ΚΟΣΜΟΣ

«Σούπερ Τρίτη» για τον αήττητο Τραμπ - Στον Μπάιντεν το Τέξας, σύμφωνα με εκτιμήσεις

«Σούπερ Τρίτη» για τον αήττητο Τραμπ - Στον Μπάιντεν το Τέξας, σύμφωνα με εκτιμήσεις
AP Photo

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στο αξίωμα την 3η Νοεμβρίου, αναδείχθηκε, όπως άλλωστε αναμενόταν, ο μεγάλος νικητής στις εσωκομματικές διαδικασίες που διεξήχθησαν χθες «Σούπερ Τρίτη». Στο αντίπαλο «στρατόπεδο» ο Τζο Μπάιντεν είναι αυτός που αναμένεται να επικρατήσει στις περισσότερες περιφέρειες. 

Μέσω Twitter όπως συνηθίζει ο Τραμπ εξέφρασε τις ευχαριστίες του στους ψηφοφόρους του GOP στο Βερμόντ, στη Βόρεια Καρολίνα, στην Αλαμπάμα, στην Οκλαχόμα, στη Μασαχουσέτη, στο Τενεσί και στο Μέιν.

Σε ορισμένες πολιτείες, όπως η Βιρτζίνια, η πολυσυλλεκτική αμερικανική συντηρητική παράταξη αποφάσισε να μη διεξαχθούν καν ψηφοφορίες: ήταν αδιαμφισβήτητο ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα κέρδιζε. Δεν έχει υπάρξει καμία σοβαρή υποψηφιότητα εναντίον του.

Προβάδισμα Μπάιντεν στους Δημοκρατικούς

Αρκετά πιο σκληρή ήταν η μάχη στο δημοκρατικό στρατόπεδο. Ο κεντρώος πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν προβλέπεται ότι θα επικρατήσει σε τουλάχιστον 8 από τις 14 πολιτείες όπου διεξήχθησαν χθες οι εσωκομματικές διαδικασίες των Δημοκρατικών για να αναδειχθεί ο υποψήφιος της παράταξης στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, όμως ο βασικός αντίπαλός του, ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος δηλώνει «δημοκρατικός σοσιαλιστής», προβλέπεται ότι θα κερδίσει σε τουλάχιστον τέσσερις, ανάμεσά τους και στην Καλιφόρνια, το «μεγάλο βραβείο» της βραδιάς σε όρους αντιπροσώπων στο κομματικό συνέδριο.

Στο δεύτερο μεγάλο μέτωπο, εκείνο του Τέξας, όπου διακυβεύονται 228 αντιπρόσωποι, το CNNi προβλέπει οριακή επικράτηση του Μπάιντεν έναντι του Σάντερς.

Το Τέξας θα είναι η ένατη πολιτεία που κερδίζει ο Μπάιντεν στη διάρκεια της «Σούπερ Τρίτης». Η πολιτεία αυτή των νότιων ΗΠΑ είναι η δεύτερη σε αριθμό αντιπροσώπων μετά την Καλιφόρνια, μεταξύ των 14 όπου διεξάγονταν προκριματικές εκλογές χθες Τρίτη.

Ακολουθεί κατάλογος με νίκες καθενός υποψήφιου, με βάση τα μέχρι στιγμής μερικά αποτελέσματα των ψηφοφοριών που έγιναν χθες Σούπερ Τρίτη, ημέρα η οποία χαρακτηρίζεται ορόσημο στην κούρσα.

Για να εξασφαλίσει το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, ένας υποψήφιος ή μια υποψήφια πρέπει να κερδίσει την πλειοψηφία των συνέδρων (1.991). Οι αντιπρόσωποι κάθε πολιτείας στο συνέδριο κατανέμονται αναλογικά στους υποψήφιους/τις υποψήφιες που ξεπερνούν το όριο του 15% των ψήφων.

Τζο Μπάιντεν

Ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα αναδείχθηκε πρώτος στις εξής πολιτείες:

-Βόρεια Καρολίνα (110 αντιπρόσωποι, μοιράζονται αναλογικά). Αναμένεται να εξασφαλίσει τουλάχιστον 31 αντιπροσώπους.

-Βιρτζίνια (99)

-Μασαχουσέτη (91)

-Μινεσότα (75)

Τενεσί (64)

Αλαμπάμα (52)

Οκλαχόμα (37)

Άρκανσο (31)


Μπέρνι Σάντερς

Ο γερουσιαστής του Βερμόντ επικρατεί στις εξής πολιτείες:

* Κολοράντο (67 αντιπρόσωποι)

* Γιούτα (29)

* Βερμόντ (16)

* Καλιφόρνια (415) Θα εξασφαλίσει τουλάχιστον 48 από τους αντιπροσώπους.


Μάικλ Μπλούμπεργκ

Ο δισεκατομμυριούχος πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης δεν κέρδισε σε καμία πολιτεία και επικράτησε μόνο στην περιοχή των αμερικανικών Νήσων Σαμόα (6 αντιπρόσωποι).

— Βάσει των μέχρι στιγμής αποτελεσμάτων, ο Μπάιντεν κερδίζει τουλάχιστον 175 αντιπροσώπους, ο Σάντερς 151, ο Μπλούμπεργκ 8, η Ελίζαμπεθ Γουόρεν 5 και η Τούλσι Γκάμπαρντ έναν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ