ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Ο Τραμπ κήρυξε τις ΗΠΑ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Κορωνοϊός: Ο Τραμπ κήρυξε τις ΗΠΑ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
(AP Photo/Evan Vucci)

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε τις ΗΠΑ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εξαιτίας της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Η απόφαση αυτή δίνει την δυνατότητα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αποδεσμεύσει 50 δισ. δολάρια για την καταπολέμιση του ιού. Θα χαλαρώσουν οι κανονισμοί που αφορούν την ασφαλιστική κάλυψη για παροχές υγείας, θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την δημιουργία νέων νοσοκομείων και η έρευνα για θεραπεία.

Την ίδια ώρα, τα αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών (CDC) ανακοίνωσαν σήμερα, Παρασκευή, ότι έχουν καταγραφεί 1.678 κρούσματα του νέου κορωνοϊού, μια αύξηση 414 κρουσμάτων σε σύγκριση με τον προηγούμενο απολογισμό τους, και ότι ο αριθμός των θανάτων από τη νόσο ανέβηκε στους 41 (+5).

Τα CDC επισημαίνουν ότι κρούσματα έχουν καταγραφεί σε 46 πολιτείες των ΗΠΑ.

Εκ των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, 49 είναι μεταξύ ανθρώπων που επαναπατρίστηκαν από την Ιαπωνία και την Γουχάν της Κίνας, απ' όπου ξεκίνησε η επιδημία του Covid-19.

Μνούτσιν: Το οικονομικό πλήγμα φαίνεται βραχυπρόθεσμο

Νωρίτερα σήμερα, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν είχε δηλώσει ότι αναμένει το οικονομικό πλήγμα από τον κορωνοϊό να είναι βραχυπρόθεσμο και ότι η κυβέρνηση του Τραμπ διατηρεί όλες τις επιλογές ανοικτές για τα μελλοντικά μέτρα που ίσως χρειαστούν.

Ο Μνούτσιν δήλωσε σήμερα στο CNBC ότι το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) εργάζονται για να κρατήσουν τις αγορές ανοικτές και να παράσχουν «απεριόριστη ρευστότητα». Δήλωσε επίσης ότι προχωρούν καλά οι διαπραγματεύσεις με τους Δημοκρατικούς στη Βουλή για το πακέτο οικονομικής στήριξης.

«Θα εξετάσουμε κάθε εργαλείο στην εργαλειοθήκη», δήλωσε σε συνέντευξή του.

Αναβάλλονται οι προκριματικές στη Λουιζιάνα

Οι αρχές της Πολιτείας της Λουιζιάνας ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα αναβάλουν για πάνω από δύο μήνες τις προκριματικές για την ανάδειξη των υποψηφίων των δύο μεγάλων κομμάτων ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Είναι η πρώτη Πολιτεία που λαμβάνει τέτοιο μέτρο.

«Έκρινα σήμερα ότι υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο Κάιλ Αρντόιν, ο υπεύθυνος για τη διοργάνωση εκλογικών αναμετρήσεων στη Λουιζιάνα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Οι προκριματικές που επρόκειτο να διεξαχθούν στις 4 Απριλίου θα γίνουν στις 20 Ιουνίου.

Τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι καλούνται να επιλέξουν τους υποψηφίους τους, όμως το διακύβευμα είναι σαφώς μεγαλύτερο για τους πρώτους, αφού είναι δεδομένο ότι ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος θα είναι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Στη Λουιζιάνα έχουν εντοπιστεί μέχρι τώρα 33 κρούσματα του νέου κορωνοϊού.

Μέχρι την Τρίτη, εκατομμύρια Αμερικανοί καλούνται ωστόσο να ψηφίσουν στις προκριματικές του Δημοκρατικού κόμματος σε άλλες τέσσερις Πολιτείες που επίσης πλήττονται από την πανδημία: την Αριζόνα, τη Φλόριντα, το Ιλινόι και το Οχάιο. Το επιτελείο του Τζο Μπάιντεν, που θεωρείται φαβορί, αντέδρασε στην ανακοίνωση της Λουιζιάνας προτρέποντας τους υγιείς ψηφοφόρους να πάνε στις κάλπες. «Το να ψηφίζουμε είναι η καρδιά της δημοκρατίας μας», ανέφερε η εκπρόσωπός του, Κέιτ Μπέντινγκφιλντ, τονίζοντας ότι οι εκλογές «μπορούν να οργανωθούν με ασφάλεια».

«Αν οι ψηφοφόροι αισθάνονται καλά, δεν παρουσιάζουν συμπτώματα και δεν πιστεύουν ότι έχουν εκτεθεί στον Covid-19, παρακαλώ, πηγαίνετε να ψηφίσετε την Τρίτη», πρόσθεσε. Όσοι παρουσιάζουν συμπτώματα ή ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, μπορούν να ψηφίσουν δι αλληλογραφίας, υπενθύμισε.

Ο Μπέρνι Σάντερς αναμένεται να κάνει μια νέα δήλωση για την πανδημία αργότερα σήμερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ