επίσης να καταστήσουν πιο ενεργές τις διαβουλεύσεις μεταξύ υπουργείων για την κατάσταση στο Ιντλίμπ και ιδιαίτερα μεταξύ των υπουργείων Άμυνας.

Οι δύο πρόεδροι, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου, υπογράμμισαν τη σημασία της συνεπούς εφαρμογής των αποφάσεων της διεθνούς Διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ