ΚΟΣΜΟΣ

Κοροναϊός: 10 νέα κρούσματα μέσα σε 24 ώρες στη Γερμανία

Κοροναϊός: 10 νέα κρούσματα μέσα σε 24 ώρες στη Γερμανία
AP Photo

Δέκα νέα κρούσματα του κοροναϊού (Covid-19) επιβεβαιώθηκαν από τις αρχές μέσα στο τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Γερμανία, ενώ ύποπτα περιστατικά εξετάζονται στο Βερολίνο και στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, το βράδυ της Τετάρτης επιβεβαιώθηκε ένα ακόμη περιστατικό, ενώ υπάρχει επίσης ύποπτο κρούσμα, ασθενής που παραμένει για την ώρα στο σπίτι του. Και οι δύο είχαν έρθει σε επαφή με ζευγάρι που νοσηλεύεται από προχθές στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ντίσελντορφ.

Συνολικά, στο κρατίδιο έχουν μέχρι τώρα εντοπιστεί πέντε κρούσματα του ιού. Οι αρχές της περιοχής εκτιμούν ότι εστία ήταν εκδήλωση για το Καρναβάλι τη 15η Φεβρουαρίου, στην οποία συμμετείχαν περίπου 300 άνθρωποι. Αυτοί οι άνθρωποι, τα παιδιά και άλλοι οικείοι τους έχουν τεθεί σε απομόνωση στα σπίτια τους.

Στέλεχος των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων, που είχε επισκεφθεί την περιοχή για το Καρναβάλι, μολύνθηκε επίσης από τον ιό και νοσηλεύεται στο στρατιωτικό νοσοκομείο του Κόμπλεντς (Ρηνανία-Παλατινάτο).

Τέσσερα ακόμη άτομα έχουν μολυνθεί στην Βάδη-Βυρτεμβέργη, ανακοίνωσε η τοπική κυβέρνηση. Οι αρχές εκτιμούν ότι τον ιό μετέδωσε ένας από τους ανθρώπους, ο οποίος είχε επισκεφθεί πρόσφατα την Ιταλία.

Στο Βερολίνο εξετάζεται από χθες μια γυναίκα η οποία παρουσιάστηκε σε νοσοκομείο με συμπτώματα γρίπης. Η γυναίκα είχε μόλις επιστρέψει από το Μιλάνο με λεωφορείο. Οι συνεπιβάτες της έχουν ήδη ενημερωθεί σχετικά από τις αρμόδιες αρχές.

Νωρίτερα την Τετάρτη η αστυνομία της Ρηνανίας-Παλατινάτου είχε σταματήσει τρένο με 70 επιβάτες, καθώς υπήρχε η πληροφορία ότι κάποιος από τους ταξιδιώτες ενδεχομένως είχε μολυνθεί από τον κοροναϊό. Ένας επιβάτης αισθάνθηκε αδιαθεσία και ενημέρωσε σχετικά το προσωπικό του τρένου, πριν μεταφερθεί εσπευσμένα με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο για εξετάσεις.

Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν δήλωσε ότι η χώρα «βρίσκεται στην αρχή επιδημίας», ενώ η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον αυστριακό ομόλογό της Σεμπάστιαν Κουρτς και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειές τους.

Πλήγμα στη γερμανική οικονομία

Οι οικονομικές συνέπειες της εξάπλωσης του κοροναϊού πάντως ήδη γίνονται αισθητές στην Γερμανία. Χθες οι διοργανωτές της Διεθνούς Έκθεσης Ειδών Σιδήρου της Κολωνίας, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί από την 1η ως την 3η Μαρτίου, ανακοίνωσαν πως ακυρώθηκε. Στην έκθεση επρόκειτο να λάβουν μέρος περίπου 3.000 εκθέτες, 1.200 εκ των οποίων προέρχονται από την Ασία.

Στο ίδιο πνεύμα, η μεγαλύτερη παγκοσμίως έκθεση Τουρισμού, η ΙΤΒ, η οποία θα πραγματοποιηθεί από την 4η ως την 8η Μαρτίου στο Βερολίνο, λαμβάνει έκτακτα μέτρα ασφαλείας για τους συμμετέχοντες: χθες ανακοινώθηκε ότι όλοι οι εκθέτες υποχρεούνται να συμπληρώσουν φόρμα στην οποία δηλώνουν εάν είχαν κάποια από τα «ύποπτα» συμπτώματα και εάν είχαν πρόσφατα επισκεφθεί κάποια από τις περιοχές όπου ο ιός βρίσκεται σε έξαρση. Οι διοργανωτές, ακολουθώντας τις οδηγίες του γερμανικού υπουργείου Υγείας, δεν θα επιτρέψουν την συμμετοχή στην έκθεση σε όποιον θεωρηθεί ότι ανήκει σε ομάδα «υψηλού κινδύνου».

Στην έκθεση συμμετέχουν περίπου 10.000 εκθέτες, ενώ οι επισκέπτες ξεπερνούν τους 160.000. Ήδη, πολλοί εκθέτες από την Κίνα έχουν ακυρώσει την συμμετοχή τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ