ΚΟΣΜΟΣ

Κοροναϊός: Πανικός στην Ιταλία με τρεις νεκρούς και 150 κρούσματα

Κοροναϊός: Πανικός στην Ιταλία με τρεις νεκρούς και 150 κρούσματα
AP Photo/Luca Bruno

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ιταλία, αλλά την Ευρώπη, με τα κρούσματα του κοροναϊού που αυξάνονται. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, έχουν φτάσει τα 150, ενώ όπως έγινε γνωστό υπάρχει και τρίτος νεκρός, μία ηλικιωμένη γυναίκα η οποία ζούσε στην Κρεμόνα. 

Οι Αρχές λαμβάνουν έκτακτα μέτρα ασφαλείας. Όπως αποφάσισε ο δήμαρχος του Μιλάνου, Μπέπε Σάλα, θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία της πόλης του, καθ’ όλη την επόμενη εβδομάδα.

Το χαρακτήρισε ως «ένα προληπτικό μέτρο για να αποφευχθεί η περαιτέρω εξάπλωση του ιού». Εξήγησε επίσης, ότι μπορεί να αναβληθούν μεγάλες εκθέσεις που είχαν προγραμματισθεί για το άμεσο μέλλον.

Ακυρώθηκε το καρναβάλι της Βενετίας

Λόγω της αύξησης κρουσμάτων, οι Αρχές αποφάσισαν να ακυρώσουν τις δύο τελευταίες μέρες του παραδοσιακού καρναβαλιού της Βενετίας.

Επιπλέον, στην περιφέρεια Φριούλι Βενέτσια Τζούλια, με πρωτεύουσα την Τεργέστη, από τη Δευτέρα μέχρι και το τέλος του μήνα θα παραμείνουν κλειστά τα πανεπιστήμια, όπως και οι μικρές και μεγάλες βιβλιοθήκες της περιοχής.

Η ιταλική κυβέρνηση, τις επόμενες ώρες ετοιμάζεται να εκτιμήσει εκ νέου, αναλυτικά την όλη κατάσταση και σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία, να λάβει τυχόν νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της διάδοσης του ιού.

Στο μεταξύ, οι δημοτικές αρχές του Μιλάνου ανακοίνωσαν ότι για προληπτικούς λόγους πρόκειται να κλείσει ο καθεδρικός ναός του Μιλάνου, Ντουόμο. Παράλληλα, από τη Δευτέρα σταματούν και οι λειτουργίες στις καθολικές εκκλησίες της πόλης.

Σύμφωνα, δε, με πολλά ιταλικά μέσα ενημέρωσης, εξετάζεται και η προσωρινή διακοπή λειτουργίας των μουσείων του Βατικανού, από τα μεγαλύτερα μουσειακά συγκροτήματα στην Ευρώπη.

Η δήμαρχος της Ρώμης, Βιρτζίνια Ράτζι, ετοιμάζεται να υπογράψει απόφαση με την οποία αναστέλλονται οι διαγωνισμοί που είχαν προγραμματιστεί στην ιταλική πρωτεύουσα για πρόσληψη δημοσίων υπαλλήλων, με τη συμμετοχή χιλιάδων υποψηφίων.

Στο Μιλάνο, τέλος, θα μείνουν προσωρινά κλειστές ντίσκο και μαγαζιά στα οποία οι νέοι συνηθίζουν να συναντώνται για να καταναλώνουν αλκοολούχα ποτά.

Αδειάζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ

Εικόνες που μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία δείχνουν άδεια τα ράφια των σούπερ μάρκετ, γεγονός που δείχνει ότι οι πολίτες ανησυχούν για την κατάσταση και σπεύδουν να γεμίσουν τα ράφια τους με τρόφιμα.

AP 20054719865208

AP Photo/Antonio Calanni

Αναστέλλονται όλες οι εκπαιδευτικές εκδρομές προς την Ιταλία με απόφαση Κεραμέως

Με αφορμή την έξαρση της επιδημίας, κατόπιν εντολής της υπουργού Νίκης Κεραμέως αναστέλλονται όλες οι εκπαιδευτικές εκδρομές που προγραμματίζονταν και προγραμματίζονται προς την Ιταλία, μέχρι νεωτέρας.«Μετά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού σε περιοχές της γειτονικής χώρας και τη σχετική εισήγηση από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, δρούμε προληπτικά, προστατεύουμε τους μαθητές, τους φοιτητές, τους σπουδαστές και τους εκπαιδευτικούς μας από τη μεταδοτική νόσο», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.

«Προτεραιότητα έχει πάντα η προστασία των πολιτών και η διασφάλιση της δημόσιας υγείας της χώρας. Θα ακολουθήσουν σχετικές εγκύκλιοι για όλες τις δομές εκπαίδευσης», σημειώνεται.

Η Αυστρία διέκοψε όλες τις σιδηροδρομικές συνδέσεις με την Ιταλία

Ο συναγερμός που έχει σημάνει στην Ευρώπη έχει επηρεάσει και την Αυστρία, η οποία αρνήθηκε την είσοδο σε τρένο που προερχόταν από την Ιταλία κατόπιν υποψιών ότι δύο επιβάτες έχουν προσβληθεί από τον ιό Covid-19.

Μάλιστα, η χώρα διέκοψε όλες τις σιδηροδρομικές συνδέσεις με την Ιταλία για να προλάβει περαιτέρω εξάπλωση του κοροναϊού, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του αυστριακού ταμπλόιντ OE24.

Απαγόρευση εισόδου-εξόδου από περιοχές με κρούσματα

Την ίδια ώρα, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, ανακοίνωσε ότι στο εξής θα απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος από τα χωριά και τις κωμοπόλεις στις οποίες σημειώθηκαν τα περισσότερα κρούσματα.

Θα υπάρξουν μόνο περιορισμένες και πολύ συγκεκριμένες εξαιρέσεις.

Η ιταλική κυβέρνηση, επίσης, αποφάσισε ότι αναβάλλονται όλες οι αθλητικές δραστηριότητες στις περιφέρειες Βένετο και Λομβαρδία, συμπεριλαμβανομένων και των ποδοσφαιρικών αγώνων της Α' Εθνικής κατηγορίας.

Το ιταλικό υπουργείο Yγείας θα μπορεί, επίσης, να απαγορεύει, σε περίπτωση που το κρίνει σκόπιμο, τις σχολικές εκδρομές, στην Ιταλία και στο εξωτερικό.

«Η υγεία των Iταλών, στην κλίμακα των αξιών μας, είναι αναμφίβολα στην πρώτη θέση. Θα πληροφορούμε καθημερινά τους πολίτες μας, για το τι ακριβώς συμβαίνει», τόνισε ο Τζουζέπε Κόντε.

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, τέλος, η οικονομική ζημιά από τα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης του κοροναϊού, για τις περιφέρειες του ιταλικού Βορρά, ανέρχεται ήδη στα 18 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα.

Ταξιδιωτική οδηγία από την Γερμανία

Την ταξιδιωτική οδηγία της για την Ιταλία ενημέρωσε η γερμανική κυβέρνηση, λόγω της εμφάνισης κρουσμάτων του κοροναϊού.

Σύμφωνα με τη νέα οδηγία, το υπουργείο Εξωτερικών συμβουλεύει τους Γερμανούς οι οποίοι επιθυμούν να μεταβούν στην Ιταλία να απευθυνθούν στις κατά τόπους ιταλικές διπλωματικές αρχές, προκειμένου να ενημερωθούν για τις συνθήκες εισόδου και παραμονής στη χώρα.

Στο ίδιο πλαίσιο, η τοπική κυβέρνηση του Βερολίνου συνιστά στους Βερολινέζους οι οποίοι βρίσκονταν στις περιοχές της Ιταλίας που πλήττονται από την επιδημία ή ήρθαν σε επαφή με κάποιον που βρέθηκε εκεί πρόσφατα, να επικοινωνήσουν με γιατρό. Για τον σκοπό αυτό έχει τεθεί σε λειτουργία και ειδική τηλεφωνική γραμμή.

«Οι μετακινήσεις στο εσωτερικό της Ευρώπης είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθούν, λόγω των πολλών διαφορετικών οδών», δήλωσε εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι «οι περιορισμοί που έχει επιβάλει η Ιταλία βοηθούν ήδη σημαντικά», τονίζοντας ότι περαιτέρω μέτρα θα πρέπει να εξετασθούν σε ομοσπονδιακό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Νέα κρούσματα και στη Βρετανία

Την ίδια ώρα, τέσσερα νέα κρούσματα κοροναϊού εντοπίστηκαν στην Μεγάλη Βρετανία, σε επιβάτες που επέστρεψαν στη χώρα από το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, και οι οποίοι αμέσως μετά την άφιξή τους το Σάββατο, τέθηκαν σε καραντίνα στο νοσοκομείο Αροου Παρκ του Γουίραλ.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας Κρις Γουίτι σε ανακοίνωσή του επιβεβαιώνει τα νέα περιστατικά λέγοντας ότι τέσσερις επιπλέον ασθενείς στην Αγγλία είχαν θετικά αποτελέσματα στις εξετάσεις τους, ανεβάζοντας τον αριθμό των κρουσμάτων συνολικά σε 13.

Όπως έγινε γνωστό, ο ιός μεταφέρθηκε στους επιβάτες κατά την παραμονή τους στο Diamond Princess και οι ασθενείς μεταφέρθηκαν σε ειδικό κέντρο του NHS.

Συνολικά το Σάββατο έφτασαν από το Τόκιο στη Βρετανία με ειδική πτήση 32 Βρετανοί και Ιρλανδοί πολίτες, οι οποίοι βρίσκονταν εγκλωβισμένοι στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ