ΚΟΣΜΟΣ

Κοροναϊός: Εντείνεται ο φόβος στην Ιταλία - Και έκτος νεκρός

Κοροναϊός: Εντείνεται ο φόβος στην Ιταλία - Και έκτος νεκρός
Claudio Furlan/Lapresse via AP

Στους έξι αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από τον νέο κοροναϊό στην ΙταλίαΣύμφωνα με το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RAI, o τελευταίος ασθενής της ιογενούς πνευμονίας ήταν ένας καρκινοπαθής από την πόλη Μπρέσια. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιταλικής Corriere della Sera, τα θύματα είναι κατά βάση ηλικιωμένα άτομα, ηλικίας από 68 έως 88 ετών.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, ο αριθμός των έξι θυμάτων επιβεβαιώνεται τόσο από τον επικεφαλής της ιταλικής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, Άντζελο Μπορέλι, όσο και από το υπουργείο Υγείας.

Ειδικότερα, οι άνθρωποι που προσβλήθηκαν από το ιογενές στέλεχος Covid-19 και έχασαν τη ζωή τους είναι οι εξής:

  • Αντριάνο Τρεβιζάν, 78 ετών από την Πάντοβα. Πέθανε στις 21 Φεβρουαρίου. Βρισκόταν για περίπου 10 ημέρες νοσηλευόμενος στο νοσοκομείο της Σκιαβόνια, στην Πάντοβα, με πνευμονονία. Αν και δεν είχε ταξιδέψει ποτέ του στην Κίνα, λίγες ημέρες πριν από το θάνατό του εξετάστηκε για τον κοροναϊό και βρέθηκε θετικός.
  • Μία γυναίκα 75 ετών, κάτοικος της περιοχής Καζαλπουστερλένγκο, μία από τις κοινότητες στην «κόκκινη ζώνη» της επαρχίας Λοντιτζιάνο. Πέθανε στις 22 Φεβρουαρίου. Εξετάστηκε μετά θάνατον και βρέθηκε θετική στον κοροναϊό.
  • Άντζελα Ντέντι, 68 ετών από το Τρεσκόρε Κρεμάσκο της Κρεμόνα. Πέθανε στις 23 Φεβρουαρίου στο νοσοκομείο της Κρέμα. Η κλινική της κατάσταση ήταν εξαιρετικά βεβαρημένη, καθώς ήταν καρκινοπαθής. Λίγο προτού πεθάνει, είχε υποστεί καρδιακή προσβολή. Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας της βρέθηκε επίσης θετική στον κοροναϊό.
  • Ένας άνδρας 84 ετών από την περιοχή Βίλα ντι Σέριο, πέθανε στο Μπέργκαμο, στο νοσοκομείο «Πάπας Ιωάννης». Είχε διακομιστεί εκεί από το νοσοκομείο του Αλτζάνο Λομπάρντο, σε σοβαρή κατάσταση, συνέπεια των συμπτωμάτων του κοροναϊού.
  • Ένας άνδρας 88 ετών, ο οποίος γεννήθηκε στο Καζέλε Λάντι, σε ένα χωριό της «κόκκινης ζώνης» ήταν το πέμπτο θύμα του κοροναϊού στην Ιταλία.
  • Μια γυναίκα, κάτοικος της Κρέμα, αγνώστων λοιπών στοιχείων, πέθανε στο νοσοκομείο της Μπρέσια, έχοντας διαγνωστεί με τον κοροναϊό. Ήταν επίσης καρκινοπαθής και νοσηλευόταν σε εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση.

Ιταλία: Αυτά είναι τα έξι επιβεβαιώμενα θύματα του κοροναϊού

Τα κρούσματα στη χώρα είναι συνολικά 230. Τα περισσότερα από αυτά, 180 συγκεκριμένα, έχουν καταγραφεί στη Λομβαρδία.

«Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται», σημείωσε τοπικός αξιωματούχος ο οποίος τόνισε πως πλέον «πρέπει να περιμένουν να δούμε τα αποτελέσματα των έκτακτων μέτρων που ελήφθησαν χθες (σ.σ. την Κυριακή)».

«Κανείς δεν περίμενε να ήταν τόσο επιθετική η εξάπλωση του ιού», προσέθεσε και διαβεβαίωσε τους πολίτες, που από χθες συρρέουν στα σούπερ-μάρκετ για να πάρουν τις απαραίτητες προμήθειες, πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας επί αυτού του ζητήματος και ζήτησε να συνεχιστεί ως συνήθως η ζωή.

Αργότερα αναμένεται νέα ενημέρωση από την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, που είναι σε διαρκή συνεργασία με την κυβέρνηση της Ρώμης.

Έκτακτα μέτρα

Οι Αρχές λαμβάνουν έκτακτα μέτρα ασφαλείας. Όπως αποφάσισε ο δήμαρχος του Μιλάνου, Μπέπε Σάλα, θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία της πόλης του, καθ’ όλη την επόμενη εβδομάδα.

Το χαρακτήρισε ως «ένα προληπτικό μέτρο για να αποφευχθεί η περαιτέρω εξάπλωση του ιού». Εξήγησε επίσης, ότι μπορεί να αναβληθούν μεγάλες εκθέσεις που είχαν προγραμματισθεί για το άμεσο μέλλον.

Λόγω της αύξησης κρουσμάτων, οι Αρχές αποφάσισαν να ακυρώσουν τις δύο τελευταίες μέρες του παραδοσιακού καρναβαλιού της Βενετίας.

Επιπλέον, στην περιφέρεια Φριούλι-Βενέτσια Τζούλια, από σήμερα μέχρι και το τέλος του μήνα θα παραμείνουν κλειστά τα πανεπιστήμια, όπως και οι μικρές και μεγάλες βιβλιοθήκες της περιοχής.

Σύμφωνα, δε, με πολλά ιταλικά μέσα ενημέρωσης, εξετάζεται και η προσωρινή διακοπή λειτουργίας των μουσείων του Βατικανού, από τα μεγαλύτερα μουσειακά συγκροτήματα στην Ευρώπη.

Στους 2.620 οι νεκροί παγκοσμίως

Οι νεκροί από την επιδημία του κοροναϊού έχουν φτάσει στους 2.620 παγκοσμίως, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό. Τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τις 79.000, ενώ 28 είναι όσοι έχουν χάσει τη ζωή τους εκτός ηπειρωτικής Κίνας.

Στη Χουμπέι, το επίκεντρο της επιδημίας, κατεγράφησαν το τελευταίο 24ωρο 149 θάνατοι, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας.

Ο αριθμός σηματοδοτεί επιδείνωση της κατάστασης ως προς τη θνησιμότητα του COVID-19, καθώς χθες, Κυριακή, ανακοινώθηκαν 97 θάνατοι.

AP 20054779581573 copy

Πηγή: AP Photo/Matthias Schrader

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία τρένων μεταξύ Ιταλίας - Αυστρίας

Την ίδια ώρα, έγινε γνωστό πως ξεκίνησαν εκ νέου τα δρομολόγια τρένων που διέρχονται από τις Άλπεις, έπειτα από περίπου τετράωρη αναστολή τους, αφού δύο ταξιδιώτισσες εξετάστηκαν και εξακριβώθηκε ότι δεν έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό.

Τρένο που μετέφερε περίπου 300 επιβάτες από τη Βενετία προς το Μόναχο ακινητοποιήθηκε νωρίτερα στην ιταλική πλευρά των συνόρων στο πέρασμα του Μπρένερ, πριν επιτραπεί να συνεχίσει μετά το αποτέλεσμα των εξετάσεων, σύμφωνα με τις αυστριακές αρχές.

«Ο συναγερμός ήρθη» και «μπορούμε να δώσουμε το πράσινο φως», εξήγησε το υπουργείο Εσωτερικών της Αυστρίας σε ανακοίνωσή του. Προληπτικά, οι αρχές θα κρατήσουν τα στοιχεία ταυτότητας όλων των επιβατών του συρμού που θα αποβιβαστούν στην αυστριακή επικράτεια, πρόσθεσε.

Το πέρασμα του Μπρένερ αποτελεί σημαντικό κόμβο των σιδηροδρομικών μεταφορών μεταξύ Ιταλίας, Αυστρίας και Γερμανίας.

Το τρένο - κατά δημοσιεύματα αυστριακών ΜΜΕ, μετέφερε κυρίως Αυστριακούς και Γερμανούς - αποφασίστηκε να ακινητοποιηθεί όταν ο ιταλικός κρατικός οργανισμός των σιδηροδρόμων ενημέρωσε την αυστριακή εταιρεία σιδηροδρομικών μεταφορών ÖBB ότι δύο επιβάτιδες είχαν πυρετό, διευκρίνισε νωρίτερα το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών.

Ο συρμός αναχώρησε από τον σταθμό στην ιταλική πλευρά των συνόρων λίγο πριν από τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα· 01:00 ώρα Ελλάδας).

Ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, Καρλ Νίχαμερ, ανακοίνωσε χθες ότι η ειδική ομάδα διαχείρισης της κρίσης του κοροναϊού θα συγκληθεί σήμερα Δευτέρα για να συζητήσει το ενδεχόμενο να επιβληθούν έλεγχοι στα σύνορα με την Ιταλία. Σύμφωνα με τον στρατηγό Φραντς Λανγκ, αρμόδιο για θέματα δημόσιας ασφάλειας στην Αυστρία, τέτοιοι έλεγχοι μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή μέσα σε μία ώρα.

Στην Αυστρία έχουν καταγραφεί 181 ύποπτα κρούσματα του νέου κοροναϊού, αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί κανένα, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών.

Ο Πέτερ Κάιζερ, κυβερνήτης της επαρχίας της Καρινθίας, που γειτονεύει με τη βόρεια Ιταλία, παρότρυνε χθες τους πολίτες να αποφεύγουν μέχρι νεοτέρας τα ταξίδια στην ιταλική επικράτεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ