ΚΟΣΜΟΣ

Ευθύνες στην Ελλάδα από τον Ερντογάν – Βρήκε κατανόηση από Στόλτενμπεργκ

Ευθύνες στην Ελλάδα από τον Ερντογάν – Βρήκε κατανόηση από Στόλτενμπεργκ
AP Photo/Sylvain Plazy

Την Ελλάδα προσπάθησε να δείξει ως υπεύθυνη για την μεταναστευτική κρίση στα ελληνοτουρκικά σύνορα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Σε δηλώσεις του στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Τουρκίας στην ΕΕ και παρουσία του Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε «πέρα από τη λογική και την κατανόηση» ένας σύμμαχος και μία γειτονική χώρα να δείχνει την Τουρκία ως υπεύθυνη για το κύμα παράτυπης μετανάστευσης.

«Καμία χώρα της Ευρώπης δεν έχει την πολυτέλεια να μείνει αμέτοχη έναντι των συγκρούσεων και του ανθρωπιστικού δράματος στη Συρία» ανέφερε και ζήτησε να επιδείξει η Συμμαχία την αλληλεγγύη της στην Τουρκία.

«Είναι κρίσιμο οι σύμμαχοί μας να επιδεικνύουν αλληλεγγύη χωρίς διακρίσεις ή πολιτικούς όρους, και χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις», είπε ακόμη ο Τούρκος πρόεδρος, τονίζοντας ότι «το σύνορο της Τουρκίας με τη Συρία είναι το νοτιοανατολικό σύνορο του ΝΑΤΟ».

«Η Τουρκία πολεμάει εδώ και εννιά χρόνια στη Συρία μόνη της και με μεγάλες θυσίες» είπε, προσθέτοντας: «Είμαστε το μόνο μέλος του ΝΑΤΟ που έχει πολεμήσει σώμα με σώμα με το ISIS, έχουμε μάρτυρες» από τις μάχες αυτές και «φιλοξενούμε 3,7 εκατ. πρόσφυγες».

Στο πλευρό του Ερντογάν ο Στόλτενμπεργκ

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είπε πως η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος, που συμβάλλει στην κοινή ασφάλεια.

«Η εκεχειρία στην Ιντλίμπ τηρείται και έχουμε δει μείωση της βίας. Η προστασία των αμάχων και η πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια είναι καθοριστικής σημασίας. Η Τουρκία είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από αυτή τη βία και αναταραχή. Κανένας άλλος σύμμαχος δεν έχει επηρεαστεί τόσο πολύ. Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να τη βοηθά την Τουρκία με μια σειρά μέτρων. Αυτά περιλαμβάνουν αμυντικά αεροπορικά συστήματα που θα βοηθήσουν την Τουρκία να προστατευτεί από επιθέσεις από τη Συρία. Υποστηρίζουμε, επίσης, την Τουρκία με αεροπορική και ναυτική παρουσία, συμπεριλαμβανομένων ναυτικών βάσεων και εγκαταστάσεων ραντάρ. Το ΝΑΤΟ έχει δώσει μέχρι σήμερα στρατιωτική βοήθεια στην Τουρκία ύψους άνω των 5 δισ. δολαρίων. Όλα αυτά αποδεικνύουν τη δέσμευση του ΝΑΤΟ για την ασφάλεια της Τουρκίας. Οι βομβιστικές επιθέσεις από το καθεστώς Άσαντ χωρίς καμία διάκριση και που προκάλεσε η Ρωσία έγιναν αιτία για την ανθρωπιστική κρίση. Οι επιθέσεις αυτές προκάλεσαν μετακινήσεις (πληθυσμών) προς την Τουρκία».

Ο κ. Στόλτενμπεργκ υπενθύμισε ότι η Τουρκία φιλοξενεί τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες και είπε πως η Συμμαχία στηρίζει Τουρκία. Είπε επίσης ότι παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία όσα συμβαίνουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

«Γνωρίζουμε η Τουρκία φέρει ένα βαρύ φορτίο στην Τουρκία. Η Τουρκία πρέπει να διαδραματίσει το ρόλο της για την εξεύρεση μακροπρόθεσμης λύσης σε αυτή την κρίση. Παρακολουθώ με μεγάλη ανησυχία όσα συμβαίνουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα τις τελευταίες ημέρες. Η κρίση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών είναι κοινή πρόκληση, η οποία απαιτεί από κοινού λύση. Καλωσορίζουμε τον διάλογο Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχω πίστη ότι θα βρεθεί μία διέξοδος. Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να διαδραματίζει το ρόλο που του αναλογεί. Στην παρούσα φάση έχουμε αναπτύξει δυνάμεις στο Αιγαίο για να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης. Οι σύμμαχοι θα συνεχίσουν στηρίζουν την Τουρκία και ερευνούμε τι επιπλέον μπορούμε να κάνουμε», δήλωσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ