ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ

Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ
AP Photo/Amr Nabil

Ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, πέθανε σε ηλικία 91 ετών, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της χώρας. 

Διετέλεσε πρόεδρος από το 1981 έως και το 2011, όταν και αναγκάστηκε σε παραίτηση μετά tο κύμα διαδηλώσεων που έγινε γνωστό ως «Αραβική Άνοιξη».

Αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας τα τελευταία χρόνια.

Προ λίγων ημερών ο γιος του είχε γνωστοποιήσει πως νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Όπως τόνιζε ο αιγυπτιακός Τύπος, ο 91χρονος είχε υποβληθεί σε εγχείρηση στις 24 Ιανουαρίου.

«Ο Μουμπάρακ εκδιώχθηκε από μία λαϊκή εξέγερση που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2011. Ο Μουμπάρακ κυβέρνησε την Αίγυπτο αυταρχικά από το 1981 έως τις 11 Φεβρουαρίου 2011», ανέφερε ο γιος του, Αλαά Μουμπάρακ, μέσω Twitter.

Τριήμερο εθνικό πένθος από την Τετάρτη

Την ίδια στιγμή, σε ανακοίνωση που εξέδωσε εκπρόσωπος του αιγυπτιακού στρατού αναφέρεται ότι «οι ένοπλες δυνάμεις της Αιγύπτου θρηνούν τον θάνατο του πρώην προέδρου, Χόσνι Μουμπάρακ, ενός από τους γιους μας και πολεμικού ηγέτη μας».

Σύμφωνα με τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης ο Μουμπάρακ θα κηδευθεί την Τετάρτη, με στρατιωτικές τιμές.

Η αιγυπτιακή προεδρία ανακοίνωσε τριήμερο πένθος από αύριο για τον θάνατο του Μουμπάρακ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του εκλιπόντος, τον οποίο χαρακτηρίζει «ήρωα του πολέμου του Οκτωβρίου 1973» [εναντίον του Ισραήλ] στη διάρκεια του οποίου ήταν επικεφαλής της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στο άλλο άκρο του πολιτικού φάσματος, ο Μοχάμεντ ελ-Μπαραντέι, βραβευθείς με Νόμπελ Ειρήνης και εξέχουσα μορφή της φιλελεύθερης αντιπολίτευσης, υπέβαλε επίσης τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του εκλιπόντος.

Ο Αϊμάν Νουρ, ένας αντιπολιτευόμενος αυτοεξόριστος στην Τουρκία και πρώην υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2012 ανέφερε σε ένα συλλυπητήριο tweet ότι «προσωπικά συγχωρεί» τον πρώην πρόεδρο Μουμπάρακ.

Συλλυπητήρια από Νετανιάχου και Αμπάς

Το Ισραήλ είναι από τις πρώτες χώρες που αντέδρασαν στον θάνατο του Μουμπάρακ: ο πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, απέτισε φόρο τιμής σε έναν «προσωπικό φίλο, έναν ηγέτη ο οποίος οδήγησε τον λαό του στην ειρήνη και την ασφάλεια, στην ειρήνη με το Ισραήλ».

«Εκ μέρους των πολιτών του Ισραήλ και της ισραηλινής κυβέρνησης, θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά λύπη μου για τον θάνατο του προέδρου Χόνσι Μουμπάρακ. Ο πρόεδρος Μουμπάρακ, προσωπικός μου φίλος, ήταν ένας ηγέτης ο οποίο οδήγησε τον λαό του στην ειρήνη και την ασφάλεια, στην ειρήνη με το Ισραήλ», είπε ο Νετανιάχου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, χαιρέτισε τη δέσμευση του Χόσνι Μουμπάρακ στην παλαιστινιακή υπόθεση.

Ο Μαχμούντ Αμπάς πληροφορήθηκε «με μεγάλη λύπη» τον θάνατο του Μουμπάρακ και χαιρέτισε τη δέσμευσή του υπέρ της «ελευθερίας» και της «ανεξαρτησίας» του παλαιστινιακού λαού, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του.

Η Αίγυπτος είχε διαδραματίσει ρόλο μεσολαβητή πρώτης γραμμής στη διάρκεια περιόδων μεγάλης έντασης ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ