ΚΟΣΜΟΣ

Ανυποχώρητος ο Ερντογάν: Δεν θα κάνουμε πίσω στην Ιντλίμπ

Ανυποχώρητος ο Ερντογάν: Δεν θα κάνουμε πίσω στην Ιντλίμπ
Presidential Press Service via AP, Pool

Η Τουρκία σχεδιάζει να απωθήσει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις από τα στρατιωτικά παρατηρητήρια που έχει δημιουργήσει στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρά την προώθηση των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία κυβερνητικών δυνάμεων

Σε ομιλία του προς την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, του AKP, ο Ερντογάν δήλωσε επίσης πως ελπίζει ότι το ζήτημα της χρήσης του εναέριου χώρου της Ιντλίμπ θα επιλυθεί σύντομα. Η Ρωσία ελέγχει τον εναέριο χώρο και βομβαρδίζει καθημερινά τους υποστηριζόμενους από την Τουρκία αντάρτες υποστηρίζοντας την επίθεση των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων.

Η Τουρκία «δεν θα κάνει ούτε βήμα πίσω» στην Ιντλίμπ, υπογράμμισε ο Ερντογάν.

«Δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω, θα απωθήσουμε το (συριακό) καθεστώς έξω από τα σύνορα που έχουμε ορίσει», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος.

«Η προθεσμία που έχουμε δώσει (στο καθεστώς) για να εγκαταλείψει τις ζώνες όπου έχουν περικυκλωθεί τα παρατηρητήριά μας φθάνει στο τέλος της. Σχεδιάζουμε την απελευθέρωση, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, αυτών των παρατηρητηρίων μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Την Τρίτη, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNNi, δήλωσε ότι η στρατιωτική κατάσταση στο πεδίο των επιχειρήσεων στη βορειοανατολική Συρία «παραμένει πολύ κρίσιμη».

«Στέλνουμε ενισχύσεις για να προστατέψουμε τα ήδη υπάρχοντα 12 στρατιωτικά παρατηρητήρια που διατηρούμε στην περιοχή του Ιντλίμπ. Ορισμένα από αυτά βρίσκονται πλέον περικυκλωμένα από τις δυνάμεις του (συριακού) καθεστώτος, οπότε έπρεπε να αναλάβουμε δράση για να προστατέψουμε τους στρατιώτες μας εκεί αλλά και τους αμάχους», είπε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν στη συνέντευξή του.

Ο Τούρκος αξιωματούχος υπογράμμισε επίσης ότι τους τελευταίους μήνες το καθεστώς της Συρίας έχει εξαπολύσει βίαιες επιθέσεις κατά του άμαχου πληθυσμού και μη στρατιωτικών υποδομών.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου Ερντογάν υποστήριξε ότι η κατάσταση των κατοίκων της περιοχής χειροτερεύει καθημερινά και ότι η Τουρκία είναι η μόνη δύναμη που προσπαθεί να προστατεύσει αμάχους από τις επιθέσεις των δυνάμεων του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Νέα επίθεση σε σχολεία και νοσοκομείο

Τουλάχιστον 21 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων εννέα παιδιά και τρεις δάσκαλοι, σκοτώθηκαν χθες όταν 10 σχολεία και ένα νοσοκομείο χτυπήθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές και επιθέσεις εδάφους στην επαρχία της Ιντλίμπ. Οι τραυματίες ανέρχονται στους 80, μεταξύ των οποίων παιδιά και γυναίκες, ανακοίνωσαν υγειονομικοί φορείς.

Στο ένα εκατομμύριο οι εκτοπισμένοι

Περισσότεροι από 948.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν στη βορειοδυτική Συρία από τον Δεκέμβριο εξαιτίας των συγκρούσεων που μαίνονται καθώς ο συριακός στρατός προσπαθεί να ανακαταλάβει το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών στη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.

«Πάνω από 948.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν εκτοπιστεί από την 1η Δεκεμβρίου. Αυτό σημαίνει σχεδόν 180.000 οικογένειες, περισσότερες από 195.000 γυναίκες και περισσότερα από 560.000 παιδιά», επεσήμανε σε ανάρτησή του στο Twitter το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha).

Η ανακοίνωση του πιο πρόσφατου απολογισμού γίνεται λίγο πριν τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αργότερα σήμερα με θέμα την κατάσταση στη βορειοδυτική Συρία.

Πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις αλλά και χώρες προειδοποιούν για τη ραγδαία αύξηση του αριθμού των εκτοπισμένων στην περιοχή.

Εξάλλου οι υπουργοί Εξωτερικών 14 χωρών της ΕΕ ζήτησαν σήμερα να τερματιστούν οι συγκρούσεις στην Ιντλίμπ.

Το κείμενο υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, του Βελγίου, της Εσθονίας, της Πολωνίας, της Λιθουανίας, της Σουηδίας, της Δανίας, της Φινλανδίας και της Ιρλανδίας.

«Καλούμε το συριακό καθεστώς και τους υποστηρικτές του να σταματήσουν την επίθεση αυτή και να τηρήσουν την εκεχειρία στην οποία συμφώνησαν το φθινόπωρο του 2018», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Επίσης ζητάμε από την Ρωσία να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις της με την Τουρκία με στόχο την αποκλιμάκωση της φρικτής κατάστασης στην Ιντλίμπ και να συμβάλει σε μια ειρηνική λύση», πρόσθετε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ