ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Στους 75 οι νεκροί στην Τουρκία - Πάνω από 1.000 νέα κρούσματα σε μια ημέρα

Κορωνοϊός: Στους 75 οι νεκροί στην Τουρκία - Πάνω από 1.000 νέα κρούσματα σε μια ημέρα
AP Photo/Emrah Gurel

Σε 75 ανέρχεται ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν πεθάνει στην Τουρκία έχοντας προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό, καθώς 16 ακόμη θάνατοι καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο, ανακοίνωσε το βράδυ ο Τούρκος υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού αυξήθηκαν κατά 1.196 φτάνοντας τα 3.629, τόνισε.

Επιπρόσθετα, 7.286 άνθρωποι εξετάσθηκαν από χθες, με τον συνολικό αριθμό αυτών να ανέρχεται σε περίπου 40.000.

Οι τουρκικές εταιρείες που θέλουν να εξαγάγουν ιατρικό εξοπλισμό αναπνευστικής υποστήριξης θα χρειάζονται άδεια από τις αρχές βάσει διατάγματος που εκδόθηκε και αποσκοπεί στην ανταπόκριση στην εγχώρια ζήτηση καθώς αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία.

Οι εταιρείες θα χρειάζονται άδεια για την εξαγωγή συσκευών αναπνευστικής υποστήριξης και σχετικού εξοπλισμού, συμπυκνωτών οξυγόνου, υλικών διασωλήνωσης και συσκευών ελέγχου μονάδων εντατικής θεραπείας, και λοιπού ιατρικού εξοπλισμού, σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Η Άγκυρα είχε ανακοινώσει προηγουμένως ότι θα σταματήσει την εξαγωγή προστατευτικών μασκών που κατασκευάζονται στην Τουρκία.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε επίσης ότι όλες οι δημοτικές συνεδριάσεις τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο θα πρέπει να αναβληθούν εκτός εξαιρετικών περιστάσεων.

Η Άγκυρα έχει λάβει μια σειρά μέτρων για να αναχαιτίσει την εξάπλωση του ιού, στα οποία περιλαμβάνεται μια μερική απαγόρευση κυκλοφορίας των ηλικιωμένων, το κλείσιμο σχολείων, καφέ και μπαρ, η απαγόρευση συλλογικών προσευχών και η αναστολή αθλητικών αγώνων και πτήσεων.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Τετάρτη ότι η Τουρκία θα ξεπεράσει το ξέσπασμα κορωνοϊού σε δύο με τρεις εβδομάδες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ