ΚΟΣΜΟΣ

Κοροναϊός: Πρώτος θάνατος Γάλλου

Κοροναϊός: Πρώτος θάνατος Γάλλου
AP Photo

Τον πρώτο νεκρό της από τον ιό Covid-19 κατέγραψε σήμερα η Γαλλία, μετά το θάνατο ενός Γάλλου πολίτη στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας στο Παρίσι, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας, διευκρινίζοντας πως πρόκειται για έναν άνδρα 60 ετών.

Συνολικά έχουν καταγραφεί 17 κρούσματα του ιού στη Γαλλία, εκ των οποίων τα πέντε από χθες, Τρίτη. Εκτός από τον ασθενή που πέθανε στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, ένας Κινέζος τουρίστας περίπου 80 ετών πέθανε στις 14 Φεβρουαρίου.

Κι ενώ το μεσημέρι της Τετάρτης το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την ύπαρξη του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος στην Ελλάδα, τα κρούσματα του κοροναϊού στην Ιταλία έχουν φτάσει τα 357, ενώ οι νεκροί έφτασαν την Τετάρτη στους 12. Συνολικά, υπάρχουν ασθενείς σε εννέα περιφέρειες της χώρας. Πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι ο ιός μεταδόθηκε και σε ένα κοριτσάκι τεσσάρων ετών στη Λομβαρδία, αλλά η κατάσταση του δεν θεωρείται σοβαρή. Επίσης, άλλα τρία παιδιά στην Λομβαρδία μολύνθηκαν με τον κοροναϊό.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ζήτησε από τη δημόσια τηλεόραση Rai να χρησιμοποιεί εφεξής πιο χαμηλούς τόνους στο θέμα του κοροναϊού για να μην καλλιεργηθεί υπερβολική ανησυχία στους πολίτες και παράλληλα να μην προκληθούν καταστροφικές συνέπειες στην ιδιωτική και δημόσια οικονομία της χώρας.

Συνεχίζει τα ταξίδια στην Ιταλία η Γερμανία

Η γερμανική κυβέρνηση δεν βλέπει την ανάγκη να συμβουλεύσει τους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στην Ιταλία, που έχει αποτελέσει το νέο μέτωπο της επιδημίας του κοροναϊού που ξεκίνησε από την Κίνα, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

«Απέχουμε από αυτό το σενάριο», δήλωσε εκπρόσωπος σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ερωτηθείς εάν χρειάζεται ταξιδιωτική οδηγία.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι το ξέσπασμα του ιού στην Ιταλία οδηγεί την Ευρώπη μπροστά σε μια νέα κατάσταση και ότι η Γερμανία συνεργάζεται στενά με τους Ευρωπαίους εταίρους της για να προσπαθήσει να αποτρέψει την εξάπλωση της επιδημίας.

Άρση καραντίνας στην Αυστρία

Οι πελάτες ξενοδοχείου, που επλήγη από τον νέο κοροναϊό στο Ίνσμπρουκ στην Αυστρία, έλαβαν άδεια να αναχωρήσουν μετά την άρση της καραντίνας που είχε επιβληθεί σε αυτό χθες, έγινε σήμερα γνωστό από την κυβέρνηση του Τιρόλου.

Το Grand Hotel Europa, όπου εργάστηκε μια Ιταλίδα υπάλληλος της υποδοχής που έχει προσβληθεί, δεν βρίσκεται πλέον σήμερα σε καραντίνα, μετά τις εξετάσεις που έγιναν σε 62 ανθρώπους.

Όλοι είναι καλά στην υγεία τους, αλλά 9 από αυτούς τέθηκαν σε απομόνωση για «προληπτικούς λόγους» σε τοποθεσία που δεν κοινοποιήθηκε, καθώς είχαν μια πιο κοντινή επαφή με την Ιταλίδα ρεσεψιονίστ, διευκρίνισε εκπρόσωπος της αυστριακής κυβέρνησης.

Τρία συγγενικά πρόσωπα της νεαρής γυναίκας τέθηκαν επίσης σε υποχρεωτική καραντίνα, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Η ρεσεψιονίστ και ο σύντροφός της, και οι δύο ηλικίας 24 ετών, οι οποίοι τέθηκαν σε καραντίνα σε νοσοκομείο του Ίνσμπρουκ αφού παρουσίασαν πυρετό, εξετάστηκαν και βρέθηκαν χθες θετικοί στον νέο κοροναϊό. Πλέον δεν έχουν πυρετό.

Πρόκειται για τα δύο πρώτα κρούσματα του Covid-19 στην Αυστρία.

Το ζευγάρι προέρχεται από την περιοχή της Λομβαρδίας στην βόρεια Ιταλία και είχε ταξιδέψει οδικώς με αυτοκίνητο για να μεταβεί στο Ίνσμπρουκ την περασμένη εβδομάδα.

Τυχαίο τεστ στη Βρετανία

Η Βρετανία ξεκίνησε τυχαίους ιατρικούς ελέγχους για προσβολή από τον ιό Covid-19 σε ασθενείς της γρίπης ώστε να υπάρχει σε λειτουργία ένα σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης σε περίπτωση που η διάδοση της επιδημίας θα αυξηθεί στην χώρα.

«Ενισχύουμε τα μέτρα επιφυλακής εξαιτίας της εμφανούς εξάπλωσης του ιού σε χώρες εκτός της ηπειρωτικής Κίνας», δήλωσε ο ιατρικός διευθυντής της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας Πολ Κόσφορντ στο ραδιόφωνο του BBC.

Η Βρετανία έχει καταγράψει μέχρι σήμερα 13 κρούσματα του Covid-19.

Στην Βρετανία, οι τυχαίοι ιατρικοί έλεγχοι για τον ιό θα διεξάγονται σε 11 νοσοκομεία και 100 ιατρικά κέντρα σε ανθρώπους που έχουν συμπτώματα γρίπης, δηλαδή βήχα, δύσπνοια και πυρετό.

«Τα τεστ αυτά θα μας πληροφορήσουν εάν υπάρχουν ενδείξεις μόλυνσης ευρύτερης από αυτό που νομίζουμε. Δεν πιστεύουμε ότι αυτήν την στιγμή υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις», πρόσθεσε ο βρετανός αξιωματούχος.

Αρνείται τις φήμες η Βουλγαρία

Στη διάψευση φημών για κρούσματα κοροναϊού στη Βουλγαρία, προχώρησε ο διευθυντής της Στρατιωτικής Ιατρικής Ακαδημίας και επικεφαλής του ειδικού κέντρου που συστάθηκε με απόφαση της βουλγαρικής κυβέρνησης για την πρόληψη της εξάπλωσης του νέου κοροναϊού Βέντσισλαβ Μουταφτσίσκι.

«Δεν υπάρχει φορέας κοροναϊού στη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μουταφτσίσκι, στη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Όπως μεταδίδει η δημόσια ραδιοφωνία της Βουλγαρίας (BNR), είκοσι άτομα με ήπια συμπτώματα γριπώδους συνδρομής έχουν τεθεί σε απομόνωση σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας μετά την επιστροφή τους από την Ιταλία και άλλες χώρες υψηλού κινδύνου, για να υποβληθούν στις απαραίτητες εξετάσεις και να διαπιστωθεί εάν είναι ή όχι θετικοί στον κοροναϊό.

Ο ευρωπαϊκός «χάρτης» του κοροναϊού

  • 1 κρούσμα στην Ελλάδα
  • 357 κρούσματα στην Ιταλία, 12 νεκροί, έχει αναρρώσει ένας
  • 17 κρούσματα στη Γαλλία, δύο νεκροί, έχουν αναρρώσει 11
  • 16 κρούσματα στη Γερμανία, έχουν αναρρώσει τα 14
  • 13 κρούσμαστα στη Μεγάλη Βρετανία, έχουν αναρρώσει 8
  • 3 κρούσματα στην Ισπανία, έχουν αναρρώσει 2
  • 1 κρούσμα στο Βέλγιο το οποίο ανάρρωσε
  • 1 κρούσμα στη Φινλανδία το οποίο ανάρρωσε
  • 1 κρούσμα στη Σουηδία
  • 2 κρούσματα στην Αυστρία
  • 1 κρούσμα στην Κροατία
  • 1 κρούσμα στην Ελβετία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ