ΚΟΣΜΟΣ

Ε.Ε.: Προειδοποιήσεις σε Ελλάδα και Ιταλία για τα hot spots

Ε.Ε.: Προειδοποιήσεις σε Ελλάδα και Ιταλία για τα hot spots
REUTERS/Alkis Konstantinidis

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε σήμερα την Ελλάδα να βελτιώσει τις διαδικασίες και τις συνθήκες υποδοχής των αιτούμενων ασύλου, ώστε να γίνει δυνατή η επαναπροώθηση των μεταναστών προς τη χώρα, στο πλαίσιο μίας καλύτερης διαχείρισης της μεταναστευτικής κρίσης.

Μεταξύ των συστάσεών της προς την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρεται «σε επείγοντα μέτρα που πρέπει να ληφθούν με στόχο μία πιθανή επανάληψη ορισμένων επαναπροωθήσεων στο πλαίσιο των ρυθμίσεων της συνθήκης του Δουβλίνου, η οποία προβλέπει ότι υπεύθυνη για την εξέταση των αιτήσεων παροχής ασύλου είναι η χώρα εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ενωση», σύμφωνα με την έκθεση προόδου που παρουσιάσθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Την ίδια ώρα, η έκθεση αναφέρει ότι από τα πέντε hot spots που είναι προγραμματισμένα στην Ελλάδα, μόνο το ένα είναι πλήρως λειτουργικό, παρά τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες πριν από πέντε μήνες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προέτρεψε επίσης σήμερα την Ιταλία να επιταχύνει τις προετοιμασίες της ενόψει ενός νέου κύματος μεταναστών και προσφύγων που αναμένεται να διασχίσει την Μεσόγειο από την Λιβύη, το ερχόμενο καλοκαίρι.

Στην έκθεση που υιοθετήθηκε στην εβδομαδιαία σύσκεψή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι τόσο η Ιταλία όσο και η Ελλάδα, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης, σημειώνουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση των αποφάσεων που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ενώ παράλληλα καλεί την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για συνεργασία.

Η ανακοίνωση της Κομισιόν αναφέρει ότι στην Ιταλία υπάρχουν πάνω από 160.000 παράτυποι μετανάστες οι οποίοι κατέφτασαν την περασμένη χρονιά ενώ μόνο τα δύο από τα έξι προγραμματισμένα «hot spots» όπου θα γίνεται η ταυτοποίηση ή η απέλαση τους είναι «πλήρως λειτουργικά».

Για άλλα δύο από τα έξι, τα σχέδια δεν έχουν καν οριστικοποιηθεί ενώ η έκθεση αναφέρει πως: «Μια απόφαση που αφορά τα hot spots είναι επιτακτική ενόψει του αυξημένου κύματος μεταναστών που αναμένεται αυτό το καλοκαίρι.»

Κατάλογο με συγκεκριμένες δράσεις θα δώσει στην Αθήνα η ΕΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ