ΚΟΣΜΟΣ

Τσαβούσογλου: Συνεχίζεται ο διάλογος με την ΕΕ - Επανέλαβε τα περί νεκρών στα σύνορα

Τσαβούσογλου: Συνεχίζεται ο διάλογος με την ΕΕ - Επανέλαβε τα περί νεκρών στα σύνορα
AP / Pool Turkish Foreign Ministry

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι «περάσαμε σε μια νέα φάση με την ΕΕ όσον αφορά στον διάλογο, αλλά πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε αυτή η σχέση να είναι ρεαλιστική», αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε το βράδυ της Δευτέρας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες με την ηγεσία της ΕΕ.

Παράλληλα, επανέλαβε τους τουρκικούς ισχυρισμούς ότι σκοτώθηκαν πέντε μετανάστες από ελληνικά πυρά στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο.

«Προσπαθούν να μας δώσουν μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ελληνική πλευρά είναι που σκότωσε πέντε άτομα. Βλέπουμε τι κάνουν αυτοί που μιλάνε για τον πολιτισμό» δήλωσε.

Από διπλωματικής άποψης, ωστόσο, έχει ιδιαίτερη σημασία η επιβεβαίωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών ότι συνεχίζεται ο διάλογος με την ΕΕ για το προσφυγικό.

«Οι σημερινές συνθήκες διαφέρουν από τις ανάγκες των μεταναστών το 2016. Θα μιλήσουμε για το τι μπορούμε να κάνουμε στις νέες συνθήκες» διευκρίνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Αντίστοιχη δήλωση είχε κάνει και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, μετά τη συνάντηση του προέδρου Ερντογάν με τον ίδιο και την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Όπως ανακοίνωσε ο Σαρλ Μισέλ, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα συντονίσουν τις επόμενες ημέρες έναν πολιτικό και τεχνικό διάλογο πάνω σε ένα κείμενο για την Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό, η οποία έχει αποδειχθεί δυσλειτουργική» είχε δηλώσει την πρηγούμενη ημέρα ο Σαρλ Μισέλ.

Ο κ. Τσαβούσογλου, μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, κατηγόρησε την ΕΕ ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις της στο προσφυγικό.

«Λέτε (για τους πρόσφυγες) ότι δεν πρέπει να έρθουν, αλλά δεν δίνετε καμία υποστήριξη για να ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι εδώ» τόνισε.

Μετέφερε μάλιστα μία στιχομυθία του κ. Ερντογάν με τους επικεφαλής των δύο κορυφαίων θεσμών της ΕΕ: «Πάρτε τους πρόσφυγες στην Ευρώπη και θα σας δώσουμε τέσσερις φορές τη βοήθεια που θα μας δώσετε» φέρεται να δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με τον κ. Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος υπουργός είπε επίσης, μεταξύ άλλων, ότι «η Τουρκία χρειάζεται την ΕΕ, αλλά η ΕΕ χρειάζεται πολύ περισσότερο την Τουρκία. Αν θέλουν να είναι μια παγκόσμια δύναμη χρειάζονται την Τουρκία».

Παράλληλα, κατηγόρησε την Κύπρο επειδή άσκησε βέτο στο άνοιγμα νέων διαπραγματευτικών κεφαλαίων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά εμπόδισε το άνοιγμα των κεφαλαίων με την ΕΕ» δήλωσε.

Υποστήριξε ακόμη ότι «τα σύνορα της Ευρώπης δεν ξεκινούν από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, αλλά «αρχίζουν στα και νότια και ανατολικά σύνορα της Τουρκίας».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στη Συρία και την εκεχειρία στην επαρχία Ιντλίμπ.

«Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για μία διαρκή εκεχειρία στο Ιντλίμπ» είπε και προειδοποίησε πως «αν το καθεστώς προσπαθήσει να προωθηθεί παρά την κατάπαυση του πυρός στο Ιντλίμπ, ο στρατός μας θα κάνει ό,τι έκανε μέχρι σήμερα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ