Διεθνής Οργανισμός Εργασίας: Κινδυνεύουν 25 εκατ. θέσεις παγκοσμίως λόγω κορωνοϊού
Πηγή: AP Photo/Anja Niedringhaus

Τις σοβαρές ανησυχίες του σχετικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στην παγκόσμια οικονομία ο νέος κορωνοϊός διατυπώνει ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO).

Η πανδημία του κορωνοϊού μπορεί να πυροδοτήσει μία παγκόσμια οικονομική κρίση και να καταστρέψει έως και 25 εκατ. θέσεις εργασίας σε όλον τον κόσμο εάν οι κυβερνήσεις δεν ενεργήσουν τάχιστα για να προστατεύσουν τους εργαζόμενους από τις συνέπειες της νόσου, προειδοποιεί σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας.

«Μολαταύτα, εάν δούμε μία διεθνώς συντονισμένη απάντηση με μέτρα, όπως συνέβη και στη χρηματοοικονομική κρίση του 2008/9, τότε ο αντίκτυπος στην παγκόσμια ανεργία θα είναι σημαντικά μικρότερος», επισημαίνει ο ILO.

O Oργανισμός κάνει έκκληση για έκτακτα, μεγάλης κλίμακας και συντονισμένα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων στους χώρους εργασίας, την αναθέρμανση της οικονομίας και την στήριξη των θέσεων εργασίας και των εισοδημάτων.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων παγκοσμίως ανέρχεται πλέον σε 201.436.

Παράλληλα, συνολικά 8.006 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ 82.032 ασθενείς έχουν πλήρως αναρρώσει.

Οι οικονομολόγοι των Ηνωμένων Εθνών υπολογίζουν ότι ο ιός μπορεί να κοστίσει φέτος στην παγκόσμια οικονομία τουλάχιστον ένα τρισεκατομμύριο δολάρια, ίσως πολύ περισσότερο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) έχει χαρακτηρίσει τον κορωνοϊό Covid-19 ως τη μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία από το 2008 και την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

 

Διαβάστε επίσης