ΚΟΣΜΟΣ

Συσκέψεις κεκλεισμένων θυρών στις Βρυξέλλες – Στο τραπέζι σχέδια έκτακτης ανάγκης

Συσκέψεις κεκλεισμένων θυρών στις Βρυξέλλες – Στο τραπέζι σχέδια έκτακτης ανάγκης
AP Photo/Yves Logghe

Με ένα εκρηκτικό κοκτέιλ βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρώπη. Από τη μία η εξάπλωση του κορωνοϊού που απειλεί την ευρωπαϊκή οικονομία και από την άλλη η απόφαση του Ερντογάν να ανοίξει τα σύνορα δημιουργούν ένα σκηνικό που απειλεί τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπό αυτές τις συνθήκες όλο το σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις κεκλεισμένων των θυρών στις Βρυξέλλες, προκειμένου να αξιολογηθούν τα δεδομένα και να καταρτιστούν σχέδια έκτακτης ανάγκης τόσο για τον κορωνοϊό, όσο και για το μεταναστευτικό – προσφυγικό.

Παράλληλα φωτιά πήραν τα τηλέφωνα μεταξύ των ευρωπαίων αξιωματούχων, οι οποίοι ανησυχούν για τον αντίκτυπο που θα έχει μία ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού αλλά και αν ξεφύγει η κατάσταση με τους πρόσφυγες.

Κοινοτική πηγή με την οποία επικοινώνησε το CNN Greece, επεσήμανε πως τα ευρωπαϊκά όργανα παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και βρίσκονται σε ανοικτή επικοινωνία. Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Εurogroup και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενημερώνονται για τις εξελίξεις, ενώ οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών καταρτίζουν εναλλακτικά σενάρια, τα οποία θα εφαρμοστούν εφόσον χρειαστεί, επισημαίνει η ίδια πηγή, προσθέτοντας πως μέχρι στιγμής η κατάσταση και στα δύο μέτωπα (κορωνοϊός και προσφυγικό) δεν είναι εκτός ελέγχου.

Την επόμενη εβδομάδα κατόπιν αιτήματος του Έλληνα υπουργού Νίκου Δένδια θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύνοδος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με αντικείμενο τη κατάσταση στα ελληνικά σύνορα με την Τουρκία, τα οποία αποτελούν και εξωτερικά όρια της Ε.Ε. Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ σε ανακοίνωση του τονίζει ότι «οι Βρυξέλλες συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά την κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και ότι θα πρέπει να τηρηθεί η συμφωνία της Τουρκίας με την ΕΕ». Επίσης αναφέρει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να στηρίξει την Ελλάδα και τη Βουλγαρία στην αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης που είναι σε εξέλιξη.

Πάντως ανώτατοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν την πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Η πρόεδρος της Ε.Ε. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επισημαίνει ότι η ΕΕ παρακολουθεί με «ανησυχία» τις ροές των προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία προς τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παρακολουθούν στενά και με ανησυχία την κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ με την Τουρκία. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και εγώ η ίδια βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τον (Έλληνα) πρωθυπουργό (Κυριάκο) Μητσοτάκη και τον (Βούλγαρο) πρωθυπουργό (Μπόικο) Μπορίσοφ» έγραψε σε ένα tweet η πρόεδρος της Κομισιόν.

Την πρόθεση της χώρας του να υποστηρίξει οικονομικά και με επιπλέον αστυνομικούς τις χώρες στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ελλάδα και Βουλγαρία, για την αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης με τους πρόσφυγες, ανακοίνωσε και ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς.

Αναφορικά με τον κορωνοϊό ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο ανακοίνωσε έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup με τη διευρυμένη σύνθεση των «27» μέσω τηλεδιάσκεψης στις 4/3. Στόχος της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι να συντονισθούν οι εθνικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού.

Την ίδια στιγμή και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του κορωνοϊού και τις ενδεχόμενες συνέπειες που θα έχει στην ευρωπαϊκή οικονομία και τις τράπεζες και είναι έτοιμη να ανακοινώσει μέτρα στήριξης, εφόσον κριθεί αναγκαίο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ