ΚΟΣΜΟΣ

Κοροναϊός: Τα πρώτα κρούσματα ανακοίνωσαν Ιράκ και Αφγανιστάν

Κοροναϊός: Τα πρώτα κρούσματα ανακοίνωσαν Ιράκ και Αφγανιστάν
AP Photo/Anmar Khalil

Iρανός φοιτητής είναι το πρώτο κρούσμα του νέου κοροναϊού στο Ιράκ, ο οποίος εισήλθε στη χώρα πριν την απαγόρευση εισόδου πολιτών τρίτων χωρών. Οι αρχές του Αφγανιστάν κήρυξαν περιοχή που συνορεύει με το Ιράν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος στη χώρα. 

Οι αξιωματούχοι του τομέα της υγείας στην ιερή πόλη των σιιτών Νατζάφ στο Ιράκ εντόπισαν το πρώτο κρούσμα του νέου κοροναϊού στην χώρα, έναν Ιρανό φοιτητή της Θεολογίας, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας του Ιράκ.

Ο ασθενής του Covid-19 είχε εισέλθει στο Ιράκ προτού η κυβέρνηση κλείσει τα μεθοριακά περάσματα με το Ιράν και απαγορεύσει την είσοδο οποιουδήποτε δεν είναι Ιρακινός πολίτης από το Ιράν, διευκρινίζει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

«Διευκρινίστηκε στο υπουργείο ότι τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων που έγιναν σε φοιτητή της Θεολογίας, έναν Ιρανό πολίτη, ο οποίος είχε εισέλθει στη χώρα πριν από (...) την απόφαση να παύσουν τα ταξίδια, αποκάλυψαν ότι είναι άρρωστος με τον κοροναϊό», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ιρακινού υπουργείου Υγείας.

Πρώτο κρούσμα και σε Αφγανιστάν

Οι αρχές του Αφγανιστάν επιβεβαίωσαν σήμερα το πρώτο κρούσμα του νέου κοροναϊού στη δυτική επαρχία Χεράτ και κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε μια περιοχή που συνορεύει με το Ιράν, χώρα στην οποία τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 61.

Εξάλλου το Ιράν έχει καταγράψει και τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών από τον Covid-19 εκτός Κίνας.

«Καλώ τους πολίτες να μένουν σπίτια τους και να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Φεροζουντίν Φερόζ, αναφερόμενος στην Χεράτ, που αποτελεί πύλη προς το Ιράν.

Τρία ύποπτα κρούσματα στην επαρχία αυτή του Αφγανιστάν αφορούν ανθρώπους που μόλις είχαν επιστρέψει από το Ιράν επεσήμανε χθες, Κυριακή, ο δρ Σαγέντ Αταουλάχ Σεγεντζάι, στέλεχος του υπουργείου Υγείας.

Το επιβεβαιωμένο κρούσμα αφορά έναν 35χρονο που είχε επιστρέψει πρόσφατα από την πόλη Κομ του Ιράν, όπου έχουν καταγραφεί τα περισσότερα κρούσματα του νέου κοροναϊού, και πλέον έχει τεθεί σε καραντίνα, επεσήμανε ο Φερόζ.

Εξάλλου το Αφγανιστάν ανέστειλε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου όλες τις χερσαίες και από αέρος μετακινήσεις από και προς το Ιράν.

«Αυτό που μας ανησυχεί για τον κοροναϊό στο Αφγανιστάν είναι ότι οι πολίτες μας, εξαιτίας της ασθενούς οικονομίας, ήδη πάσχουν από διάφορες ασθένειες και έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό», πρόσθεσε ο ίδιος.

Εκατομμύρια Αφγανοί ζουν στο Ιράν και συχνά διασχίζουν τα σύνορα με αυτοκίνητα ή λεωφορεία για να δουν την οικογένειά τους ή σε αναζήτηση εργασίας.

Σήμερα, Δευτέρα, ο οδηγός ταξί Αζίζ Άχμαντ δήλωσε στο Reuters ότι είδε περισσότερα από 100 αυτοκίνητα με επιβάτες στην ιρανική πλευρά των συνόρων, όμως οι αρχές δεν τους επέτρεπαν να εισέλθουν στο αφγανικό έδαφος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ