Δραματική είναι η κατάσταση στην Ιταλία, όπου οι νεκροί από τον κορωνοϊό ξεπέρασαν τους 1.000

Τα κρούσματα, σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση των Αρχών, είναι συνολικά 15.113. Μέχρι χθες ήταν 12.462. Οι νεκροί έφτασαν τους 1.016, ενώ ο χθεσινός απολογισμός ήταν 827 νεκροί. Την ίδια ώρα, 1.258 ασθενείς ιάθηκαν.

Στην Λομβαρδια συνολικά υπάρχουν 8.725 κρούσματα και 744 νεκροί, ενώ στην περιφέρεια Εμίλια Ρομάνια οι ασθενείς είναι 1.947 και οι νεκροί, συνολικά, 146.

Στο δε Βένετο σημειώθηκαν 1.384 μεταδόσεις και υπάρχουν 32 νεκροί.

Χθες, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε ότι θα κλείσουν όλα τα καταστήματα στη χώρα, εκτός από τα φαρμακεία και τα καταστήματα τροφίμων.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Κόντε, θα κλείσουν μπαρκομμωτήρια σε όλη την Ιταλία. Επίσης, λουκέτο θα μπει και σε εστιατόρια που δεν μπορούν να εγγυηθούν ότι θα τηρείται απόσταση ενός μέτρου μεταξύ των πελατών.

Κλείνουν και οι εκκλησίες

Όλες οι εκκλησίες της Επισκοπής της Ρώμης θα κλείσουν μέχρι τις 3 Απριλίου σε μια προσπάθεια περιορισμού της πανδημίας του Covid-19, ανακοίνωσε σήμερα ο Ιταλός καρδινάλιος Άντζελο ντε Ντονάτις, επίσκοπος της Ρώμης.

«Μέχρι την Παρασκευή 3 Απριλίου 2020, η πρόσβαση στις εκκλησίες της Ρώμης και γενικότερα σε χώρους λατρείας, που είναι ανοιχτοί στο κοινό, απαγορεύεται σε όλους τους πιστούς», ανέφερε η ανακοίνωση του Επισκόπου ντε Ντονάτις.

Ενώ οι λειτουργίες, όπως οποιεσδήποτε άλλες συναθροίσεις είχαν ήδη απαγορευτεί, οι εκκλησίες παρέμεναν ανοικτές στους πιστούς που ήθελαν να προσευχηθούν εκεί.

Το μέτρο πιστεύεται ότι είναι πρωτόγνωρο στη σύγχρονη εποχή.

«Ας θυμηθούμε ότι αυτή η απόφαση πάρθηκε για το κοινό καλό», πρόσθεσε, αναφέροντας όλες τις αποφάσεις που έλαβε η ιταλική κυβέρνηση στον αγώνα της κατά της πανδημίας Covid-19.

Επέλαση fake news

Κι ενώ η Ιταλία κάνει δραματική προσπάθεια να περιορίσει την περαιτέρω εξάπλωση του ιού, η παραπληροφόρηση γύρω από την αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα, εξαπλώνεται επίσης. Ιδού μερικές ιστορίες που έχουν γίνει viral αλλά ουδεμία σχέση έχουν με την αλήθεια.

  • Ο στρατός είναι στους δρόμους

Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί στο Twitter ένα βίντεο που δείχνει στρατιωτικά οχήματα στους δρόμους και το οποίο έχει ήδη περισσότερα από 250.000 views. Η υποτιθέμενη τοποθεσία όπου εντοπίστηκε το όχημα έχει αλλάξει αρκετές φορές ενώ κάποιοι το συνέδεσαν και με τις αναταραχές που έγιναν στις αρχές της εβδομάδας σε σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας μετά την ανακοίνωση των μέτρων απαγόρευσης των επισκεπτηρίων.

 111221568 tank fake
Πηγή: BBC

Η αλήθεια είναι ότι τα τανκς βρέθηκαν όντως στους δρόμους του Παλέρμο αλλά η παρουσία τους δεν είχε σχέση με τα μέτρα για τον κορωνοϊό. Ο ιταλικός στρατός ανακοίνωσε ότι τα οχήματα επέστρεφαν από στρατιωτική άσκηση στη Σαρδηνία και δεν είχαν καμία σχέση με την επιδημία. 

  • Εμβόλιο για τον κορωνοϊό

Ένα φυλλάδιο διανεμήθηκε τις προηγούμενες ημέρες σε καταστήματα και σπίτια στην Ιταλία και ειδικότερα στην περιοχή της Βενετίας. Σύμφωνα με αυτό, ένα εμβόλιο κατά του Covid-19 δημιουργήθηκε στην Αυστραλία αλλά η μόνη χώρα στον κόσμο που το αγόρασε ήταν η Ελβετία.

Το φυλλάδιο έλεγε ότι το εμβόλιο πρέπει να ληφθεί σε έξι δόσεις και μπορεί να το παραγγείλει κανείς μέσω email έναντι 50 ευρώ.

Ωστόσο, όπως είναι γνωστό, προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα διαθέσιμο εμβόλιο για τον κορωνοϊό πουθενά στον κόσμο και, σύμφωνα με το BBC, δεν πρόκειται να είναι έτοιμο μέχρι τα μέσα της επόμενης χρονιάς. 

  • Ο μύθος της λεμονάδας

Όπως σε όλα τα κράτη, έτσι και στην Ιταλία έχουν κυκλοφορήσει διάφορα «γιατροσόφια» που υποτίθεται πως βοηθούν στην πρόληψη του κορωνοϊού. Στην Ιταλία η πιο διαδεδομένη φήμη είναι εκείνη ενός υποτιθέμενου καθηγητή πανεπιστημίου στην Κίνα που λέει ότι η πρόληψη όσο το δυνατόν μεγαλύτερης ποσότητας βιταμίνης C μας προστατεύει από τον ιό.

Μία ανάρτηση με συμβουλές του «καθηγητή» που έχει διαβαστεί περισσότερες από 576.000 φορές λέει ότι η ζεστή λεμονάδα μπορεί να μειώσει τη μετάδοση του ιού. Ωστόσο  αν κανείς προσπαθήσει να μεταφράσει το όνομα του καθηγητή Chen Horin στα ελληνικά θα διαπιστώσει ότι σημαίνει «Ποιο είναι το όνομά σου» ενώ ούτε το πανεπιστήμιο στο οποίο υποτίθεται ότι διδάσκει είναι υπαρκτό.

Διαβάστε επίσης