ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - ΠΟΥ: Οι ΗΠΑ εν δυνάμει το νέο επίκεντρο της πανδημίας

Κορωνοϊός - ΠΟΥ: Οι ΗΠΑ εν δυνάμει το νέο επίκεντρο της πανδημίας
AP Photo

«Πολύ μεγάλη επιτάχυνση» της μετάδοσης του κορωνοϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν τις προϋποθέσεις να εξελιχθούν σε νέο επίκεντρο της πανδημίας, διαπιστώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Οταν ρωτήθηκε αν οι ΗΠΑ μπορούν να γίνουν το νέο επίκεντρο, η εκπρόσωπος του ΠΟΥ Μάργκαρετ Χάρις απάντησε: «Αυτήν την στιγμή διαπιστώνουμε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στις ΗΠΑ. Άρα υπάρχουν οι προϋποθέσεις».

Σύμφωνα με τη Χάρις, τις τελευταίες 24 ώρες, το 85% των νέων περιπτώσεων καταγράφηκαν σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Εξ αυτών, το 40% ήταν στις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσουςδήλωσε χθες, Δευτέρα, ότι «η εξάπλωση της πανδημίας επιταχύνεται», ανακοινώνοντας πως πάνω από 300.000 κρούσματα του νέου κορωνοϊού έχουν καταγραφεί πλέον σε σχεδόν κάθε χώρα του πλανήτη.

«Η κοινωνική απόσταση και ο κατ' οίκον περιορισμός είναι αμυντικά μέτρα. Για να νικήσουμε την πανδημία πρέπει να επιτεθούμε», ανέφερε ο Τέντρος.

«Από το πρώτο κρούσμα μέχρι τα 100.000 χρειάστηκαν 67 ημέρες, 11 ημέρες για να φτάσουμε σε 100.000 ακόμα και μόλις τέσσερις ημέρες για να προστεθούν ακόμη 100.000 κρούσματα», συνέχισε.

«Μπορούμε να αλλάξουμε την πορεία της πανδημίας», είπε.

«Το πιο σημαντικό για να μειωθεί η εξάπλωση και να κερδίσουμε χρόνο είναι να μένουμε σπίτι. Αλλά αυτό είναι αμυντική τακτική. Πρέπει να επιτεθούμε απομονώνοντας κάθε ύποπτο κρούσμα και ελέγχοντας όσο περισσότερα κρούσματα μπορούμε», τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ