ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Ανησυχία για τη ραγδαία εξάπλωση - Για «δεύτερο κύμα» ετοιμάζεται ο στρατός των ΗΠΑ

Κορωνοϊός: Ανησυχία για τη ραγδαία εξάπλωση - Για «δεύτερο κύμα» ετοιμάζεται ο στρατός των ΗΠΑ
AP Photo/Lee Jin-man

Με ραγδαίους ρυθμούς συνεχίζεται η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού σε όλον τον πλανήτη με τα κρούσματα να ανέρχονται πλέον σε 97.000 παγκοσμίως, τα θύματα να έχουν ξεπεράσει τα 3.300 και το απομονωμένο βασίλειο του Μπουτάν να ανακοινώνει σήμερα το πρώτο κρούσμα του.

Πρόκειται για έναν 76χρονο Αμερικανό τουρίστα, ο οποίος έφτασε στις 2 Μαρτίου στο Μπουτάν από την Ινδία.

Η εμφάνιση κρούσματος σε αυτήν την τόσο απομονωμένη ασιατική χώρα είναι ενδεικτική της εκρηκτικής εξάπλωσης του ιού, την ώρα που ακόμη και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής παραδέχονται έλλειψη σε τεστ ανίχνευσης του ιού ενώ ο στρατός της χώρας προετοιμάζεται για το «δεύτερο κύμα» ξεσπάσματος.

Την Παρασκευή ανώτερος Αμερικανός ερευνητικής βιοϊατρικής του στρατού δήλωσε ότι οι προσπάθειες ανάπτυξης ενός εμβολίου είναι πιθανό να μην καταφέρουν να εξαλείψουν τον ιό πριν το ξέσπασμα ενός «δεύτερου κύματος» τον επόμενο χειμώνα.

Εργαστηριακές εξετάσεις που έκαναν οι υγειονομικές αρχές του Μέριλαντ επέτρεψαν να επιβεβαιωθούν τρία νέα κρούσματα του κοροναϊού, γνωστοποίησε ο κυβερνήτης της πολιτείας αυτής των ΗΠΑ, ο Λάρι Χόγκαν. Οι ασθενείς μολύνθηκαν καθώς ταξίδευαν στο εξωτερικό και η κατάσταση της υγείας τους είναι καλή μέχρι στιγμής.

Ο απολογισμός των θυμάτων της επιδημίας του κοροναϊού στις ΗΠΑ αυξήθηκε σε 12 νεκρούς χθες Πέμπτη, καθώς οι υγειονομικές αρχές στην κομητεία Κινγκ της Ουάσινγκτον ανακοίνωσαν νέο θάνατο, τον 11ο σε αυτή την πολιτεία.

Ο μόνος άλλος θάνατος στη χώρα μέχρι τώρα έχει καταγραφεί στην Καλιφόρνια.

Πολλά από τα κρούσματα που έχουν επιβεβαιωθεί στην Ουάσινγκτον συνδέονται με έναν οίκο ευγηρίας στο Κέρκλαντ, προάστιο του Σιάτλ, ανάμεσά τους τα έξι θανατηφόρα.

Εξάπλωση στην Ευρώπη

Στην Ευρώπη, μέσα σε 24 ώρες καταγράφηκαν περισσότερα από 1.200 νέα κρούσματα, ενώ ακόμα 45 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Συνολικά, ο κορονοϊός Covid-19 έχει πια ανιχνευθεί σε περισσότερους από 4.500 ανθρώπους.

Επιπλέον, νέα κρούσματα καταγράφηκαν σε τουλάχιστον 18 από τα κράτη που παρακολουθεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (ECDC). Τα κράτη αυτά είναι:

  • Τα 27 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • Τα τέσσερα κράτη της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (Ισλανδία, Λίχτενσταϊν, Νορβηγία, Ελβετία)
  • Η Βρετανία
  • Το Μονακό
  • Το Σαν Μαρίνο


Είναι χαρακτηριστικό ότι γαλλικές υγειονομικές αρχές κατέγραψαν σήμερα 423 κρούσματα, αριθμό θεαματικά αυξημένο (+138) μέσα σε μία ημέρα. Έχουν καταγραφεί επτά θάνατοι εξαιτίας της επιδημίας της ασθένειας COVID-19 στη Γαλλία.

Η Γερμανία ανέφερε σήμερα 134 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού. Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε σε 534, από τα 400 που είχαν ανακοινωθεί χθες, Πέμπτη, το βράδυ. Περισσότερα από τα μισά από τα κρούσματα, 281, εντοπίζονται στο δυτικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, που έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό μεταξύ των ομόσπονδων κρατιδίων της Γερμανίας.

Κίνα: Αυξάνονται τα κρούσματα ταξιδιωτών από το εξωτερικό

Στην Κίνα, «γενέτειρα» και επίκεντρο της επιδειμίας, οι υγειονομικές αρχές κατέγραψαν 30 νέους θανάτους και 143 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα ως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν υποκύψει στην ασθένεια COVID-19 ανήλθε ως χθες σε 3.042, ενώ το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 έφθασε τους 80.552 από τα τέλη του 2019.

Οι 29 από τους νέους θανάτους ασθενών καταγράφηκαν στην κεντρική επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο της κρίσης. Στην πρωτεύουσά της, την πόλη Ουχάν, καταμετρήθηκαν 23 θάνατοι εξαιτίας της επιδημίας.

Οι αρχές κατέγραψαν επίσης 16 νέα κρούσματα μεταξύ ανθρώπων που μόλις μπήκαν στη χώρα. Ο δήμος του Πεκίνου έκανε χθες λόγο για 4 νέα κρούσματα μεταξύ ανθρώπων που έφτασαν στην Κίνα από την Ιταλία. Η κινεζική πρωτεύουσα καταμετρά πλέον 422 κρούσματα, την ώρα που ιός εξαπλώνεται πλέον με μεγαλύτερη ταχύτητα εκτός της Κίνας.

Στην πόλη Λαντζού, πρωτεύουσα της Γκανσού, συνολικά 311 επιβάτες πτήσεων στις οποίες επέβαιναν οι φορείς του SARS-CoV-2 τέθηκαν σε απομόνωση, μετέδωσε το κινεζικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Σε άλλες «εστίες» του ιού, στο Ιράν έως σήμερα καταγράφονταν 3.513 κρούσματα και 107 θάνατοι, ενώ οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν ότι κατέγραψαν άλλους επτά θανάτους εξαιτίας της επιδημίας που έχει προκαλέσει ο κοροναϊός στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας, αυξάνοντας τον απολογισμό σε 42 νεκρούς. Σε όλη τη χώρα — η οποία συγκαταλεγεται σε αυτές όπου καταμετρώνται οι περισσότεροι ασθενείς εκτός της επικράτειας της Κίνας — καταγράφηκαν εξάλλου 309 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της ασθένειας COVID-19.

Πρώτο κλείσιμο σχολείου στην Αυστραλία

Οι αρχές της Αυστραλίας έδωσαν εντολή για πρώτη φορά να κλείσει σχολείο σήμερα, καθώς ένας 16χρονος μαθητής που φοιτά σε αυτό έχει μολυνθεί από τον κορωνοϊό. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της χώρας Σκοτ Μόρισον προειδοποίησε ότι το κόστος της περίθαλψης των ασθενών ενδέχεται να υπερβεί το 1 δισεκατομμύριο δολάρια Αυστραλίας (589 εκατ. ευρώ).

Οι αυστραλιανές υγειονομικές αρχές έχουν καταγράψει 60 κρούσματα του κοροναϊού και δύο ηλικιωμένοι άνθρωποι υπέκυψαν στην ασθένεια COVID-19, καθώς η κυβέρνηση του Μόρισον δυσκολεύεται ολοένα περισσότερο να περιορίσει την εξάπλωση της επιδημίας.

Κρούσμα εντός της κοινότητας στον Καναδά

Η επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας του Καναδά ανακοίνωσε ότι εντόπισε οκτώ πιθανά κρούσματα του κοροναϊού, συμπεριλαμβανομένης μιας γυναίκας που δεν έχει ταξιδέψει στο εξωτερικό πρόσφατα, μετέδωσε χθες Πέμπτη το τηλεοπτικό δίκτυο CBC News.

Η γυναίκα, περίπου 50 ετών, ζει στην περιφέρεια του Βανκούβερ και δεν είχε επαφή με κάποιον που να είναι γνωστό ότι είχε μολυνθεί από τον κοροναϊό, ούτε με κάποιον που να επέστρεψε από χώρα που πλήττεται από την επιδημία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Τα τέσσερα από τα νέα κρούσματα ήταν άνθρωποι που ζούσαν στο ίδιο σπίτι με ασθενή στην περιοχή Φρέιζερ που εντοπίστηκε την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε το δίκτυο.

Άλλοι δύο ασθενείς, ένα ζευγάρι περίπου 50 και περίπου 60 ετών, επέστρεψαν πρόσφατα από ένα ταξίδι στο Ιράν, ενώ το όγδοο κρούσμα ήταν κάτοικος του Σιάτλ που επισκεπτόταν συγγενείς στην περιοχή Φρέιζερ.

Η Βρετανική Κολομβία έχει πλέον καταγράψει 21 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, από τα οποία οι 4 ασθενείς ανένηψαν, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών της επαρχίας (BCCDC).

Η συγκεκριμένη καναδική επαρχία γειτονεύει με την πολιτεία Ουάσινγκτον των ΗΠΑ, όπου οι αρχές έχουν επιβεβαιώνει 70 κρούσματα του ιού που προκαλεί την ασθένεια COVID-19.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ