ΚΟΣΜΟΣ

Γάλλος ΥΠΕΞ: Ο εκβιασμός της Τουρκίας είναι απαράδεκτος

Γάλλος ΥΠΕΞ: Ο εκβιασμός της Τουρκίας είναι απαράδεκτος
(AP Photo/Khalid Mohammed)

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν χαρακτήρισε «απαράδεκτο» τον «εκβιασμό» της Τουρκίας που απειλεί να αφήσει να περάσουν εκατομμύρια μετανάστες προς την Ευρώπη, αν δεν λάβει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να διαχειριστεί τη ροή των Σύρων προσφύγων.

«Η χρησιμοποίηση μεταναστών από την Τουρκία ως μέσο άσκησης πίεσης και εκβιασμού στην Ευρώπη είναι απολύτως απαράδεκτη», δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας μιλώντας στη γαλλική Εθνοσυνέλευση κατηγορώντας την Άγκυρα ότι «εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται ήδη στο έδαφός της».

«Καταλήξαμε σε μια συμφωνία τον Μάρτιο του 2016, αυτή η συμφωνία πρέπει να τηρηθεί, τηρείται από την Ευρώπη και όλα τα κράτη μέλη την εφαρμόζουν τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η συμφωνία πρέπει να τηρείται και από την Τουρκία πολλώ δε μάλλον που οι οικονομικές δεσμεύσεις είναι πολύ σημαντικές», υπογράμμισε ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Στη Συρία «οδεύουμε προς έναν κατακλυσμό» λόγω της σοβαρότατης ανθρωπιστικής κρίσης που προκάλεσε η επίθεση των δυνάμεων της Δαμασκού και του συμμάχου της στην επαρχία των ανταρτών Ιντλίμπ, στη βορειοανατολική Συρία, πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

«Άλλη μια φορά, οι άμαχοι πληθυσμοί είναι αυτοί που υποφέρουν πρώτοι, μέσα σε ακραίες συνθήκες, όμηροι ενός καταδικαστέου παιχνιδιού κυνικών δυνάμεων», τόνισε.

Απέναντι στη μεταναστευτική κρίση, «είμαστε ενωμένοι σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε ο Λε Ντριάν. Οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ θα συνεδριάσουν αύριο, Τετάρτη, και οι υπουργοί Εξωτερικών την Παρασκευή ώστε να «αναπτύξουν τα μέτρα ταχείας επέμβασης για να ανακουφίσουν τις ελληνικές αρχές, να ενεργοποιήσουν τον μηχανισμό Frontex και να εξασφαλίσουν ότι οι 'Ελληνες θα έχουν τα μέσα να αντιδράσουν και να αντιταχθούν σε αυτή την εισβολή και σε αυτό τον εκβιασμό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ