ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Η κατάσταση σε Λιβύη και Συρία κλίνει προς το μέρος της Τουρκίας

Ερντογάν: Η κατάσταση σε Λιβύη και Συρία κλίνει προς το μέρος της Τουρκίας
Presidential Press Service via AP

Στα επιτεύγματα του κόμματος του και τη βελτίωση που επέφερε στην κοινωνία αυξάνοντας το βιοτικό επίπεδο της Τουρκίας, αναφέρθηκε σε ομιλία του στην Πολιτική Ακαδημία του κόμματός του, ο Ταγίπ Ερντογάν.

Επίσης μίλησε για την επέκταση της Τουρκίας στο ενεργειακό, λέγοντας ότι ανοίγει μια νέα εποχή για την Τουρκία στην ενέργεια και τις γεωτρήσεις στη Μεσόγειο.

«Τώρα έχουμε δυο δικά μας πλοία για σεισμικές έρευνες και τρία πλωτά γεωτρύπανα, μπορούμε να κάνουμε έρευνες στις δικές μας θάλασσες αλλά και σε άλλες θάλασσες» είπε και προσέθεσε: «Αυτό ήταν που τρέλανε τους γνωστούς κύκλους στη συμφωνία μας με τη Λιβύη».

Για την κατάσταση στη Λιβύη, είπε ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλά και υπέρ της Τουρκίας, ενώ κατηγόρησε τον στρατάρχη Χάφταρ ότι χρηματοδοτείται από συγκεκριμένους κύκλους.

«Εμείς με τη στήριξη που προσφέραμε για τη στρατιωτική εκπαίδευση στη Λιβύη με τους στρατιώτες που εκπαιδεύσαμε, αναστρέψαμε την προηγούμενη κατάσταση», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στο θέμα της συριακής επαρχίας Ιντλίμπ και ισχυρίστηκε ότι η κατάσταση εκεί «κλίνει προς το μέρος της Τουρκίας».

«Το καθεστώς του Άσαντ έχει πολύ μεγάλες απώλειες», υποστήριξε ο Ερντογάν.

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για την Ιντλίμπ είπε ότι «οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και θα συνεχιστούν».

Τρεις Τούρκοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν στη Συρία

Τρεις τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στη βορειοδυτική Συρία όπου αντιπαρατίθενται οι δυνάμεις της Άγκυρας με αυτές του καθεστώτος της Δαμασκού, ανακοίνωσε ακόμη ο Ερντογάν, εκτιμώντας πάντως πως η κατάσταση παίρνει «ευνοϊκή» τροπή.

«Έχουμε τρεις μάρτυρες (...). εντούτοις οι απώλειες του (συριακού) καθεστώτος είναι πολύ βαριές», δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα.

Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως με τις απώλειες που ανακοινώθηκαν σήμερα, 20 τούρκοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί μέχρι τώρα τον Φεβρουάριο στην περιοχή αυτή, που αποτελεί το θέατρο σφοδρών συγκρούσεων. Σύμφωνα με τον υπολογισμό του Ρόιτερ, έχουν σκοτωθεί 21 μέλη των τουρκικών δυνάμεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ