ΚΟΣΜΟΣ

Κοροναϊός: 50 νεκροί στο Ιράν και εκατοντάδες άτομα σε καραντίνα

Κοροναϊός: 50 νεκροί στο Ιράν και εκατοντάδες άτομα σε καραντίνα
AP Photo/Ebrahim Noroozi

Συνολικά 50 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στην πόλη Κομ του Ιράν από την επιδημία του κοροναϊού, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ilna.

Η είδηση αναμεταδίδεται από τη βρετανική Guardian, που σημειώνει πως ο νέος απολογισμός είναι κατάτι αυξημένος σε σχέση με τους 12 νεκρούς και τα 47 κρούσματα που γνωστοποίησαν νωρίτερα σήμερα αξιωματούχοι, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση του Ιράν.

Σύμφωνα με αξιωματούχο που επικαλείται το Ilna, στην Κομ έχουν τεθεί σε καραντίνα περισσότερα από 250 άτομα.

Παράλληλα, συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες σχετικά με το χρονικό πλαίσιο των θανάτων. Αξιωματούχος που μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων είπε ότι οι θάνατοι καταγράφονται από τις 13 Φεβρουαρίου, ενώ άλλες πηγές θέλουν τους πρώτους θανάτους να καταγράφονται στις 19 του ίδιου μήνα.

Οι Αρχές της χώρας έχουν προχωρήσει σε έκτακτα μέτρα κλείνοντας σχολεία, ενώ σταδιακά κλείνουν και τα σύνορα με γειτονικές χώρες στις οποίες υπάρχουν καταγεγραμμένα κρούσματα κοροναϊού.

AP 20054452872233

Πηγή: AP Photo/Ebrahim Noroozi

Ο αριθμός των νεκρών, σε σύγκριση με τον αριθμό των κρουσμάτων, είναι ο υψηλότερος σε σχέση με κάθε άλλη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, από όπου και ξεκίνησε η επιδημία.

Ιρανοί αξιωματούχοι Υγείας δεν έχουν γνωστοποιήσει εάν το ιατρικό προσωπικό που ήρθε σε επαφή με τους πρώτους ασθενείς είχε λάβει τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα. Επίσης, δεν υπάρχει ακριβής αριθμός ατόμων που βρίσκονται σε καραντίνα.

Ραγδαία η εξάπλωση στη Μέση Ανατολή

Να σημειωθεί πως πλην της Ιταλίας, τα περισσότερα κρούσματα τις τελευταίες ώρες καταγράφονται στη Μέση Ανατολή.

Το Κουβέιτ και το Μπαχρέιν επιβεβαίωσαν σήμερα τα πρώτα κρούσματα. Γίνεται λόγος για άτομα που είχαν επισκεφθεί το Ιράν το προηγούμενο διάστημα.

Το Κουβέιτ εντόπισε τον Covid-19 σε τρεις ανθρώπους μεταξύ των 700 που αναχώρησαν το Σάββατο από την πόλη Μασχάντ στο βορειοανατολικό Ιράν, μετέδωσε το πρακτορείο ΚUNA.

Το υπουργείο Υγείας της χώρας διευκρίνισε ότι πρόκειται για έναν 53χρονο ντόπιο, έναν 61χρονο Σαουδάραβα και έναν 21χρονο η εθνικότητα του οποίου δεν έχει γίνει γνωστή. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο 53χρονος και ο 61χρονος δεν εμφανίζουν συμπτώματα, ενώ ο τρίτος ασθενής έχει κάποια αρχικά συμπτώματα.

Στο γειτονικό Μπαχρέιν το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ένας πολίτης της χώρας που επέστρεψε από το Ιράν διαγνώστηκε με τον Covid-19 και πρόσθεσε ότι «λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για τα άτομα με τα οποία είχε έρθει σε επαφή ο ασθενής».

Εξάλλου οι αρχές του Ιράκ ανακοίνωσαν ότι κλείνουν το πέρασμα Σαφουάν με το Κουβέιτ για τους ταξιδιώτες έπειτα από αίτημα της γειτονικής χώρας, δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης που βρίσκεται το πέρασμα χωρίς να δώσει εξηγήσεις.

Παράλληλα η Βαγδάτη παρέτεινε το Σάββατο την απαγόρευση εισόδου στη χώρα όλων των μη Ιρακινών από το Ιράν.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μεγάλο διαμετακομιστικό κέντρο και επίκεντρο του τουρισμού και των επιχειρήσεων στον Κόλπο έχει καταγράψει 13 κρούσματα, με τα δύο τελευταία να αφορούν έναν Ιρανό τουρίστα και τη σύζυγό του.

Ακύρωση πτήσεων

Στο μεταξύ η Qatar Airways ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ζητεί από τους επιβάτες της που επιστρέφουν από το Ιράν και τη Νότια Κορέα να παραμένουν στο σπίτι τους ή σε εγκαταστάσεις καραντίνας επί 14 ημέρες. Το Κατάρ δεν έχει καταγράψει ακόμη κρούσματα του νέου κοροναϊού.

Η Kuwait Airways και η Iraqi Airways ανέστειλαν την προηγούμενη εβδομάδα όλες τις πτήσεις τους προς και από το Ιράν, ενώ η Σαουδική Αραβία απαγόρευσε στους πολίτες και τους κατοίκους της να μεταβαίνουν στο Ιράν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ