ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι απαγορεύει πλέον σε μετανάστες να διασχίσουν το Αιγαίο

Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι απαγορεύει πλέον σε μετανάστες να διασχίσουν το Αιγαίο
(AP Photo/Burhan Ozbilici)

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε εντολή στην τουρκική ακτοφυλακή να μην επιτρέπει πλέον σε μετανάστες να επιχειρούν να διασχίσουν το Αιγαίο, στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ανακοίνωσε την Παρασκευή η ακτοφυλακή, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

«Οι διελεύσεις παράτυπων μεταναστών από το Αιγαίο δεν επιτρέπονται επειδή αυτό είναι επικίνδυνο», υπογραμμίζει η ανακοίνωση της τουρκικής ακτοφυλακής, που επικαλείται ένα προεδρικό διάταγμα.

Το υπουργείο Εσωτερικών θα επιβλέψει την εφαρμογή του διατάγματος αυτού.

«Ενώ η αρχή της μη παρέμβασης με τους παράτυπους μετανάστες που επιθυμούν να φύγουν από την Τουρκία παραμένει να εφαρμόζεται, μια τέτοια προσέγγιση δεν αφορά τις θαλάσσιες διελεύσεις εξαιτίας κινδύνων που απειλούν τη ζωή», προσθέτει η ανακοίνωση.

Πρόκειται, όπως όλα δείχνουν, για ένα νέο επικοινωνιακό σόου της Άγκυρας, καθώς διευκρινίζεται σαφώς ότι η Τουρκία δεν θα κλείσει τα σύνορα και θα συνεχίσει την αρχή της μη παρέμβασης για τους μετανάστες που θέλουν να φύγουν από τη χώρα.

Στις Βρυξέλλες ο Ερντογάν τη Δευτέρα

Το απόγευμα της Παρασκευής, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, με «φόντο» την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Ζήτησε, μάλιστα, την αναθεώρηση της συμφωνίας Ε.Ε. – Άγκυρας για το προσφυγικό / μεταναστευτικό ζήτημα, λέγοντας πως δεν λειτουργεί και υπογραμμίζοντας πως πρέπει να αναθεωρηθεί.

Αργότερα την Παρασκευή, έγινε γνωστό πως ο Τούρκος πρόεδρος θα ταξιδέψει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για συζητήσεις με ευρωπαίους αξιωματούχους.

Η τουρκική Sabah γράφει στην αγγλική ιστοσελίδα της πως η επίσκεψη του Ερντογάν στις Βρυξέλλες θα είναι ημερήσια και πως στην «ατζέντα» θα βρεθούν τρία σημαντικά ζητήματα: η άρση των περιορισμών βίζα για τους Τούρκους πολίτες στα ταξίδια τους στην Ευρώπη, το προσφυγικό αλλά και τροποποιήσεις στην τελωνειακή ένωση Ε.Ε. και Τουρκίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ