ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Νέες τουρκικές απώλειες στην Ιντλίμπ

Συρία: Νέες τουρκικές απώλειες στην Ιντλίμπ
AP Photo/Pavel Golovkin, Pool

Δύο Τούρκοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και άλλοι 3 τραυματίστηκαν το βράδυ της Πέμπτης, όταν συριακές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον τους στην πόλη Ιντλίμπ, ανακοίνωσε νωρίτερα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, λίγες ώρες πριν τεθεί σε ισχύ η κατάπαυση πυρός που συμφώνησαν Πούτιν και Ερντογάν κατά τη χθεσινή τους συνάντηση

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε, εξάλλου, ότι 21 μέλη των συριακών ένοπλων δυνάμεων σκοτώθηκαν και δύο πυροβόλα και δύο εκτοξευτήρες πυραύλων καταστράφηκαν στα τουρκικά αντίποινα για τα πλήγματα που σκότωσαν δύο τούρκους στρατιωτικούς στην Ιντλίμπ, μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu σήμερα.

Το πρακτορείο δεν διευκρίνισε πότε εξαπολύθηκαν τα τουρκικά αντίποινα, προτού ή αφού τέθηκε σε ισχύ, τα μεσάνυχτα, η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που έκλεισαν οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έπειτα από πολύωρες διαπραγματεύσεις στο Κρεμλίνο.

Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες πάντως οι βομβαρδισμοί συνεχίζονταν ακόμη στην επαρχία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ δύο τούρκοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν από πυρά του συριακού καθεστώτος, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας στην Άγκυρα.

«Σχετική ηρεμία»

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για «σχετική» ηρεμία, κάτι που σημαίνει κυρίως ότι σταμάτησαν οι ρωσικοί και οι συριακοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί.

Όμως καταγράφονται κατά τόπους «πυρά πυροβολικού από τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος εναντίον θέσεων οργανώσεων ανταρτών» σε τομείς των επαρχιών του Χαλεπιού και της Χάμας γύρω από την Ιντλίμπ. Οι τομείς αυτοί ελέγχονται από τζιχαντιστές και αντάρτες.

Στις τάξεις του πληθυσμού, ορισμένοι εκτοπισμένοι στην Ιντλίμπ εξέφραζαν τον φόβο πως και η νέα τουρκορωσική συμφωνία θα έχει την ίδια τύχη με τις προηγούμενες, ότι δηλαδή θα παραμείνει νεκρό γράμμα, αλλά και την απογοήτευσή τους για το περιεχόμενό της.

ΟΗΕ: Ελπίδα για εφαρμογή της συμφωνίας

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε χθες Πέμπτη την ελπίδα ότι η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που ανακοίνωσαν η Τουρκία και η Ρωσία στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας «θα οδηγήσει σε άμεση και διαρκή αναστολή των εχθροπραξιών», ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας προβλέπεται να συζητήσει για κατάσταση σήμερα Παρασκευή.

Αναφέροντας σε ανακοίνωσή του ότι «κατέγραψε» τη ρωσοτουρκική συμφωνία για την επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, ο Αντόνιο Γκουτέρες υπογράμμισε ότι ο άμαχος πληθυσμός της περιοχής αυτής «ήδη έχει υπομείνει τεράστια δεινά».

Περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι πιστεύεται πως ζουν στην επαρχία Ιντλίμπ, το έσχατο προπύργιο των τζιχαντιστών και των αντικαθεστωτικών στη Συρία. Από τις αρχές του Δεκεμβρίου, περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι εκτοπίστηκαν για να σωθούν από τις μάχες και τους βομβαρδισμούς, καθώς ο στρατός του συριακού καθεστώτος άρχισε ευρείας κλίμακας επιχείρηση με ρωσική υποστήριξη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ