ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκικά ΜΜΕ: Ομάδα 300 προσφύγων περπατούν προς τα ελληνικά σύνορα

Τουρκικά ΜΜΕ: Ομάδα 300 προσφύγων περπατούν προς τα ελληνικά σύνορα
screen grab από βίντεο

Προς τα σύνορα με την Ελλάδα περπατά μια ομάδα προσφύγων στην νοτιοδυτική Τουρκία, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Demiroren μετά από δήλωση – βόμβα υψηλόβαθμου αξιωματούχου πως η Άγκυρα αποφάσισε να μην σταματά τους εκτοπισμένους που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη.

Όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο το πρακτορείο, πρόκειται για περίπου 300 πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά.

Οι εν λόγω πρόσφυγες -Σύροι, Ιρανοί και Ιρακινοί- άρχισαν να κατευθύνονται προς την Αδριανούπολη τα μεσάνυχτα.

Ωστόσο, το ίδιο το πρακτορείο Reuters τονίζει στο τηλεγράφημά του πως δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ποιοι είναι οι εν λόγω πρόσφυγες και προς τα πού κατευθύνονται.

Την είδηση μεταδίδουν και άλλα τουρκικά ΜΜΕ, τα οποία δημοσιοποιούν και βίντεο της ομάδας των προσφύγων.

H κατάσταση στην Ιντλίμπ της Συρίας, με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) να αναφέρουν πως σκοτώθηκαν συνολικά 33 Τούρκοι στρατιώτες και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν από αεροπορική επιδρομή για την οποία η Άγκυρα κατηγορεί τη Δαμασκό.

Τούρκοι αξιωματούχοι, που εδώ καιρό ζητούν από τη διεθνή κοινότητα στήριξη στην πολιτική τους στη Συρία, έσπευσαν να συνδέσουν τις δραματικές εξελίξεις στην Ιντλίμπ με το προσφυγικό, προειδοποιώντας πως δεν είναι σε θέση να ελέγξουν τις ροές προς την Ευρώπη.

Οι δηλώσεις υψηλόβαθμου Τούρκου αξιωματούχου το πρακτορείο Reuters για το προσφυγικό σήμαναν συναγερμό στην Ευρώπη.

Ο εν λόγω αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, αποκάλυψε πως η Άγκυρα έλαβε την απόφαση να μην εμποδίζει τους πρόσφυγες από τη Συρία να φτάνουν στην Ευρώπη από ξηρά και θάλασσα.

«Η Τουρκία παραμένει δεσμευμένη στην τρέχουσα πολιτική της στο προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα, αλλά δεν είναι πλέον σε θέση να συγκρατήσει την εντεινόμενη ροή των προσφύγων από τη Συρία», υποστήριξε ο Oμέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), σε μία προσπάθεια να ανασκευάσει τις δηλώσεις του Τούρκου αξιωματούχου.

«Η πολιτική της Τουρκίας παραμένει αμετάβλητη, αλλά η χώρα δεν μπορεί πλέον να συγκρατεί τη μαζική εισροή (προσφύγων) από την Ιντλίμπ στα σύνορά της», τόνισε ο Τσελίκ τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

O πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το βράδυ της Πέμπτης συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, μετά τις εξελίξεις στην Ιντλίμπ, η οποία διήρκησε έξι ώρες. Σε αυτή συμμετείχαν ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών, Χακάν Φιντάν, ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ανώτατοι αξιωματικοί του στρατού.

Έκκληση για αποκλιμάκωση από τον ΓΓ του NATO

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ καταδίκασε τα «αεροπορικά πλήγματα [που εξαπέλυσαν] αδιακρίτως το συριακό καθεστώς και η σύμμαχός του Ρωσία» στην Ιντλίμπ χθες σκοτώνοντας 33 τούρκους στρατιωτικούς και απηύθυνε έκκληση για «αποκλιμάκωση».

Ο Στόλτενμπεργκ συνομίλησε χθες βράδυ με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, κράτους-μέλους του NATO, ενημέρωσε εκπρόσωπος της συμμαχίας.

«Καταδίκασε τη συνέχιση των αεροπορικών πληγμάτων που γίνονται αδιακρίτως από το συριακό καθεστώς και τη σύμμαχό του Ρωσία στην επαρχία της Ιντλίμπ και κάλεσε (τη Δαμασκό και τη Μόσχα) να σταματήσουν την επίθεσή τους, να τηρήσουν το διεθνές δίκαιο και να υποστηρίξουν τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για να εξευρεθεί ειρηνική λύση», πρόσθεσε η εκπρόσωπος του NATO Οάνα Λουνγκέσκου.

Ακόμη, ο Στόλτενμπεργκ «παρότρυνε όλα τα μέρη να προχωρήσουν σε αποκλιμάκωση αυτής της επικίνδυνης κατάστασης και να αποφύγουν την περαιτέρω επιδείνωση της φοβερής ανθρωπιστικής κατάστασης στην περιοχή», πρόσθεσε η ίδια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ