ΚΟΣΜΟΣ

Οι τουρίστες εξαφανίστηκαν, τα ψάρια επέστρεψαν: Πιο καθαρά από ποτέ τα νερά της Βενετίας

Οι τουρίστες εξαφανίστηκαν, τα ψάρια επέστρεψαν: Πιο καθαρά από ποτέ τα νερά της Βενετίας
AP Photo

Μπορεί η πανδημία του κορωνοϊού να έχει καταστροφικές συνέπειες στα συστήματα υγείας και στις οικονομίες του πλανήτη, φαίνεται ωστόσο ότι η επίδρασή του στο περιβάλλον είναι θετική. Απόδειξη; Η επιστροφή των ψαριών στα περιβόητα κανάλια της Βενετίας.

Αποτελώντας πόλο έλξης για εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο, με τις πλατείες και τους δρόμους της συνήθως ασφυκτικά γεμάτες, τις τελευταίες ημέρες η Βενετία έχει εξελιχθεί σε έρημη πόλη.

Με το ξέσπασμα της πανδημίας, οι τουρίστες άρχισαν να αραιώνουν ώσπου στο τέλος δεν έμεινε κανείς. Αυτό ωστόσο είχε ως αποτέλεσμα να καθαρίσουν εντυπωσιακά τα νερά των διάσημων καναλιών της, με αποτέλεσμα να επιστρέψουν, ή πιο σωστά, να φανούν τα ψάρια που διαβιούν σε αυτά, καθώς μέχρι τώρα, λόγω της μόλυνσης που τα χαρακτήριζε, κάτι τέτοιο δεν ήταν δυνατό.

Κι ενώ οι κάτοικοι μέχρι χθες διαμαρτύρονταν ζητώντας να ληφθούν μέτρα για την αποσυμφόρηση της πόλης τους και τον περιορισμό του Airbnb, πλέον κοινοποιούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές κάνοντας την «αποκλεισμένη» καθημερινότητά τους λιγάκι πιο όμορφη.

Έχουν μάλιστα φτιάξει και ειδική ομάδα στο Facebook με την ονομασία Venezia Pulita (Καθαρή Βενετία) όπου ανεβάζουν φωτογραφία και σχολιάζουν τη νέα εικόνα της πόλης τους.

«Πόσο όμορφη είναι αυτή η Βενετία. Αυτός ο ιός έφερε κάτι… όμορφο», γράφει ένα σχόλιο.

venice fb

ΔΗΜΟΦΙΛΗ